Skip to main content

Vége a politikai szünidőnek?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Amikor a II. világháború befejeztével megszületett az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, a naivabbak elhitték, hogy nincs más teendő, mint a paragrafusok betartása. Ekkor is látni lehetett azonban, hogy az emberiség e reményteljes dokumentumának értelmezésében egyre szélesedő szakadék nyílt Nyugat-Európa és a Szovjetunió által felszabadított Kelet-Európa között. Az ENSZ-nek nagyon hamar fel kellett venni a harcot az emberi és szabadságjogok látványos megsértői ellen. A világszervezet tette a dolgát tisztességgel, ám az általa elfogadott határozatok a címzetteknél többnyire süket fülekre találtak.

Valljuk meg: sem a Biztonsági Tanács több száz határozata, sem a közgyűlés amúgy sem kötelező érvényű állásfoglalásai nem rettentették el a nemzetközi élet normái ellen vétőket. A Szovjetunió nem fordult vissza sem Magyarországról, sem Afganisztánból, Vietnam nem mondott le önként Kambodzsáról, sem Izrael az általa 1967-ben megszállt arab területekről. S hogy a legközelebbi múltra emlékeztessünk: Szaddám Huszein egy megalázó katonai vereség után is ujjat mert húzni a világszervezettel, és fittyet hány a Biztonsági Tanács határozataira, amelyek tömegpusztító fegyvereinek megsemmisítését írja elő.

A nagyhatalmi mosolyoffenzívában eltűnőben vannak a „hagyományos” feszültséggócok (Dél-Afrika, Afganisztán, Kambodzsa, Közel-Kelet). Az új politikai helyzet megkönnyítette az Öböl-válság gyors, viszonylag kevés véráldozattal járó megoldását is. Látni kell azonban, hogy a válság eredményes kezeléséhez az ENSZ adott ugyan támogatást, a végső sikeren azonban osztoznia kell más szervezetekkel és a világ vezető hatalmaival.

A közeljövő ENSZ-struktúrájában igen sok kérdést vetnek fel a felbomlóban lévő birodalmak nyomán esetleg létrejövő államok. A formálisan is megszűnő Szovjetunió helyét valószínűleg Oroszország veszi majd át a Biztonsági Tanácsban. Minden bizonnyal egzotikus színfoltja lesz a világszervezetnek a két Korea is – főként annak északi fele. Phenjan ugyanis eddig a világpolitika fő áramán kívül maradt, s főként a Koreai-félszigettel kapcsolatban és más, többnyire regionális jelentőségű kérdésekben hallatta szavát. Bizonyos, hogy az atomfegyverkezést dédelgető tervei kevés rokonszenvet ébresztenek majd iránta a nemzetközi közösségben.

Az ENSZ főtitkára hosszú időre állandó, meghatározó, köztiszteletnek örvendő, el nem kötelezett politikus. Az idei közgyűlésnek most ezt a pillért is cserélnie kell. A perui Javier Pérez de Cuellar tíz év után távozik posztjáról. Utódának megválasztása nyilván heteket igényel majd. A választék meglehetősen széles: Európából mindenekelőtt a skandináv országok jelöltjei reménykedhetnek Gro Harlem Brundtland Norvégia miniszterelnöknője és Jan Elliason svéd diplomata. Afrika már nagyon szeretne a fekete kontinensről származó főtitkárt, s az országcsoportok elve szerint soros lenne, de kétséges, hogy az egymással versengő ghánai, nigériai, zimbabwei, gaboni és Sierra Leone-i jelölt közült élre rukkol-e valamelyik, s hajlandó-e lemondani valamelyikük a másik javára. Jó esélyekkel pályázik e tisztségre Bulrusz Bhali egyiptomi külügyi államminiszter és a pakisztáni Szadruddin Aga Kán, a világszervezet menekültügyi főbiztosa.

Számunkra is érdekes lehet ez az ülésszak, mivel jó esélyünk van arra, hogy 1967–68 után januártól ismét a Biztonsági Tanács tagjai legyünk. A döntés joga ez esetben is a közgyűlésé.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon