Skip to main content

Semmit nem fognak tálcán nyújtani nektek!

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Gábor Róbert a magyar szabad szakszervezetekről
Liga-küldöttgyűlés


Szeretném nektek megköszönni, hogy meghívtatok harmadik kongresszusotokra. Számomra mindig nagy megtiszteltetés, hogy veletek lehetek több, mint négy évtizednyi kényszerű távollét után. A Ligánál mindig otthon érzem magam.

A legfontosabb kérdés 1988 óta ugyanaz: megszilárdulnak-e és megmaradnak-e a közép- és kelet-európai törékeny demokráciák? Elég stabilak lesznek-e ahhoz, hogy csatlakozzanak a nyugat-európai politikai és gazdasági rendhez? A háború, amely most darabokra szaggatja Jugoszláviát, háttérbe szorítja ezeket a kérdéseket, és súlyosbítja a demokráciába való átmenet problémáit.

Főként a kommunista politikai kultúra hosszan tartó, erőteljes hatása miatt, Közép- és Kelet-Európában a demokrácia felé vezető út nemcsak göröngyös, hanem tévelygő is, és gyakran zsákutcába torkollik. Ennek oka a lakosság irreálisan magas anyagi elvárása és a demokráciának a gazdasági jóléttel való azonosítása. A térségben kevés ember érti, még kevesebb fogadja el, hogy a demokrácia csupán a képviselet megválasztásának eszköze; hogy a demokráciák, szemben a kommunista rendszerekkel, legitimitási igényüket inkább az alkotmányos eljárások tiszteletben tartására alapozzák, semmint a gazdasági teljesítményre. Ha az emberek a demokráciát hibáztatják a gazdasági kellemetlenségért, és nem csupán az éppen hatalmon levő kormányt, előkerülhet a Weimar-szindróma, vagyis az, hogy az emberek elfordulnak a szabadságtól, és autoriter uralmat kívánnak.

A magyar kormány nem hajlandó elismerni a szabad szakszervezeteket mint  „szociális partnereket”, pedig a Liga és a Munkástanácsok igyekeznek a gazdasági lehetőségekhez igazítani követeléseiket. Úgy tűnik, a kormány könnyebbnek találja, ha bizonyos problémákat autoriter eszközökkel, és nem alkumechanizmusokkal old meg. Magyarországon a szakszervezeti jogokat még ma is megsértik, és a szakszervezeti tagokat sok gyárban diszkriminálják. Az intolerancia és tudatlanság veszélyezteti a demokráciát.

(…) Tanácsom egyszerű: akárhol szervezitek és szolgáljátok szakszervezeti tagságotokat, keményebben és okosabban kell dolgoznotok, mint a többieknek. Soha semmit nem fognak tálcán nyújtani nektek. Semmi nem lesz könnyű. A nagy amerikai emberjogi vezető, A. Philip Randolph helyesen fogalmazott: „A természet asztalánál nincs helyfoglalás. Az a tied, amit el tudsz venni, és az marad a tied, amit meg tudsz tartani. Ha semmit nem tudsz elvenni, nem lesz semmid, ha nem tudsz megtartani semmit, nem is marad semmi a tied.”

Magyarország történetének egyik része az áldozat, amelyet az egyszerű munkások hoztak az ország szabadságáért és demokráciájáért. A magyarok valódi demokráciát teremtettek egy olyan régióban, ahol egyes úgynevezett „demokráciák” csak a nevükben azok. A történet másik része, ahogyan leküzdöttétek a nehézségeket az elmúlt három-négy évben, a nemzet megújhodására törekedve. Nehezen kivívott politikai eredményeitek hozzájárulnak a nemzet biztató kilátásaihoz. Mert demokrácia nélkül, demokratikus szakszervezetek nélkül, nincs igazi haladás.

Büszkéknek kell lennetek mint magyaroknak, akik szabad szakszervezeti mozgalmat teremtettetek, küzdöttetek az 1956-os forradalomban és az erőszakmentes 1988–89-es forradalomban. Ezek a forradalmak modellé váltak a világ más népeinek forradalmaihoz.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon