Skip to main content

Pesti aranyláz

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Az Egis jelenség


A kárpótlási jegy kamattal növelt és folyamatosan emelkedő (jelenleg 150 százalék feletti) árfolyama és az 55-70 százalék között mozgó piaci ára közötti hatalmas különbség még az általános iskolás nebulóknak is szemet szúrhatott. Azt a tényt pedig, hogy a részvényjegyzéseknél a kárpótlási jegyeket a vagyonkezelőknek névértéken és nem piaci áron kell beszámítaniuk, a napilapok hetente többször is megírták. Mindenki kiszámíthatta tehát, hogy a beszerzési és az átváltási érték között 2-3-szoros különbség van, amit jól megválasztott részvénnyel nyereségként realizálni is lehet.

Az első részvénycseréket – jó másfél évvel ezelőtt – még nagyobb sorban állás nélkül is le lehetett bonyolítani, akármilyen kárpótlási jeggyel. Idővel azonban mind nagyobb lett az érdeklődés, s (elsősorban politikai megfontolások miatt) a szervezők különböző elosztási szabályokkal igyekeztek garantálni a kárpótoltak részvényhez jutását, például általánossá tették a kárpótoltak elsőbbségét az értékpapírok szétosztásánál. Gyakorlatilag kizárták annak a lehetőségét, hogy a másodlagos jegytulajdonosok hozzájussanak egy-egy jobb részvényhez. Ám az információs előnyöket nem lehet központi akarattal semlegesíteni. A piac föltalálta a határozatos jegyek kereskedelmét. A kárpótlási, jegyeket meghatalmazással és olyan iratokkal vásárolták fel, ami lehetővé tette a spekulánsok számára, hogy kárpótoltként jegyezzenek.

A kárpótlási jegy piaci árát két tényező határozta meg. Az egyik a privatizációs pályázatok, ahol a vevők általában kárpótlási jeggyel és Egzisztencia-hitelből is fizethetnek. 75-80 százalékos árfolyamon érdemes még ilyen célból kárpótlási jegyet venni, mert afölött már érdemesebb E-hitellel fizetni. A privatizációs pályázatok tehát megszabták a kárpótlási jegy árfolyamának felső határát. „Alulról” a részvénycserék támasztották meg az árat.

Az utóbbi néhány hónapban viszont, amikor a pályázatok mind kisebb, a jegycserék pedig mind nagyobb szerephez jutottak, a jegyárfolyam gyengélkedni kezdett. Ezt részben a kárpótoltak elsőbbségét garantáló részvényjegyzési eljárások okozták. A másodlagos piacon ugyanis nem kerestek már határozat nélküli jegyet, így annak ára esni, míg a határozatosé emelkedni kezdett. Idő múltával viszont – mivel a határozatos jegyek árát általában a tőzsdei ár plusz 10-15 százalékban határozták meg vidéken – még az utóbbi árfolyama is süllyedt.

Felvetődött tehát az a gondolat, hogy eltörlik az elsőbbségi szabályokat, mert ezek egyrészt nem nyújtanak igazi előnyt a határozatos csomagokkal jól ellátott spekulánsokkal szemben, másrészt pedig tönkreteszik a kárpótlási jegy árfolyamát. Ezt először az Egis jegyzésénél tették meg.

Az eredmény ismert: napokig várakozó és végül eredménytelenségre kárhoztatott sorban állók, erőszakkal fellépő jegyzési maffiák és a többi, amit a befektetők legfeljebb csak sejtettek. Ezen azonban nincs miért csodálkozni: olyan üzleteknél, ahol lényegében 100 forintért 200-250-et adnak, előbb vagy utóbb megjelenik az alvilág is. Ekkora hasznot ugyanis kábítószerrel vagy fegyverkereskedelemmel sem lehet kitermelni.

A hatalmas haszonhoz elsősorban azok juthatnak hozzá, akik a részvények megszerzése érdekében a legmesszebb mennek el. Ebben a nyomakodásban elsősorban azoknak van előnyük, akik nagyban játszanak. Nekik van arra lehetőségük, hogy sorba állíttassanak embereket, vagy hogy osztozzanak a hasznon a jegyzési hely valamely illetékesével, ha az lehetővé teszi a jegyzések sorban állás nélküli leadását.

Bizony ezek a spekulánsok – legalábbis, amíg valóban élelmes spekulánsokról és nem bűnözőkről van szó – amennyi kárt okoznak a kicsiknek, annyi hasznot hajtanak a piacnak. Egyre világosabban látszik ugyanis, hogy a jegyzési módszerek nem a brókercégek kapuin kívül, hanem azokon belül csiszolódnak egyre tökéletesebbre. A jegyzési helyeken ugyanis az alkalmazottak annyi jegyzést adhatnak le, amennyit akarnak. Egy-egy akciónál ugyanis helyzeti előnyüknél fogva, miként a spekulánsok, ők is igényelhetnek részvényt határozatos jegycsomagjaikkal. Sőt még arra is van lehetőségük, hogy a részvények kiosztása után saját igényléseik esetében ne a jegyzési íven feltüntetett határozatos, hanem sima kárpótlási jegyeket szállítsanak el bezúzásra. Ezt követően határozatos jegycsomagjaikat kicserélhetik, vagy a következő akciónál újra felhasználhatják. A lebukás esélye nulla.

Az Egis-jegyzésnél a feketén bevitt jegyzések aránya megközelítette az 50 százalékot!

Bizonyos jelek arra utalnak, hogy a brókercégek kapuin kívüli spekulánsoknak is megvan már a lehetőségük arra, hogy sima jegyeket határozatosként vigyenek be a rendszerbe. Az Egis-részvények jegyzésénél előfordult például, hogy egyes cégek alkalmazottai 10 ezer forintot kértek egy jegyzés leadásáért, amivel az elérhető haszon majd kétharmadát lefölözték!

Az eljárások tehát kialakultak, a kisembereknek, függetlenül attól, hogy a kárpótoltak elsőbbséget élveznek-e vagy sem, nyilvánvalóan a jövőben sem lesz több esélyük arra, hogy részvényhez jussanak.

Nem azok az „aranyásók” tollasodnak meg, akik sorban állnak. Sokkal inkább azok, akik egy-két lépéssel előbbre járnak a többieknél, s még inkább azok, akik pozícióik révén vámszedői lehetnek a hatalmas „láznak”. Pontosan tudjuk: a múlt század végén Alaszkában nem a törvényesség volt az úr. Vajon mit is csinált volna a heti 10 dollárt kereső hekus, amikor a körzetében kutakodó egyetlen aranyásó 10 millió dollárnyi kincsre bukkant? Abnormális helyzetekben nincsenek normális válaszok.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon