Skip to main content

Tapsoljunk a Beszélőnek?/Nem mindig tapsolok Gazsinak

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Tapsoljunk Gazsinak (Beszélő, 1992. július 11.)


Tapsoljunk a Beszélőnek?

Elégedetten helyesel K. F. a Beszélő július 11-i számában TGM-nek, amiért a HVG-ben elismerte: a szocialisták politikai fordulata miatt egyelőre nincs mód ellenzéki koalícióra. S mindjárt emlékeztet arra, hogy a Liberális Koalíciónak többek között az volt a kifogása Tölgyessy Péter politikai törekvései, Tellér Gyula elemzései és a Beszélő politizálása ellen, hogy baloldali konzervatív tömbnek tekintik az MSZOSZ-szel összefogó MSZP-t, hogy egyenlő távolságot javasolnak az MDF-től és az MSZP-től, hogy idegenkednek a Demokratikus Chartától.

Maradjunk a Beszélőnél. A Beszélőt szerkesztő három országgyűlési képviselő az SZDSZ gondjaival foglalkozó tavaly októberi cikkében (Vannak kiutak, Beszélő, 1991. október 5.) vetette fel az SZDSZ – úgymond – társtalanságának problémáját, és két lehetséges kiutat vázolt: a nyitást az MSZP irányába, illetve „beszélő viszony” teremtését az MDF-fel és az együttműködési lehetőségek keresését a kormánykoalíció két kisebb pártjával. A szerkesztők számos gesztusa, mindenekelőtt a Demokratikus Chartával szembeni fenntartásaik jelzik: a maguk részéről mindvégig idegenkedtek az első változattól. K. F. most az MSZP politikájában bekövetkezett fejlemények által igazolva látja ezt az idegenkedést.

Ha helytálló a tavalyi cikknek az a kiindulópontja, hogy az SZDSZ nem maradhat „magányos farkas”, akkor a következtetés nem megalapozott. Csak a szocialisták esetében elemzik ugyanis a politikai programokat és tetteket, a kormánypártok esetében viszont nem. Mert ha megtennék, akkor el kellene ismerniük, hogy e pártok politikáját legalább olyan mély szakadék választja el az SZDSZ elveitől, mint a szocialistákét.

Sőt, mélyebb. Mélyebb a szakadék aktuálpolitikailag: ma az MDF és szövetségesei törnek minden eszközzel a kivívott demokrácia felszámolására, nem az MSZP. És mélyebb programatikusan, vagyis abban a tekintetben is, hogy miképpen képzeljük el a jövő Magyarországát. Az MSZP kiterjedt állami beavatkozás mellett képzeli el a piacgazdaságot és a parlamenti demokráciát. Ez ugyan nekünk nem tetszik, de belül marad a második világháború utáni Európában kialakult demokratikus konszenzuson. Amit viszont a jelenlegi kormánykoalíció tűzött ki célul, az nem egyéb, mint amit Gazsi több mint két éve jelzett: az új Horthy-kor, a harmincas évek tekintélyelvű berendezkedése, amely kívül esik a második világháború utáni Európán. Ezzel a törekvéssel szemben pedig akkor is indokolt lehet az együttműködés az MSZP-vel, ha gazdaság- és társadalompolitikai elképzeléseink sok tekintetben távol állnak egymástól.

Amióta a Beszélő szerkesztői tavaly októberben mint egyik lehetőséget felvetették az MDF-fel minden szinten teremtendő beszélő viszony gondolatát, az MDF minden téren hátat fordított a korábbi konszenzusnak. Hadd emlékeztessek a médiaháború mellett csak három kirívó esetre: a bírósági elnökök kinevezésére, a parlamenti bizottságok új tagjainak megválasztására és legutóbb a társadalmi szervezetek költségvetési támogatásának ügyére. Igaza volt tehát a Beszélő szerkesztőinek? TGM még csak kitűnő politikai intuícióval megérezte az MDF vezetőinek múltba vezető jövőképét, azóta azonban megtudtuk, hogy az MDF nemcsak a testőregyenruha, de a biztonságpolitikai, a belügyi és a szociálpolitikai koncepció megválasztásában is a Horthy-korszakhoz nyúl vissza. Kinek volt hát igaza? Hiába gondolták a Beszélő szerkesztői, hogy a kereszténydemokratákkal kevesebb az elmérgesedett ellentét, azok versenyre kelnek az MDF-fel a médiaelnökök elleni uszításban, és megszégyenítő nyilatkozatokat tesznek az SZDSZ-ről az egyházi ingatlanok ügyében. Igazuk lett volna a Beszélő szerkesztőinek?

És még valami. K. F. nem magáról vagy a Beszélő szerkesztőiről beszél mint akinek szerinte igaza volt, hanem a Beszélőről. Azt az álláspontot, amelyet ő maga képvisel a más pártokhoz fűződő viszony kérdésében, a Beszélő álláspontjaként aposztrofálja. Mint ahogy – vezércikkben fejtve ki a véleményét és az övétől eltérő véleményekre ugyanabban a számban rögtön kioktató választ adva – a Beszélő álláspontjaként jelenítette meg a magáét a Zétényi–Takács-törvény kérdésében és számos más kérdésben is. K. F. és szerkesztőtársai a magukévá tették a Beszélőt, amelynek elődje egykor valamennyiünké volt, akik írtunk bele, terjesztettük és olvastuk.

B. T.

K. F.: Kőszeg Ferenc
B. T.: Bauer Tamás
TGM: Tamás Gáspár Miklós


Nem mindig tapsolok Gazsinak,


nem tapsoltam például akkor, amikor elbúcsúzott a baloldaltól. De ugyanakkor nagyon fölháborodtam, mikor egy tapintatlan tévériporter megkérdezte tőle: igaz-e, hogy Kolozsvárt nem szeretik? Ez a kérdés körülbelül úgy hangzott, mintha azt kérdeznék valakitől, igaz-e, hogy az édesanyja nem szereti. Ezért örültem, mikor Vári Attila, aki jól tudja, mit jelent a szülőföldtől elszakadni, szellemesen úgy oktatta ki a tapintatlan riportert, hogy egészen más lett volna, ha azt kérdezi Gazsitól, igaz-e, hogy a Nádor utcában nem szeretik. Mire ő bizonyára azt válaszolta volna: tessék mondani, a páros vagy a páratlan oldalon?

De én tudok még egy frappáns választ a riporter kérdésére. Március 15-én történt, a Demokratikus Charta ünnepségén. Akkor bizonyosodtam meg arról is, hogy az Úristen is aláírta a Chartát. A zuhogó esőben ugyanis különböző obskúrus csoportocskák gyűlölködő jelszavakat ordítoztak. Abban a pillanatban viszont, mikor ezek továbbmentek, és Konrád fellépett a Petőfi-szobor talapzatára, elállt az eső, és kisütött a nap. Utána Gazsika lépett a szószékre, hogy felhívjon minket, mentsük meg a hazát (ez nem a Beszélő Ki beszél? rovata!), a mellettem álló Cs. Gyímesi Éva arca földerült, és a fülembe súgta: imádom, gyerekkora óta ismerem. Én azt hiszem, ő kompetensebb ebben a kérdésben, mint azok, akik egy ominózus levélben azért dorgálták meg TGM-et, mert nem költözött vissza Kolozsvárra. Boldog voltam, mikor Szőcs Géza hazament, de TGM helyzete egészen más. Ő már több mint tíz éve van itt, és hogyan is tudna odaát olyan intenzíven filozófiával foglalkozni és tanítani, holott ez az ő igazi terrénuma.

Vezér Erzsébet


Hivatkozott cikkek

Kapcsolódó cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon