Skip to main content

Sínen vagyunk…

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

[Zaválnij Georgij]: „A peresztrojka újabb véres szakaszához érkezett”


Mint ismeretes, Mihail Gorbacsov a múlt héten elnöki rendeletben utasította a köztársaságokat, hogy haladéktalanul szereljék le és oszlassák fel a helyi önálló fegyveres alakulatokat. A rendelet óriási vihart kavart, az egyes, a szuverenitásra különösképp igényt tartó köztársaságok teljes joggal fejezik ki felháborodásukat a központi hatalom eme agresszív lépése miatt.


Gyakran mondják a grúzoknak: ne politikai pártjaik számával mérjék demokratikus vívmányaikat. Pedig Grúziában tömérdek politikai párt van, ami pedig a vívmányokat illeti: nincs független sajtó, még nem tartottak választásokat, és így még mindig egy hat éve megválasztott parlament és kommunista vezetésű kormány irányítja az országot. További politikai „vívmány”, hogy a pártok terén óriási a pluralizmus, ám ezt most úgy kell érteni, hogy az ellenzéki pártok alaposan összevesztek egymással. A grúz ellenzéken belül három blokk alakult ki. A nemzeti radikális pártok – a Nemzeti Demokrata Párt (NDP) és a Nemzeti Szabadság Párt (NSZP) vezetésével – szövetséget kötöttek liberális pártokkal és szervezetekkel (köztük a grúz disszidensmozgalomból kinőtt Csavcsavadze-társasággal és a magyarországival azonos nevet viselő grúz Szabad Demokraták Szövetségével), és megalakították a Demokratikus Szervezetek Koordinációs Tanácsát.

Élesen szembehelyezkedett a Koordinációs Tanáccsal az úgynevezett Nemzeti Kerekasztal, mely a következő szervezetekből áll: Szentéletű Ilia Társaság, Helsinki Szövetség, Republikánus Párt és a Kosztava Társaság (Meráb Kosztava köztiszteletnek örvendő – mint mondják – talpig becsületes grúz disszidens volt, aki alig több mint fél éve halt meg autóbalesetben, több százezren kísérték utolsó útjára, mely a Nemzeti Panteonba vezetett. A halott politikussal nem feltétlenül azonos nézeteket valló Kosztava Társaság alapítói jól láthatóan politikai tőkét kívántak kovácsolni a halott politikus nevéből).

A grúz politikai életet azonban valójában nem a pártok nevei fémjelzik, inkább azt mondhatjuk, hogy olyan személyiségek vetélkedéséről van szó, akiknek különböző nevű pártok vannak alárendelve. A múlt héten például Gija Csanturia NDP-főnök és Zvijád Gamszahurdia, a Kerekasztal vezére közti ellentét öltött mindeddig hallatlan méreteket. Egy tüntetésen tömegverekedés tört ki a két nézet képviselői közt. A fél óráig tartó verekedésnek csak a rendőri beavatkozás vetett véget.

A mostani konfliktus elindítója érdekes módon egy külföldi esemény volt. Július elején ülésezett Prágában a politikai foglyok nemzetközi szervezetének kongresszusa, amelyre kiutazott Gija Csanturia is (aki maga is politikai fogoly volt, ugyanúgy, mint Zvijád Gamszahurdia). Ez a kongresszus elfogadott egy nyilatkozatot a grúziai helyzetről, mely populista és totalitáriánus nézetek vallójaként bélyegzi meg Zvijád Gamszahurdiát, hozzátéve még azt is, hogy az általa vezetett Helsinki Szövetség lábbal tiporja a Helsinkiben deklarált emberi jogokat. Hazatérve Gija Csanturia megpróbálta publikálni a prágai nyilatkozatot, amit azonban a napilapok megtagadtak. Végül sikerült elérnie egy liberális havilapnál a nyilatkozat kiadását. Ám amikor a nyomdában már megkezdődött volna a lap nyomása, megérkezett a Zvijád Gamszahurdia támogatására alakult nőegylet harcos csapata, magának Zvijád Gamszahurdia feleségének a vezetésével. A felbőszült asszonyok behatoltak a nyomda épületébe, és összetörték a lap mátrixát, megakadályozva ezzel a lap megjelenését. Mire az NDP és az NSZP emberei a következő két nap folyamán elzárták a központi lapok kiadójának be- és kijáratait, követelve a prágai nyilatkozat megjelentetését. A központi grúziai lapok két napig nem kerültek utcára, aztán megadták magukat, és újra megjelenhettek a prágai nyilatkozattal és Gija Csanturia felhívásával együtt. A felhívás tévépárbajra hívta ki Zvijád Gamszahurdiát, aki a párbajt visszautasította, viszont kijelentette, népbírósági tárgyalást rendez a városi stadionban a KGB-ügynök Gija Csanturia felett, amit a tévé is közvetíteni fog. Zvijád Gamszahurdia nyilatkozatának további részében kijelentette, a KGB ügynökeinek el kell tűnniük a politika színtereiről, továbbá a demokrácia nem annyit tesz, hogy mindent ki lehet adni… Nem szabad elfelejtenünk, hogy a grúzok egyik szeme sír, amikor ezeket a dolgokat hallják.

A Kerekasztal és a Koordinációs Tanács, azaz Gija Csanturia és Zvijád Gamszahurdia veszekedésétől távol tartja magát az ellenzék harmadik blokkja, a Négypárti Szövetség, amely igen kis erőt képvisel, saját megítélése szerint csupán tíz-húsz százalékot érhet el a választásokon.

Van még egy erő, amely szintén félrevonulva kívánja meglovagolni az eseményeket. Ez a Grúz Kommunista Párt. Vezetője, Gumbaridze első titkár persze nem mondható a veszekedés titkos főirányítójának, habár kétségtelen, szívesen tetszeleg néha ebben a szerepben: hiszen például a tévében, mely az ő kezében van, nincs egyenes adás, az ellenzéki politikusok nyilatkozatait és felhívásait is felvételről sugározzák, esetenként megfelelőképp időzítve, de az első titkár ízlése szerint. A kusza és ideges grúz helyzetnek jót tenne már egy megmérettetés: a parlamenti választás. Csakhogy nem minden tiszta a választások körül. A nemzeti radikálisok (NDP, NSZP) nem kívánnak a választásokon részt venni, inkább egy nemzeti kongresszust választanának meg, amely később átvenné a parlament szerepét. Maga a választás még nincs kiírva, és nincs meg a választási törvény sem. Márpedig ezek a dolgok Gumbaridze első titkár kezében összpontosulnak – aki úgy tűnik, nagyon küzd a hatalmáért, és ráadásul ő a Moszkvában ténykedő Sevardnadze grúziai jobbkeze. Gumbaridze első titkár ötszáz fős egyénileg megválasztott képviselőből álló óriásparlamentet szeretne, az ellenzék kétszáz tagút, melynek felét listákról választanak meg. A korábban engedékenyebbnek tűnő első titkár bizonytalanságát kihasználva Zvijád Gamszahurdia óriási kampányt indított a listás választások mellett, és már csak megszokásból is örökös ellenfele, Gija Csanturia ellen. Az ülősztrájkkal egybekötött tüntetést először a tüntetések megszokott helyén, a kormányépület lépcsőjén kezdték, miközben hívei a kormányépületben kikapcsolták a víz- és áramszolgáltatást. Később Zvijád Gamszahurdia sztrájkfelhívást adott ki, az ülősztrájk ekkor terjedt át a vasúti sínekre. Zvijád Gamszahurdiát nem ingatják meg az ebből adódó zavarok – az pedig, hogy sokszor vádolják nacionalizmussal, úgy látszik, magyarázat arra, miért nem törődik az Örményországba vezető utolsó vasúti vonal elzárásának következményeivel. Nyilván úgy gondolja, nem baj, az örményeknek marad a repülő. Ám Jerevánban nincs kerozin, csak minden harmadik repülőjárat tudja elhagyni a jereváni repülőteret. Egy hete még úgy tűnt, a vádak lesöprik a porondról Zvijád Gamszahurdiát, most viszont úgy látszik, újra sínen van. Azaz a síneken…
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon