Skip to main content

[Olvasói levél]

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Tamás Gáspár Miklós: A’ diétai regulának summás veleje (BESZÉLŐ, 1990. 20. szám)


Emlékezetem szerint eddig egyetlen szót sem írt vagy mondott – az általam máskülönben nagy tudása és remek publicisztikai stílusa miatt nagyra becsült – Tamás Gáspár Miklós, amivel egyetértettem volna, erre a cikkére csak háromszoros „hurrá!”-t tudok kiáltani. Minden szavával – pontosabban: egyetlen szót kivéve, amelyre alább visszatérek – egyetértek, aminek ugyanis nincs jelentősége, de úgy vélem, az Országgyűlés minden gondolkodó tagjának egyet kellene vele értenie. Sőt, amit leír – főleg a cikk általános részében, a mostani házszabály konkrét, bár szintén tökéletesen helytálló részét megelőzően –, az a parlamentáris demokráciának olyan ábécéje, kis egyszeregye, amelyet minden képviselőnek szóról szóra tudnia kellene, legyen bár „elit” vagy „mezei” képviselő. A kormánypártok és az ellenzék szerepe, a pártok és a csoportérdek – mindez elemi alapja a parlamentarizmusnak, és szégyen, hogy erről egyáltalában írni kell.

Ami azt az említett egyetlen szót illeti, az pedig a következő: Tamás Gáspár Miklós szerint az alkotmányban benne felejtetett ama elv, hogy az Országgyűlés meghatározza az ország társadalmi-gazdasági tervét, „lenini”. Tudomásom szerint ez lenini, hanem sztálini elv: Lenin idejében még nemcsak szovjet alkotmány nem volt, hanem – ami fontosabb – „társadalmi-gazdasági terv” sem. Lenin uralmának első szakaszában hadikommunizmus volt, majd Lenin átvezette az országot a NEP-be, amelyből azután Sztálin később 180 fokos fordulattal átvezette az országot a tervutasításos rendszerbe, amelyben volt „társadalmi-gazdasági terv”, és egyben benne volt a csőd csírája.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon