Skip to main content

Patthelyzet

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Szerbia

Vicei Károly: Kilépődíj Jugo-Sing-Singből


A „jugoszláv” szövetségi kormány egyik legújabb rendelete szerint 1993. december 31-től határátlépési illetéket köteles fizetni minden jugoszláv állampolgár, aki ki akar utazni az országból. A külföldi gyógykezelésre induló személy és kísérője mentesül a fizetési kötelezettség alól, és annak sem kell fizetnie, aki a Kis-Jugoszlávián kívüli valamelyik „szerb államba” megy: a Krajinák ugyanis Belgrádból nézve nem számítanak külföldnek.

Radics Viktória: Vazelindemokrácia?


Szerbiában nem volt szükség választási kampányra, hisz folyamatosan választási kampány van: az évek óta tartó propagandaháborúban a kormányzó párt jobbkeze a belgrádi televízió. Minden tv-híradó csupán ingyen műsoridő a Párt részére, a többi száznyolc (!) pártocska bármelyike csupán néhány másodpercre számíthat. Egy ellenzéki – tehát: hazaáruló – újságíró kiszámította, hogy december elsején, szerdán a belgrádi tv-híradóból 543 másodperc jutott a Pártnak, míg a pártoknak összesen 24. Másnap, másodikán a vezér és csapata, 1101:23-ra nyert.


Néhány héttel a legutóbbi szerbiai parlamenti választások után sokak véleménye szerint nem maradt más kiút, mint ismét urnák elé szólítani a választópolgárokat. Bár a végleges eredményeket csak lapunk megjelenése után, január 6-án teszik közzé, az bizonyosnak látszik, hogy a választások legnagyobb vesztese a Milosevic államfő vezette Szocialista Párt, annak ellenére, hogy 1992 decemberéhez képest 22 mandátummal többet sikerült szereznie (1992-ben 101 képviselőjük volt, most 123).

Az első pillantásra ellentmondásosnak látszó megállapítás arra utal, hogy a szocialisták, akik „Szerbiáért” választási jelszóval indultak hadba, nem tudták elérni két legfontosabb céljukat: nem szerezték meg az abszolút többséget (126 mandátum), és nem kényszerítették térdre a szélsőjobboldali Szerb Radikális Pártot. Néhány szavazókörzetben, elsősorban a vörösnek számító déli országrészekben pótválasztásokat tartottak azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy valahogyan betöltsék a hiányzó 3 képviselői helyet.

A sikertelen foldozási kísérlet után Slobodan Milosevic elnöknek kell döntenie arról, hogy kit bíz meg kormányalakítással. Mivel a kormányfő egyben a Szocialista Párt vezetője is, és a párt néhány más képviselője már úgy nyilatkozott, szóba sem jöhet egy ellenzéki koalíciós kormány, Milosevic lépését előre meg lehet jósolni. Azazhogy mégsem. Nem csupán azért nem, mert a szerb elnök eddig is a végsőkig kiszámíthatatlannak bizonyult, hanem mert egy kisebbségi kormány megalakítása gyöngítené hatalmát. Egyes ellenzéki vezetők, mint például Vojislav Kostunica, a Szerb Demokratikus Párt elnöke, azt állítja, hogy a legdrasztikusabb megoldás sincs kizárva. Ezalatt természetesen a rendkívüli állapot bevezetését kell érteni. Utána pedig újabb választások következhetnek.

A decemberi erőpróba igazi túlélője a magát csetnikvajdának nevező Vojislav Seselj. Milosevic elnök ugyanis legfőképpen miatta oszlatta fel a régi parlamentet, mert kellemetlenné vált a szélsőjobboldali politikus partnersége. Szédületes lejáratási kampány indult a kormány teljes ellenőrzése alatt álló Szerbiai Rádió és Televízióban Seselj radikálisai ellen. Nyilvánosságra kerültek a politikus múltjának kényes részletei, amelyek elsősorban a horvátországi és boszniai háborúban vállalt szerepére vonatkoznak. A Radikális Párt ennek ellenére talpon maradt, csupán a második helyről visszaesett a harmadikra, és 34 mandátumot veszített (1992: 73, 1993: 39). Sokak szerint a szocialisták számítása az volt, hogy egyszerűen lesöprik a radikálisokat a szerb politikai színtérről. A pontot az i-re Seselj letartóztatása jelentette volna.

Amit a csetnikvajdával nem tudtak megtenni, az kiválóan „működött” a nemzetközileg körözött Zeljko Raznativoc Arkannal. Hagyták, hogy márkamilliókat költsön látványos választási kampányára, hiszen világos volt, hogy a szélsőjobbon már aligha van számára hely. A szabadcsapatairól („tigrisek”) hírhedtté vált Arkan egyetlen képviselői helyet – és ami még fontosabb –, képviselői immunitást sem szerzett.

A legnagyobb segítséget a Szocialista Pártnak – ismét csak paradox módon – a koszovói albánok nyújtották: távolmaradásukkal szinte ingyen juttatták 25 képviselői mandátumhoz Milosevicékat (mint ismeretes, Koszovón a lakosságnak csupán 10 százaléka szerb: ők mind a szocialistákra szavaztak). A déli tartományban, a szerb elnök hagyományos bázisában már néhány ezer szavazattal is be lehetett jutni a parlamentbe.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége négy mandátumot (1992: 9, 1993: 5) veszített, valószínűleg a szűnni nem akaró kivándorlás következtében.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon