Skip to main content

[Olvasói megjegyzés és szerkesztőségi válasz]

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Kiegészítés Révész Sándor írásához


Mélyen tisztelt Beszélő!

Egy originál szabadelvű lap nyilván irtózik a „csúsztatástól”, legfeljebb alulinformált vagy téved. Ebben a hitben szeretném kiigazítani az október 19-i számukban közölt Se él, se hal című, nagybecsű cikkük legnyilvánvalóbb tévedéseit – a Magyar Nemzetről.

1. „(1989) szeptembertől Sorossal tárgyalnak a lap privatizációjáról…”

Itt kimaradt az a tény, hogy a tárgyalás során Dornbach (sic!) Alajos (Soros úr képviseletében) találkozott a szerkesztőség munkatársaival. (Nincs okom feltételezni, hogy Dornbach (sic!) úr látogatása az SZDSZ korai érdeklődéséről is árulkodna.)

2. „A két választás között Für Lajos, Kulin Ferenc és Szabad György felkeresték a lap vezetőit azzal, hogy az MDF érdekeltséget kíván szerezni a lapban.”

Anyagi érdekeltségről nem volt szó, inkább udvarlásról, az MDF a Magyar Nemzet „kegyét” kereste. Elutasíttatott. Rövid idővel később – s erről Révész Sándor nyilván nem szándékosan feledkezett meg – az SZDSZ háromszemélyes csoportja járt a lapnál: Haraszti–Magyar–Mécs urak, ők is tisztes szándékkal persze. A többi párt nem küldött vőfélyeket.

3. „1990. október 1-jén Diurnus *** nyilvánosságra hozza, hogy »egy magyar származású nyugati nábob« anyagi segítségével tízszeres árat ajánlottak a Pallas üzletrészéért, hússzorosát a Postabank üzletrészéért, mindkét cég gondolkodás nélkül utasította el az ajánlatot…”

E tréfa után a legvaskosabb tévedés következik.

4. „1990–91 tele. Megtörténik a privatizációs aktus. A lap példányszáma hetek alatt 180 ezerről 120 ezerre zuhan…”

A valóság: a lap példányszáma 1990. év elejétől kb. tíz hónap alatt 1990. december végéig 180 ezerről 120 ezerre zuhant. A privatizáció már ennél a „lehanyatlott” példányszámú lapnál történt 1990 decemberében. Sajnos a hanyatlást nem sikerült megállítani, azóta további harmincezerrel csökkent a példányszám tíz hónap alatt.

5. „A főszerkesztő (Pethő Tibor) ideiglenes megbízását az év végéig kitolták, annak ellenére, hogy a szerkesztőség ez ellen szavazott.”

Pethő Tibor megbízatása pontosan és eleve az év végéig szólt.

6. „A laphoz áthívták a Magyar Fórum egyik vezető publicistáját…”

Ultizni?? Mikor?

7. „A Pethő-féle átszervezési tervezet helyett egy öt tagból álló, mindkét fél számára elfogadható bizottság készít tervezetet a lap jövőjéről…”

Valóban létrejött egy konzultatív bizottság, amelynek jó javaslatait a lap vezetői nyilván figyelembe is veszik majd. De ennek a bizottságnak döntési joga nincs.

Abban a cikkírónak feltétlenül igaza van, hogy nem tudni, mi lesz ezután a Magyar Nemzettel. Ugyanis a népi bölcsesség szerint sok bába között elvész a gyermek.

Az egyik bábát, a Beszélőt köszönti, megköszönve a nyilvánosságot:

Kristóf Attila

Az alulinformált szerző boldog és hálás, ha kiigazítják legnyilvánvalóbb tévedéseit. Nézzük, mit köszönhetek a főszerkesztő-helyettes úrnak.

1. Köztudott tény, hogy Dornbach úr Soros úr jogi képviselőjeként tevékenykedett, s ebben a minőségében tárgyalt a Magyar Nemzettel is. Ahogy Önnek, nekem sincs okom feltételezni, hogy az ügyfele helyett a pártját képviselte volna, miután nem ezt tette akkor sem, amikor a Fidesz perét vezette, akkor sem, amikor a TIB nevében tárgyalt, amikor a mártírok hozzátartozóit képviselte stb. Ha mindenki az SZDSZ szekerét tolná, aki az ügyvéd úr kiterjedt klientúrájába beletartozott, akkor ma nem ott tartana az a szekér.

2. Haraszti Miklós említette parlamenti interpellációjában, hogy az MDF anyagi érdekeltséget kíván szerezni a lapban. Ezt az állítását eddig tudomásom szerint senki nyilvánosan nem cáfolta, nem cáfolta azt a miniszterelnök úr sem, aki az interpellációra válaszolt, (lásd Magyar Nemzet, 1990. július 4.)

Az MDF képviselői zárt ajtók mögött, bizalmasan tárgyallak a lap vezetőivel. Az SZDSZ képviselői a szerkesztőség egyes tagjainak, például Kertész Péternek a hívására mentek, nyílt fórumon tárgyaltak az újságírókkal, és azt a véleményt képviselték, amit azóta is folyamatosan, hogy tudniillik a Magyar Nemzet maradjon a pártoktól független.

3. Nagyra becsült kiigazítom sajnos nem tájékoztat arról, miből gondolja, hogy Diurnus csak úgy tréfálkozott. A hivatkozott írás hangvétele nemigen tréfás, s a kecsegtető ajánlatok bizony valóban elhangzottak és válóban visszautasíttattak.

4. A Népszabadság 1990. december 30-i számában írja, hogy a Magyar Nemzet szerkesztőségi ülésén elhangzott, hogy az elmúlt hetekben 180 ezerről 120 ezerre esett vissza a Magyar Nemzet példányszáma”. Én pedig nem kételkedtem. Ha kellett volna, elnézést!

5. Ebben bizony Kristóf Attilának igaza van, Pethő Tibor megbízatása eleve az év végéig szólt, csak azt csodálom, hogy a főszerkesztő-helyettes úr nem ragadta meg az alkalmat arra, hogy az alulinformált elmémet megvilágítsa: melyik szezont tévesztettem itt össze a fazonnal. A főszerkesztő megbízatását 1992 végéig akarták meghosszabbítani, ezt szavazta le nagy többséggel a szerkesztőség. Mindenesetre közeledik az év vége, a főszerkesztő-választásnak a Magyar Nemzet chartájában rögzített menete meglehetősen hosszadalmas, s a főszerkesztői állás pályázati meghirdetésére mind a mai napig nem került sor…

6. Czegő Zoltánt hívta a főszerkesztő júliusban. (Lásd Népszabadság, 1991. augusztus 3.) Lehet, hogy ultizni is hívta, de ez a lapban nem látszik. A lapban a Czegő cikkei látszanak.

7. Ki mondta, hogy a bizottságnak döntési joga van?! Én nem, csak a Boros István. (Lásd Mai Nap, 1991. október 13.) Én azt írtam, hogy a bizottság tervezetet készít, márpedig egy tervezet attól tervezet, hogy a döntés előtt áll, és nem utána.

Ami pedig a Beszélő-bába felelősségét illeti a Nemzet-bébi sorsa iránt, csak annyit jegyeznénk meg csendesen, hogy egy lap nem attól szokott rosszul menni, hogy rosszat írnak róla, hanem attól, hogy rosszat írnak bele.

Révész Sándor
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon