Skip to main content

You go, slavia?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A dinár ereje és gyengesége

Jugoszláviában 1938 óta nem tartottak többpárti választásokat, s amikor ezekre az idén végre tagköztársaságonként haladva sor került, lebonyolításuk egybeesett Ante Markovic szövetségi kormányfő gazdasági reformjainak megkezdésével. A jugoszláv gazdaság év elején elindított átalakításának talán legfontosabb intézkedése a csillagászati névértéket elérő hazai fizetőeszköz helyzetének megszilárdítása, az erőteljes infláció megszelídítése volt. Markovic januárban denominálta, ugyanakkor leértékelte a dinárt: árfolyamát az (akkor még nyugatnémet) márkához kötötte, az átváltást 1:7 arányban állapítva meg a két valuta között.

Áprilisra az infláció nullára csökkent, s tavasszal biztató kilátások mutatkoztak arra, hogy a reformok többi alkotóelemét – a privatizálást, a bankrendszer átalakítását – is valóra lehet váltani. A terveket azonban megingatták a politikai hullámverések – miközben Szerbia Milosevic elnök „vezényletével” a koszovói albánokkal viaskodott. A szlovén és horvát többpárti választásokon elvéreztek a Jugoszláv Kommunisták Szövetségének helyi utóvédjei, miközben a két tagköztársaság demokratikus vezetősége azonnal harcot indított a szerintük szerb érdekek által uralt föderatív kormány ellen is. Részben ez is magyarázza, hogy őszre a szövetségi kormány már defenzívába került, s azzal igyekezett menteni a menthetőt, hogy a tagköztársaságok vezetőségeit sorozatos felhívásokkal bombázta, amelyekben segítségüket kérte a reformok bevezetéséhez.

Októberre ráadásul a gazdasági mutatók is kedvezőtlenné váltak, a dinár biztatóan indult stabilizálása elakadt. Szeptemberre a kiskereskedelmi árak már 7,1 százalékkal nőttek, ami kétszerese volt a Markovic által remélt szintnek. A két legfejlettebb köztársaság, Szlovénia és Horvátország ráadásul vámháborúba keveredett Szerbiával: kifogásolta a reformprogramban az adók és különböző illetékbevételek központosítására irányuló törekvéseket, külkereskedelmi szempontból külországgá kiáltották ki Jugoszlávia rajtuk kívül eső területét. Mivel a lépés egyértelműen Szerbia ellen irányult, ez utóbbi védővámokat rendelt el a szlovén és horvát termékekkel szemben.

Sajátos állóháború alakult ki, ennek legfőbb sajátossága, hogy miközben Szlovénia például saját jogrendszere elsőbbségének hangsúlyozásával deklarálta kilépését a szövetségi jogrendből, kormányának gazdasági reformprogramja egybeesik Markovic elképzeléseivel.

Jugoszláv közgazdászok a dinár gyengülése láttán persze sietnek kifejteni, hogy árfolyamának merev rögzítése helyett okosabb lett volna, ha egyidejűleg befagyasztják az árakat, béreket, valamint az állami költségvetést – a központ elerőtlenedése miatt szövetségi szinten kezelhetetlen bérkiáramlás ugyanis legalább annyira veszélyezteti a gazdaság átalakítására irányuló törekvéseket, mint a dinár „irreálisnak” tartott árfolyama az egyes vállalatok kivitelét.

A szerb dominancia nehézségei

Jugoszláviában tehát jelenleg az olyannyira elmarasztalt új dináron kívül szinte semmi sem egységes. A szerbek történelmi hazájukat siratják, legnagyobb bajuk az, hogy Koszovót ellepték az albánok. A horvátok viszont a szerbek miatt siránkozhatnának. Az első horvát államalakulat fővárosában, Kninben ma már csak szerbek élnek.

Bosznia-Hercegovinában élnek szerbek is, horvátok is. Ám itt lényegesebb a lakosság vallási összetétele: vannak görögkeletiek, rómaikatolikusok és legfőképpen muzulmánok. A november végén tartott boszniai választások eredményeként könnyen előfordulhat, hogy beiktatják hivatalába Európa első iszlám elnökét.

„Cseszheted azt az államot, amelyiknek nincs meg a maga Boszniája” – mondta a jugoszláv föderáció megteremtésén fáradozó Titónak egy legenda szerint segítőtársa, Mosa Pijade, utalva Szarajevónak századunk európai történelmében játszott kifürkészhetetlen szerepére. Ám a délszláv föderáció esetleges átalakítása előtt mégiscsak Szerbia számít az államalakulat döntő láncszemének. Egyrészt azért, mert a csaknem tízmillió lakost számláló területének egyharmadát elfoglaló köztársaság a szerb nemzetiségre hivatkozva bele szeretne szólni minden vele szomszédos tagköztársaság ügyeibe, másrészt – mivel a föderáció székhelye Belgrád – a szerb nemzeti törekvéseket az ország leegyszerűsítésekre hajló közvéleménye gyakran azonosítja a központi akarat megnyilvánulásaival. Érthető tehát, hogy a köztársaságban december 9-én – Jugoszláviában Crna Gorával együtt utolsóként – megrendezett választásokat elkeseredett politikai küzdelmek előzték meg.

Milosevic rövid kardja

A választások előjátékaként a különféle politikai pártok egymás után jelentették be, hogy bojkottálni fogják az eseményt, mert képviselőiket a játékszabályokat kidolgozó szerb törvényhozók nem kívánták helyhez juttatni a szavazatszámláló bizottságokban. Először a koszovói albánok jelezték ily módon tiltakozásukat, utolsóként talán a Vajdasági Magyarok Demokratikus Szövetsége. Az ellenkezés elérte célját, a választási törvényt módosították – ám a szkipetárok így is távol maradtak az akciótól. Következtek az újságírók: mintegy háromszázan (közöttük a belgrádi televízió 36 vezető személyisége) azzal vádolták kommunista főnökeiket, hogy tendenciózusan tálalják a híreket, ezért leváltásukat követelték.

A katonák szervezkedése Szerbia határain túl is feltűnést keltett. Míg Horvátország és Szlovénia Kadijevic védelmi miniszter nyilatkozatát kifogásolta, amelyben a tábornok erő alkalmazását helyezte kilátásba a két köztársaság tartalékosainak leszerelése során, a szerb ellenzéki pártok a Neue Zürcher Zeitung beszámolója szerint a tábornoki törekvéseket úgy értékelték, hogy „Milosevic így akarja egy lépéssel megtoldani rövid kardját”.

A választások előzetes eredményéből ítélve Szerbia elnökének sikerült elérnie célját: állítólag kétharmados többséget szerzett ő maga is, kommunistákból lett szocialista pártja is. A vele nemzeti jelszavak harsogásában versenyző Vuk Draskovic veresége hírére tudósítók szerint sokkos állapotba került.

Kérdés, mekkora sokkot okoz a föderációnak Milosevic felülkerekedése. Egy belgrádi kormánytisztviselő még a választások előtt úgy nyilatkozott a Reuter tudósítójának, hogy Jugoszláviából bármi lehet: konföderáció éppúgy, mint diktatúra. Ugyancsak a Neue Zürcher Zeitung véleménye, hogy a katonai diktatúra csak Szerbia területén képzelhető el, nem az ország egészén. Ez sem túl biztató kilátás, de talán a körülmények szorítása rábírja a szerb elnököt, hogy tárgyalásokat kezdjen a konföderációról, vagyis egy olyan állami berendezkedésről, amely az eredendő jogokat a tagköztársaságoknak adva a központot csupán származtatott jogokkal ruházza fel. Ha nem így történik, félő, hogy valóra válik a CIA nemrég készített előrejelzése: Jugoszláviát jövőre polgárháború és széthullás fenyegeti. A dinár mindenképpen jobb összekötő elemnek tűnik, mint a lövedék.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon