Skip to main content

Óvatos akcióegység

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
ÉT-munkavállalói oldal


Látva az ÉT „egyre kiszámíthatatlanabb, esetlegesebb, súlytalanabb” működését, továbbra is egy húron pendülnek a szeptember közepi megállapodást aláíró hatok, a Liga, a munkástanácsok, az MSZOSZ, az autonóm szakszervezetek, a SZÉF és az ÉSZT (utóbbi két rövidítés a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés nevet tömöríti). Hétfői egyeztető megbeszélésüket a Liga kezdeményezte (karöltve a munkástanácsokkal és egyeztetve az MSZOSZ-szel); a Liga elannyira eltökélten törekszik az ÉT tevékenységének haladéktalan felülvizsgálatára, hogy amíg az ÉT Jószolgálati Bizottságában nem találnak megoldást, nem kívánnak részt venni az érdekegyeztető fórum plenáris ülésein.

Mi a baj az ÉT-tel? A kormány az utolsó pillanatban juttatja el a szakszervezeteknek a törvényjavaslatokat, így nincs idő arra, hogy a munkavállalói oldalon belül megalapozott és demokratikus álláspont kristályosodjék ki húsba vágó kérdésekben. E héten például a tb-törvény kerülne terítékre anélkül, hogy a szakszervezetek meghallgathatták volna tagszervezeteik véleményét a nyugdíjkorhatár tervezett felemeléséről. És ha verklinek kezelik az ÉT-et, arra aztán végképp nincs garancia, hogy a kormány tartsa magát a megszületett egyezséghez. Ezért szorgalmazná a Liga is, az MSZOSZ is, hogy átfogó tárgyalások folyjanak lényeges kérdésekben, ne pedig az egymással összefüggő kérdéseket papírkupacokra szabdaló, terméketlen jogszabály-véleményezésbe temetkezzenek a felek. Elképzeléseik szerint részint a jövő évi fontosabb gazdasági és szociális intézkedésekről kell megállapodni, részint pedig a három oldal egymással szemben követendő magatartásáról. Ilyen átfogó tárgyalásokra tavaly sor került ugyan, ám a megállapodásokat a szakszervezetek szerint a kormány nem tartotta be.

Csakugyan, a késve bevezetett családipótlék-emelés miatt e juttatás éves növekedése elmaradt a 15 százalékos megállapodástól. Úgyszintén csúsztatták egy kicsit a munkanélküli-ellátásból kiesők segélyezését (mintegy 30 ezer munkanélkülinek nem fizettek januártól áprilisig havi 4000 forintot, és ez összesen mintegy 120 millió forintot „hozott” a költségvetésnek). A tavalyi tárgyalások során egyébként se volt valami nagy a mozgástér, más szóval a szakszervezetek kész tények elé voltak állítva; ugyanis a kormány a költségvetési hajrá vége felé méltóztatott engedni a szakszervezetek (eredetileg Forgács Pál) követelésének, hogy „szociális paktumot” kellene kötni (Beszélő, 1991. december 14.).

Közös most a hat konföderációban a szándék, hogy az ÉT komolyan vétessék, és a munkavállalók képviselői meghallgattassanak, viszont a taktikában nem teljes az egyetértés. A Liga máris fölállt volna az asztal mellől (illetve a keddi, tb-törvényt taglaló ülésszakon csak „szakértői szinten” vesz részt), és ehhez áll közel az MSZOSZ álláspontja is. „De ha nem tárgyalunk, akkor hogyan tudunk bármit is elérni?”  vélekedik Szabó Endre, a SZÉF soros elnöke és Főcze Lajos, az autonómokhoz tartozó vegyészszakszervezet vezetője. Ők és az ESZT-béliek a várakozó álláspont hívei, és ezért a Ligának nem sikerült elérni hétfőn a plenáris ÉT-ülés teljes munkavállalói oldali bojkottját. Bár meglehet, hogy a jövő héten, amikor folytatják a szakszervezetközi tárgyalásokat, még szorosabbá válik a taktikai egység.

Amiben már most is megállapodtak: tájékoztatják egymást minden ágazati-szakmai vagy ennél nagyobb kiterjedésű konfliktusról; megismerik egymás véleményét országos méretű sztrájk, megmozdulás előtt is, sőt ilyenkor arra törekednek, hogy közösen adjanak ki felhívást a munkavállalókhoz; egymás érdekvédelmi lépéseit, akcióit nem minősítik, nem használják ki a maguk javára, de a másik ellen.

Az év vége vészesen közeleg, ismét jöhetnek az akciók a jövő év nehézségei és az ezeket orvosolni hivatott kormányintézkedések ellen. Félő, hogy november közepén, ameddig a konföderációk készülni szeretnének az átfogó tárgyalásokra, már újfent elég késő lesz ahhoz, hogy a kormány azt mondhassa: megértjük, megértjük, de már döntöttünk. Az MSZOSZ mindenesetre máris kialakította és tagszervezetei körében vitára bocsátotta álláspontját a gazdaság bonyolult kérdéseiről. Követelései többek között: meg kell akadályozni a munkanélküliség rohamos növekedését, valamint a reálbérek, reáljövedelmek csökkenését; legyen beleszólásuk és ellenőrzésük a privatizációs folyamatban a munkavállalóknak is; az alapvető élelmiszereket és szolgáltatásokat ne terhelje az áfa; ne kerüljön sor a nyugdíjkorhatár emelésére; tartsa tiszteletben a kormány a szakszervezetek közötti megállapodásokat. Kissé populista ez az étlap (ámbár ennélfogva is közel áll a hagyományos szakszervezeti műfajhoz és az MSZP-berkek ízléséhez). A követeléseket az MSZOSZ vezetése a héten regionális körökben megrendezett tanácskozásaik során terjeszti a tagszervezetek elé, kétféle lehetséges választ várva: a) vagy „lényegében tudomásul veszik a helyzetüket”, ámbár kifejezik „a kormány tervezett lépéseivel szembeni nemtetszésüket”, vagy pedig b) „készek egy 15 perces országos, minden munkahelyre kiterjedő munkabeszüntetéssel nyomatékot adni jogos követeléseiknek”. A radikálisabb verzió eszerint tehát a tiltakozás két órájából, amelyre a felhívás tavaly nem sok helyen talált követőkre, negyedórára olvadna.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon