Skip to main content

Új régi világrend

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Még mindig – vagy már megint – lövöldözgetnek a különböző frontokon a hajdani Jugoszláviában, de most először a délszláv konfliktus történetében mégis el lehet képzelni, hogy sor kerül egy olyan rendezésre, amely meghozza a békét. Nem Kant örök békéjét persze, csak egy törékeny, fogcsikorgatva elviselt békét: a háború hiányát valójában.

A békét kívülről fogják ráerőltetni a hadakozó felekre – mármint ha sikerrel járnak a külső hatalmak –, onnan, ahonnan az antiintervencionista iskola szerint nem is lehetne. A jelenlegi viszonylagos nyugalomnak is az a magyarázata, hogy a konfliktus résztvevőit rövidebb pórázra fogták fő támogatóik: az oroszok a szerbeket, az amerikaiak a muszlimokat, és a németek is segítettek az amerikaiaknak a horvátok meggyőzésében. A tartós rendezés sem képzelhető el külső hatalmak drasztikus nyomásgyakorlása nélkül. A beavatkozásnak persze megvan a maga kockázata is: az, hogy a döntőbíráskodó külső hatalmak belebonyolódnak a konfliktusba.

Ez a kockázat az elmúlt hónap során paradox módon jelentősen csökkent. Paradox módon, hiszen a múlt hónap egyik legjelentősebb eseménye éppen az orosz diplomácia veszélyeket hordozó berobbanása volt a délszláv szintérre. Az amerikai aktivizálódás az orosz virtus e megnyilvánulására volt válasz. Egy darabig nagyon úgy nézett ki, hogy az oroszok és az amerikaiak nem a konfliktus megoldásához, hanem kiszélesítéséhez, nemzetközivé tételéhez fognak hozzájárulni.

Aztán kiderült, hogy nem eszik olyan forrón a kását. A NATO lelőtt négy szerb repülőgépet – és az oroszoknak nem volt kifogásuk ellene. Még szavakkal sem siettek az „ortodox szláv testvérek” segítségére. Karadzsics boszniai szerb vezér hivatalosan „nehéznek” minősített moszkvai tárgyalásain valószínűleg nem arról volt szó, hogy a szerbek mit szeretnének, hanem arról, hogy mit kívánnak tőlük az oroszok.

Az amerikaiak sem voltak tapintatosabbak a kliensüknek tekinthető muszlimokkal és a német szimpátiát élvező horvátokkal. A Boszniában több helyütt egymás torkát szorongató muszlimok és horvátok úgy írták alá washingtoni „előzetes egyezményüket” – amely egy Horvátországgal laza konföderatív kapcsolatra lépő muszlim–horvát kantonizált Bosznia létrehozására irányul –, hogy közben az amerikaiak gyakorlatilag pisztolyt szorítottak a homlokukhoz.

Az ENSZ és az Európai Unió hosszan tartó tehetetlenkedése után megnyugtató az amerikaiak és az oroszok határozott fellépése. S még sikerrel is kecsegtet, mivel jelentős mértékben leegyszerűsítette a délszláv képletet. Kirajzolódik egy olyan megoldás, amely nem fogja túlzottan megjutalmazni a politikai gengszterséget és nem teszi abszolút áldozatokká a muszlimokat. A szerbek rákényszerülnek majd, hogy kevesebbel is megelégedjenek, és a horvát területi aspirációkat is fel kell adni egy tágabb keretben érvényesülő horvát hegemónia kedvéért.

Ez mind nagyon szép, legalábbis nincs szebb. És mégsem egyértelműen örvendetes, hogy a történet ilyen fordulatot vett. Akkor sem, ha az amerikaiak és az oroszok sikerrel járnak. Ugyanis az elmúlt hónap eseményei azt is jelentik, hogy az új világrendnek – abban a formában, ahogy az optimisták arról álmodtak – hosszú időre befellegzett. Nem lesz multilateralizmusra épülő világrend, a nemzetközi kapcsolatrendszer továbbra is nélkülözni fogja a demokratikus elemeket. Az új világrend hasonlítani fog a régire: kétpólusú lesz, s a két hidegháborús szuperhatalom fogja e rendet fenntartani.

Remélhetőleg egy élhetőbb rendet.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon