Skip to main content

Verjük át a határt

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Kérdések a kisebbségi magyarság politikai vezetőihez


Beszélő: A kommunizmus bukása után Európa keleti felében nem várt erővel éledt újjá a nacionalizmus. Az új helyzet azonban azt is lehetővé tette, hogy a magyar kisebbség létrehozza a saját érdekvédő és politikai szervezeteit. Hogyan tudják megfogalmazni legfontosabb törekvéseiket ma?

Duray Miklós, Együttélés: Ha úgy gondoljuk, hogy a mai átalakulás nyomán itt Közép-Európában valóban közelebb kerülünk Nyugat-Európához, akkor ebből a perspektívából kell a politikánkat megfogalmazni, tekintet nélkül a mai lehetetlen helyzetre.

Gyimesi György, Együttélés: Számunkra rendkívül fontos, hogy Magyarországon megfogalmazódott az az axióma, hogy Magyarországnak az a jó, ami a határokon túl élő magyarok számára jó. Ez azt jelenti, hogy a mindenkori magyar kormányzat, s remélem az SZDSZ is, ha sikerrel szerepelne a választásokon, ilyen szellemben politizálna. Nem kötne olyan egyezményt, amely a mi érdekeinket sértené, hanem a mi érdekeinknek megfelelően politizálna különböző partnereivel. Rendkívül fontos például a határokon túl élő kisebbségek regionális politikai törekvéseinek támogatása. Mi ebben látjuk a nehéz gazdasági helyzet megoldását, és ebben látjuk a nemzetiségi problémák egy részének a megoldását is. Ezzel nagy mértékben átjárhatóvá tehetnénk a határokat, és megerősödhetnének az összefonódások. Az egyes autonóm területek, ha egyáltalán létrejönnek, akkor a szomszédos magyarországi, kárpátaljai régiókkal a legszorosabb együttműködésre törekednének. Ezek a területek azelőtt közigazgatási és kulturális egységeket alkottak, nyelvjárásilag is összetartoznak, és ezek a területek egymásra vannak utalva még ma, 74 év után is, mert azóta sem alakultak ki más kulturális, közigazgatási és politikai centrumok ezekben a térségekben.

Petrik Ferenc királyhelmeci polgármester: Mi a Bodrogközben a többi magyarlakta területtel szemben előnyben vagyunk, mert mi lényegében megvalósítottuk az önkormányzatot anélkül, hogy kormánydöntésre vagy pedig alkotmányos döntésre vártunk volna. Ugyanis ebben a régióban valamennyi községben a mi magyar mozgalmaink kezében van az önkormányzat, és ami igazán nem tipikus, a mi kezünkben van az állami hivatalok vezetése is. Persze kérdéses, hogy sikerül-e hosszú távon is megtartani az állami hivatalokat a saját fennhatóságunk alatt, hogy nem fogják-e ezeket az embereket lecserélni az új kormány új emberei. Az együttműködésnek a fő akadálya a határ. A mi esetünkben konkrétan az, hogy a Bodrogközben egyetlen határátkelő sem működik jelen pillanatban. A legközelebbi Sátoraljaújhelyen túl van, tehát azok a községek, amelyeket csupán két-három kilométer választ el egymástól, a jelenlegi állapotban csak 80 kilométeres kerülővel érhetik el egymást. Ezért szorgalmazzuk, hogy a két határ mentén létesítenek vámszabadterületet. Ez a terv már a magyar kormány elé került, természetesen a kormánypárti hivatalnokokkal, a kormány tagjaival is tárgyaltunk erről. Nevezetesen Kupa Mihály pénzügyminiszterrel, Jeszenszky Gézával, Bába Ivánnal folytattam eszmecserét ebben a kérdésben. Természetesen a szlovák kormánynál is voltunk. Mindenütt azt mondják, hogy támogatnak bennünket, de a rést a határon még nem ütötték át. Itt az SZDSZ-es képviselőknek a külügyi bizottságban hálás feladatuk volna, ha a kormányt kritizálva elősegítenék azt, hogy a kormány valóra váltsa ígéretét.

Fóti János, Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom: A pártállam idején területi átszervezéseket hajtottak végre Csehszlovákiában a mi kárunkra. Megszüntettek 270 kisiskolát, anyanyelvünket konyhanyelvvé degradálták. A bársonyos forradalom utáni óriási eufóriában, amikor mindannyian szerettük egymást, azt mondták, hogy a kisebbségi kérdés megoldására még nem érett meg a belpolitikai helyzet. Most, az 1992-es választások után pedig tulajdonképpen parlamentáris úton akarják a kisebbség jogait megrövidíteni. Én a kisebbségi kérdés megoldását Közép-Kelet-Európában az ENSZ által garantált nemzetközi kisebbségi szerződéstől várom, amelyet minden állam, amely tagja az ENSZ-nek, aláírna és be is tartana.

Beszélő: Mit várnak el az SZDSZ-től a kisebbségi politika vonatkozásában, illetve van-e olyasmi, amivel konkrétan elégedetlenek?


Duray Miklós: A kisebbségi magyarságnak minden párttal jó viszonyt kell kialakítania, mert mindegyik pártnak vannak pozitív és negatív törekvései is. Ennek megfelelően mi pártok fölötti pártkapcsolatokra törekszünk. És azt szeretnénk, ha a magyarországi pártok sem várnák el tőlünk, hogy testvérpártokká váljunk. Ez vonatkozik mind az MDF-re, mind az SZDSZ-re. Az SZDSZ-től nem várunk el többet, mint amit a mostani legitim magyar kormány nyilatkozott ez év augusztusában, hogy mindazt támogatni fogja, amit a kisebbségben élő magyarok legitim politikai képviselői megfogalmaznak.

Én úgy vélem, hogy a nemzeti kisebbségek támogatásának ügye nem pártügy, hanem az egész magyarság ügye. Mi arról nem tehetünk, hogy mi nem vagyunk a magyar nemzet szerves része, noha mi teljesen annak tekintjük magunkat. Helyzetünkből adódik, hogy mi nem tudjuk a magyar pártpolitikát befolyásolni. Konkrétan az SZDSZ-ről, szóval, a mi régiónkban jó együttműködés van kibontakozóban. Rendkívül örülünk annak, hogy az SZDSZ ezeket az első lépéseket irányunkban megtette. Támogatásuk kézzelfogható; a mi regionális lapunk beindításához az SZDSZ anyagi és szellemi támogatást is adott. Most pedig támogatja azt a törekvésünket, hogy Királyhelmecen városi egyetemet alapítsunk. Az SZDSZ vezetősége egy Lórántffy Zsuzsanna nemzetközi alapítványra tett ígéretet, amelynek tervezetét a mai napon a mi megfogalmazásunkban már átadtam Mécs Imrének, aki ennek az alapítványnak a magyarországi kurátora lenne. Ez egy olyan hatásos támogatás volna, amelyet nehezen tudnánk pótolni, hiszen saját erőnkből és a szlovák kormányzat jószándékából nem tudjuk megoldani a magyar felsőoktatást Szlovákiában.

Körmendi Ferenc: Mi nem tudjuk semmiképpen elfogadni azt, hogy a Magyarországon kívül élő magyarok helyzete és problémái pártharcok tárgyává váljon.

Tudunk arról például, hogy műholdas televízióadás készül, és attól félünk, hogy ennek az adásnak a beindítása kérdésessé válhat a belső pártharcok miatt. Mi azt szeretnénk, ha ez beindulna. A magyar lakosságnak a nagyobbik része a Vajdaságban olyan területen él, ahol már nem nézhetik a Magyar Televízió adását. Létkérdés lenne számunkra a műholdas televízió, mert ez lenne az egyetlen információs csatorna számunkra.

Beszélő: Nem arról van a vita, hogy az SZDSZ azt gondolja, hogy nincs szükség ilyen műsorra. Teljesen egyetértünk mindenkivel, aki azt mondja, hogy nagyon nagy szükség van rá. De az SZDSZ azt szeretné, ha a műholdas adás tényleg közszolgálati lenne, ha beleilleszkedne a közszolgálati televíziózás rendszerébe. Tehát, ha a magyar kultúrát, nyelvet, információt és természetesen a politikai életet is bemutatná, de pártatlanul, és nem egy irányzat szempontjából.


Bogár Béla: Én, mint kereszténydemokrata, az előzőekhez annyit tennék hozzá, hogy a papképzésben is komoly segítséget várnánk. 1950-től nem képeznek magyar katolikus papokat, és ez a közeljövőben már oda vezet, hogy még az oltárról sem hallja a magyar ember az anyanyelvét.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon