Skip to main content

Város a vakbél végén

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Eszék ódon városházának portása egyben a telefonközpont kezelője is, és ha kell, a városatyák titkári tevékenységét is ellátja. Várakoztunk, hogy az alpolgármester befejezze tanácskozását a helyi labdarúgócsapat vezetőségével. A megbeszélés elhúzódott, és az alpolgármester semmi jelét nem adta, hogy meg kívánná rövidíteni. A portás-telefonos-titkárnő mint magától értetődő dolgot jegyezte meg: „A futball nagyon fontos! Sokkal fontosabb, mint a politika.”

Egymással szemben ültünk, és a portás az asztalra rakta a még csak megalapítandó butikjába szánt árukat: naptárokat, képeslapokat, tolltartókat és ilyesmit. Egy kis horvát zászlót ajándékozott nekem. „De nehogy magával vigye Belgrádba” – mosolygott rám huncutul. Mivel a várakozás hosszúra nyúlt, beszélgetésünkbe – amelyet különböző szláv nyelvek keverékén folytattunk – idővel a politika is belevegyült. „Mikor térnek vissza a horvátok Baranyába?” – kérdeztem. „Két-három hónap múlva” – válaszolta.

„Fegyverek révén, vagy békés úton?”

„Fegyverek nélkül. Az ENSZ-csapatok segítségével. Mi türelmes nép vagyunk. Megvárjuk, amíg eljön az ideje.”

„És mi lesz a szerbekkel, akik ott éltek vagy odatelepítették őket?”

Rám szegezte ártatlan szemeit: „Nem kell mindannyiukat azonnal agyonütni. Ideiglenesen gettóba vagy táborba lehet őket zárni.”

És olyan jóságos embernek látszott, olyannak, aki egy cukorkát nyom a butikjában iskolafüzetet vásárló gyerek kezébe…

Az utóbbi hónapokban Eszék lekerült az újságok címlapjáról. Az ENSZ-csapatok itt nagyon pozitív szerepet töltöttek be. Ellenőrzésük alatt eltávolították mindkét fél ágyúját és egyéb nehézfegyverét, és a Dráva menti város, amelyre hónapokon keresztül minden oldalról ágyútűz zúdult, lélegzetvételhez jutott. Ezért csökkent iránta az érdeklődés. A főtér alatti óriási föld alatti átjáróban elhelyezett sajtóközpontot, amelyben pár hónappal korábban a világ minden tájáról jött újságírók tucatjai nyüzsögtek, pár héttel ezelőtt megszüntették. Most minden elárvult körülötte. A város mintha feltámadt volna, de csak félig, és mintha még nem tudná, hogy a mitológiai Styx folyó innenső vagy túlsó a partján van-e. Sok helyen állványok tanúsítják, hogy megkezdődött a tatarozás, az üvegesek a legkeresettebb emberek (ha ugyan be tudják szerezni a nyersanyagot), de sok üzlet előtt még ott van a deszkákból álló védőpajzs, amely a légnyomástól volt hivatott megvédeni a kirakatot. Ahol csodával határos módon megmaradt az üveg az ablakokban és kirakatokban (vagy már felújították), pókháló sűrűségű ragasztópapír borítja őket. A politika az üzlettulajdonosok segítségére sietett: a törött kirakatüveg helyére ideiglenes megoldásként választási plakátokat raktak. Franjo Tudjman, Vojslav Paraga és Savka Kucer mosolyognak minden falról. De nem találtam egyetlen embert sem – beleértve az alpolgármestert –, aki részletezni tudta volna az augusztus 1-jén megtartott választások eredményét Eszéken. Legfeljebb annyit tudtak, hogy mint Horvátország legtöbb részén, Eszéken is Tudjman elnök pártja végzett az első helyen.

A Dráva-parti Osijek Szálló első öt emeletének törött ablakait már beüvegezték, a felső emeletek használaton kívül maradtak. Még szerencse, hogy az ENSZ-katonák néha egy-két éjszakát eltöltenek a városban. Villanyáram van, a csapokból folyik a víz: a harcok tetőfokán is csak ritkán szűnt meg az áramszolgáltatás. Jól értesült körök szerint a harcoló felek között valamiféle csendes megállapodás jött létre, amely mindenképpen egy bizonyos fokú racionalitásról tanúskodik az általános őrültség közepette: a szerbek nem zavarták meg az áramszolgáltatást Eszéken, a horvátok nem bántották a vízvezetéket a szerbek kezében lévő környező lakóhelyeken. Mindenesetre, a szállodaszoba asztalán ott volt két gyertya és egy doboz gyufa.

Eszéket nem vágták el a tőle nyugatra fekvő falvaktól, ezért az élelmiszer-ellátás normális maradt. A vendéglőkben a jugoszláv (bocsánat: a horvát!) konyha minden ínyencségét felszolgálják. Az árak, az átlagfizetésekhez viszonyítva, nagyon magasaknak tűnnek. Az infláció a havi átlagos tíz százalékot is eléri. A fizetések emelkedése messze elmarad az árnövekedéstől. Mit csinálnak tehát? „Nekünk nem kell túl sok ahhoz, hogy elégedettek legyünk” – mondja Darko Fischer, az aprócska eszéki zsidó hitközség vezetőinek egyike. „Az elmúlt tél eseményei után mindnyájan örülünk, hogy életben maradtunk – és mi mást kívánnánk még?” Gondolkozik egy kicsit, és hozzáfűzi: „Másfél évvel ezelőtt izgalomban tartott bennünket az Öböl-háború – 3000 kilométer távolságban. Most pedig 100 kilométernyire innen, Slavonski Brodban folyik a háború, és mennyire távoli és érdektelen számunkra…”

A kávéházak tele vannak. Hivatalnokoknak látszó férfiak, idősebb hölgyek, fiatal szerelmesek, sok terepszínű egyenruhás katona. Épp ilyeneket láttam a ljubljanai, a belgrádi, a zágrábi meg az újvidéki kávéházakban. Még a pázsitot utánzó zöld szőnyeg a padlón is éppolyan. Nem tudom elhessegetni magamtól a kérdést: az ördögbe is, miért harcolnak ezek az emberek egymás ellen?

A folyóparti sétányon a padokon szerelmespárok ülnek, ölelkeznek és csókolóznak, úgy, mint Zágrábban és Belgrádban, úgy, mint négy hónappal ezelőtt még Szarajevóban is tették. A folyón kajakok siklanak. A béke és a nyugalom megtestesülése lehetne – ha a csónakázásnak nem kellene a lerombolt Dráva-híd előtt véget érnie. A „Fehér Hajó” diszkóban a zenekar az ötvenes évek végén divatos slágereket játszik. És az életösztön diadalának a legjelképesebb kifejezése: a homokzsákokból, amelyek a város minden részén a bejáratokat és az óvóhelyek ablakait védik – a hosszú, meleg nyár alatt növények sarjadtak ki, áttörtek a műanyag borítókon, és sok helyen teljesen eltakarták a felhalmozott homokzsákokat.

A halál és a háború nyomai mégis lépten-nyomon megtalálhatók. A sétányon a bombatölcsérek száma bizonyára nem kisebb a csókolózó szerelmesekénél. A folyó felé ablaktalan és tetőtlen házak százai fordulnak. A város minden moziját találatok érték, és egyikük sem működik. A színházépület is kárt szenvedett, de már javítják, és nagy plakátok jelzik, hogy az új színházi idény kezdetén egy helyi szerző zenés vígjátékát mutatják be, melynek címe: „Üdvözlünk körünkben, háború.” Hát igen, hasonló helyzetek hasonló gondolatokat szülnek. Hiszen nálunk Izraelben is igen népszerű volt nemrégen a dal: „Együtt ülünk, Te és én és a következő háború”…

Eszék nemrég még fontos vasúti és közúti csomópont volt. Most három oldalról veszi körül az ellenség. „Ön fél?” – kérdezte a szállodában a kedves recepciós, amikor azt kérdeztem tőle, milyen távolságban vannak a szerbek a Dráva túlsó partján. „Körülbelül 15 kilométerre” – mondta. Úgy látszik, meg akart nyugtatni. Belmonostor, ahová azelőtt egy délutáni kirándulást lehetett tenni, most hetedhét ország távolságában van. Valahogy úgy, mint tőlünk Jeruzsálem arab része az 1967-es háború előtt. Vukovár a rombolás és az elmúlás jelképévé változott, sorsától Eszék csak csodával határos módon menekült meg – egyelőre. Eszék turistairodájában nem lehet várostérképet kapni. Nincsenek turisták sem. Innen nincs hová menni, csak vissza, ahonnan jöttünk. Eszék egy vakbél legvégén találta magát. Aki ebbe a városba téved, azt hiheti, hogy lakosai minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy kikerüljenek a vakbél végéből. De a városháza falán és a város sok más helyén is nagy plakátok hirdetik büszkén: „OSIJEK sohasem lesz OCEK”, vagyis Eszék nevét sosem írják cirill betűkkel.

Az ördögbe is, miért folyik itt ez a háború? Micsoda buta kérdés! A helyiek csak kacsintanak egymásra, és legyintenek: egy idegen ezt sohasem fogja megérteni!


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon