Skip to main content

Az európai gazdasági és pénzügyi unió előzményei

Vissza a főcikkhez →


1957
Az Európai Gazdasági Közösség megalakulása Rómában, mely együtt a korábban alapított Európai Szén- és Acélközösséggel és az Európai Atomenergia Szövetséggel alkotja az Európai Közösségeket. A Római Szerződés elsősorban politikai és stratégiai szövetség volt, de már tartalmazta az egységes európai belső piac tervét, a négy szabadság (áruk, szolgáltatások, tőke és munkaerő) biztosítását a Közösségen belül.<?xml:namespace prefix = o />

1958
A Monetáris Bizottság felállítása, melynek feladata egy európai monetáris unió létrehozásának előkészítése volt.

1964
A Jegybankelnökök Tanácsának felállítása a szorosabb monetáris politikai együttműködés érdekében.

1968
A vámunió létrejötte.

1970
A Werner-terv konkrét ütemtervet fogalmazott meg egy európai monetáris unió 1980-ig történő létrehozására. A megvalósítás azonban megbukott a Bretton Woods-i árfolyamrendszer összeomlása és az egyre mélyülő olajválság nyomán a tagországokban kialakuló gazdasági visszaesés miatt.

1972
A valutakígyót a tagországok még a Werner-tervvel összhangban hozták létre az egymás közötti árfolyammozgások mérséklésére. Az egyezmény értelmében az európai valuták egy szűkebb ingadozási sávban tartották egymás közötti keresztárfolyamaikat, mint a dollárral szemben. A valutakígyó azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, nem biztosított monetáris stabilitást.

1973
A ma is létező Európai Monetáris Együttműködési Alap felállítása, mely rövid távú hitelfelvételi lehetőséget biztosít a tagországok jegybankjai részére, amennyiben adott keresztárfolyam védelmében a pénzpiacon intervencióra kényszerülnek.

1974
A gazdaságpolitikai koordinációt erősítve 1974-től kezdődően a tagállamok gazdasági és pénzügyminiszterei (Ecofin) úgynevezett általános gazdaságpolitikai irányelveket határoznak meg, melyhez a tagországoknak igazodniuk kell. Ezeket az irányelveket máig évente megújítják.

1979
Az Európán belüli árfolyam-ingadozások mérséklésére hozták létre a szintén ma is létező Európai Monetáris Rendszert, melynek legfontosabb eleme az Árfolyam-Mechanizmus volt. Minden EMR-tag minden taggal szemben bilaterális középárfolyamokat határozott meg, és vállalta, hogy piaci keresztárfolyamait a középárfolyamhoz képest egy ± 2,25%-os ingadozási sávban tartja (átmenetileg a sáv lehetett szélesebb is). Ekkor hozták létre az ECU kosárvalutát is, mely elsősorban a számviteli elszámoló egység és tartalékvaluta szerepét játszotta és játssza ma is.

1989
Az EMS kedvező tapasztalataival és a gazdasági integráció mélyülésével együtt újra felmerült a monetáris unió gondolata. A Delors-terv által javasolt felkészülési ütemterv volt az alapja az EMU 2002. július 1-jére történő megvalósításának.

1990
Az EMU I. szakaszának kezdete, mely a tőkemozgások fokozatos, de teljes liberalizációjával a belső piac kiépítésének befejezését, a gazdasági unió létrehozását tűzte ki célul.

1991
A Maastrichtban elfogadott Egyezmény az Európai Unióról törvényi szintre emelte a monetáris unió létrehozását, megfogalmazta a leendő közös valuta bevezetésének feltételeit, és kialakította a leendő közös monetáris politika intézményi és működési kereteit. A szerződés úgynevezett konvergenciakritériumokat határozott meg a tagországok részére az EMU III. szakaszában való részvételre!

1992
A szabad tőkeáramlás megvalósulása az Unión belül a tőkeáramlások liberalizációjának befejezésével.

1992
–93 Az EMR-válság megakasztotta az integrációs folyamatot és megerősítette azt a szakértői tábort, amely szükségesnek tartotta a makroökonómiai konvergenciát a monetáris unió létrehozása előtt. A válság hatására a szűk ingadozási sávokat 15%-ra szélesítették, hogy elejét vegyék a pénzpiaci árfolyam-spekulációnak. A sávszélesítést követően a piaci árfolyamok hamar stabilizálódtak, és párhuzamosan lassú, de sikeres gazdasági konszolidáció indult meg a tagországokban.

1994
Az EMU II. szakaszának kezdete az Európai Monetáris Intézet felállításával. A II. szakaszban kell teljesíteni a konvergenciakritériumokat és harmonizálni a monetáris politikai kereteket.

1995
Az Európai Tanács madridi ülésén határozták el egyrészt a közös valuta bevezetésének, a pénzcserének a konkrét ütemtervét, másrészt hogy a majdan bevezetendő közös valuta neve nem ECU, hanem euró lesz.

1996
Az Európai Tanács ülésén állapodtak meg a tagországok állam- és kormányfői az EMU III. szakaszának 1999. január 1-jei indulásában.

1998
Az Európai Tanács cardiffi ülésén döntöttek a konvergenciakritériumok teljesítéséről és a III. szakaszban való részvételről. 11 tagország (Ausztria, Belgium, Finnország, Franciaország, Írország, Hollandia, Luxemburg, Németország, Olaszország, Portugália és Spanyolország) vesz részt és hozza létre a monetáris uniót. Ezen a csúcson választották meg a leendő Európai Központi Bank elnökét, a holland Wim Duisenberget és a 6 fős igazgatóság tagjait. Az Európai Központi Bankot és vele együtt a Központi Bankok Európai Rendszerét 1998. június 1-jén alapították meg, mellyel egyidejűleg felszámolták az Európai Monetáris Intézetet.

1999
Az EMIS III. szakaszának kezdete, a részt vevő tagországok valutáinak euróhoz képesti átváltási arányainak végleges rögzítése, az euró mint számlapénz megjelenése. Legkésőbb 2002. január 1-jén megkezdődik az euróbankjegyek és -érmék készpénzforgalomba való kerülése, lezárul a pénzcsere is. Az EMU-ra való felkészülés a nemzeti valuták mint törvényes fizetőeszközök megszűnésével ér véget.Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon