Skip to main content

A daráló

Vissza a főcikkhez →Az 1995-ös iratfeltáró bizottság a BM munkatársaitól azt a felvilágosítást kapta, hogy a minisztérium 1989 végén egyetlenegy közepes kapacitású iratmegsemmisítővel rendelkezett (ugyancsak egy „daráló” volt a főcsoportfőnökség Néphadsereg utcai központjában is). Ez magyarázatul szolgálhat arra a tényre, hogy teljes egészében hiányoznak az 1956. október 23-a előtti operatív iratok. (Csak emlékeztetőül: a keletnémet hírszerzés 1990-ban éppen száz ilyen berendezéssel három hónapig dolgozott – jóváhagyással – iratai elpusztításán, s még így sem végzett „tökéletes” munkát.) S bár keringtek hírek egyéb megsemmisítési eljárásokról, így Ócsán égettek állambiztonsági iratokat, valóban komoly kapacitásokat nem sikerült felderíteni. A BRFK egyik tisztje szerint 1990. január 5-án Ócsán 72 ezer megsemmisítésre váró dosszié volt, s ott folyt – nyílt tűzön – az állambiztonsági filmek megsemmisítése, a már tömörített iratokat kazánban égették el (Katonai Főügyészség B. 001/1990. Az adat egyértelműen túlzott).

Az Állambiztonsági Operatív Nyilvántartó Osztály a nagy irattári operáció előtt mintegy 28 ezer személyi, csoport-, körözési, rendkívüli esemény, objektum- és ellenőrzési dossziét tárolt. Ennek negyede vált állítólag az iratmegsemmisítések áldozatává (ebből 5262 keletkezett a forradalom előtt), a maradéknak valamivel több mint a felét „emelték magukhoz” az utódszolgálatok A csúcsidőben az NBH 10 operatív tisztje foglalkozott egyszerre az iratok, dossziék szelekciójával.

Nagyon durva, hevenyészett becslések szerint az egykori állambiztonsági iratoknak mintegy 5-8 százaléka került végül 1997-ben a Történeti Hivatalba. Ha abból a feltételezésből indulunk ki, hogy a hiány fele már korábban, vagy éppen 1989-90 fordulóján valóban megsemmisült, akkor is csak azt konstatálhatjuk, hogy több mint 2500 tonna papír eltűnésére egyszerűen nincs magyarázat. Ez a mennyiség még egy papírgyár számára is tekintélyes feladat. Csakhogy a BM iratait általában megsemmisíteni hivatott csepeli papírgyárba 1990 januárjában mindössze 3 tonna érkezett a minisztériumtól, véletlenül éppen annyi, mint amennyit Lovas Zoltán láthatott a pincében. Ezt a számítást – más megközelítésben – az a tény is alátámasztani látszik, hogy a Gauck-hivatal több mint hatvanszor annyi iratot örökölt a Stasitól, mint nálunk a Történeti Hivatal az állambiztonsági szolgálattól. Még egy összehasonlítás a mi hány méterre: az iratfeltáró bizottság a BM Központi Irattárában mintegy mellékesen kereken egy kilométernyi 1953 előtt keletkezett (réges-rég „levéltárérett”) iratanyagot talált, ez éppen harmada a Történeti Hivatalnak átadott iratmennyiségnek.

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon