Skip to main content

Pártleltár

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A kormányzó pártkoalíció – minden, a kezdetek óta szinte változatlanul újratermelődő belső feszültség ellenére – szilárd. Kevéssé valószínű, hogy a három párt bármelyike felmondja, vagy hogy bármelyik ellenzéki párt különösebben igyekezne befelé, noha a koalícióval kivétel nélkül minden párt elégedetlen. Azok is, amelyek benne vannak, és azok is, amelyek kívüle.

A koalíció belső viszonyai ellen lázadozó kormánypártoknak és az ellenzéknek egyaránt szűkös teret szab a közöttük lévő rendkívül ellenséges viszony, már-már kommunikációképtelenség. A majdnem mindegyik parlamenti párt számára nehezen elviselhető beszorítottság a pártokon belüli mozgásokat erősíti, jelenleg kétségkívül leglátványosabban az SZDSZ-ben. Amit a szabad demokraták „tudnak, mernek, tesznek”, vagyis a nekigyürkőzés soraik újrarendezéséhez, alighanem felgyorsítja a többi pártok átrendeződési kísérletét is.

Vegyük szemügyre főképp a kormánypártokat!

A választás győztesének, az MDF-nek a különféle elégedetlenjei, akiknek létezéséről magányos lázadók fellépése adott jelzést, mostanra tömörülésekké látszanak szerveződni. Egymással feleselő állásfoglalásokat fogalmazott meg például a parlamenti frakción belül az ún. Mérlegtervet követő elnökség, és a programplatformot alkotó „Huszonhatok”. Az elnökségi vélemény az egyre fenyegetőbb, egyre körvonalazatlanabb „igazságtételi” düh, amely az alkotmányossági szempontból igen aggályos Zétényi–Takács-féle el nem évülési törvényjavaslat támogatásának stílusában nyilvánul meg. (Hasonló uszító, indulatokat hergelő hangnemben reagált az MDF a parlamentben az Expo-ábrándok bukására.) A „huszonhatok” mérsékelt, józan hangja viszont az „ügynöktörvény” vitáján szólalt meg: Kátay Zoltán vezérszónoklatában. Pedig a volt III/III-as titkosügynökök, ávéhások és pufajkások közéletből való eltávolítása semmivel sem kevésbé kiélezett kérdés, mint a múlt rendszer bűnöseinek megbüntetése, már csak azért sem, mert a tárgyban rivális törvénytervezetek kerültek a Ház elé, köztük a több mint egy éve benyújtott SZDSZ-es javaslat. Mégis, éppen ezzel kapcsolatban hangzottak el rég, vagy talán soha nem hallott békülékeny mondatok: alkossanak a kormánypártok és az ellenzék együtt minél jobb, igazságos és végrehajtható törvényt.

A kereszténydemokraták diszkrét párt, de a pártelnök ambiciózus kijelentései mellett észre kell venni, hogy a Barankovics-féle KDNP hagyomány a szó szoros értelmében átörökítő Ugrin Emese kiválása után a konzervatív-liberális, és szintén alapító Rott Nándor is elhatárolódott a párt gazdásági bizottságától, a nem kevésbé alapító Balogh Gábor pedig nem hajlandó tovább képviselni pártját a parlament szociális és egészségügyi bizottságában. Füzessy Tibor frakcióvezető (alapító tag) a Magyar Hírlapnak adott nyilatkozatban tapintatosan bár, de szintén fenntartásokat fogalmazott meg a kormány politikájával szemben. A szocialisztikus irányú néppártosok nyilvánvalóan kisebbségbe kerültek a kormányzati pozícióba került tekintélyelvű KDNP-n belül, de nem biztos, hogy beletörődnek kiszorításukba.

A kisgazdapárt alighanem mindenkinél bonyodalmasabb játszmákat folytat, híven az újjáalakulása óta eltelt szűk három év frissen gyűjtött hagyományaihoz. A kisgazdák szinte a megalakulás pillanatától kezdve vad belső háborúskodás közepette politizálnak, parlamenti frakciójuk és a párt kettéválása pedig lassan intézményesült. Megszoktuk, hogy a kisgazdapárt a kormány legvadabb, országvesztő ellenzéke, hogy a frakció lojalitása csak a párthoz képest értékelhető, hiszen szavazásnál a kormány csak módjával számíthat rá. A Zétényi-féle igazságtételi törvény vitájában és az Expo-nemmel kapcsolatban a ravasz kisgazdák azonban rég feledett húrokat pendítettek meg, s felelevenítették a négy igenes népszavazás kapcsolatait: nem az MDF kérlelhetetlenjeire licitáltak rá, hanem a liberálisok felé tettek óvatos gesztusokat.

Az ellenzék legnagyobb pártjával, az SZDSZ-szel ehelyütt nem foglalkozunk, esik róla bőven szó a Beszélő más oldalain.

A Fideszen, a közvélemény-kutatások szerint kimagaslóan legsikeresebb párton látszanak legkevésbé holmi belső erőpróbák jelei, változatlanul egyenletesen üt a két nagy párt felé, ám annál figyelemreméltóbb, hogy megszólalt a boldogult állampárti MSZMP radikális belső ellenzéke, a reformkorok mozgalma, az örökifjú Vitányi Ivánnal, s óvatosan bírálták az MSZP-t.

Ezt vehettük leltárba 1991. október közepén. Őrizzük meg, hátha érdemes lesz elővenni.


Kapcsolódó cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon