Skip to main content

Blitzkrieg

Vissza a főcikkhez →


Április 30. hajnal

A Belgrád–Zágráb-autópályán egy szerb nemzetiségű polgár halálosan megsebesül, amikor egy horvát falubelije rálő. Ismeretlen szerb fegyveresek tüzet nyitnak az autópályán közlekedő horvát rendszámú gépkocsikra, ketten életüket vesztik, többen megsebesülnek.

A három érdekelt fél, a „Krajinaí Szerb Köztársaság”, Horvátország és a békefenntartók viszonylag könnyen megállapodnak abban, hogy másnap, május 1-jén reggel hatkor ismét megnyitják az autóutat. Tudjman horvát elnök az incidensek miatt megszakítja svájci hivatalos látogatását, és összehívja a Nemzetbiztonsági Tanács ülését, amelyről azonban igen békülékeny hangú közleményt adnak ki. Vasárnap éjszaka még történik néhány fegyveres incidens, de minden arra utal, hogy megnyugszanak a kedélyek.

Május 1.

Hajnali fél háromkor az ENSZ-békefenntartók nyugati szektora (Nyugat-Szlavónia) parancsnokának átnyújtják a Horvát Hadsereg operatív parancsnokságának levelét, amelyben arra kérik, hogy katonáit a terepen vonultassa fedezékbe. Négy órakor a kéksisakosoknak jelentik, hogy nemsokára megkezdődik a horvát erők támadása Nyugat-Szlavónia ellen. Fél ötkor az ENSZ-katonák parancsot kaptak, hogy vonuljanak barakkjaikba.

5.30 (a horvát és szerb források szerint, az ENSZ szerint 6 óra). A Horvát Hadsereg megkezdi a támadás tüzérségi előkészítését. Erős tűz alá vesznek egy raktárt Pakrac város szerb ellenőrzés alatt levő részében, majd a szerb 18. nyugat-szlavóniai hadtest állásait lövik.

6.15 A horvát erők – két elit brigád és két belügyi egység – összesen mintegy 3500 katona, húsz harckocsi kíséretében három irányból (nyugatról Novska felől, északnyugatról Pakrac irányából és keletről Nova Gradiska felől) benyomulnak a térségbe. A cél már az első pillanatban világos: el akarják vágni az összeköttetést a „Krajinai Szerb Köztársaság” és a „Boszniai Szerb Köztársaság” között a Száva folyónál.

10.45 A horvát egységek elfoglalják a Pakrac város feletti kulcsfontosságú fennsíkot, nemsokára bevonulnak Jasenovacba, szinte semmilyen ellenállásba sem ütköznek. Jasenovac az 1991-es háború óta szerb kézen van, egyébként a második világháború idején a fasiszta Független Horvát Állam haláltábort működtetett ott. Színre lép a horvát légierő is, a nap folyamán két helikopterét lelövik, egy harmadikat pedig csak találat ér. Két MIG–21-es típusú gép megkísérli lerombolni a Stara és Bosanska Gradiska közötti Száva-hidat, de kudarcot vallanak, egyikük lezuhan.

Szürkületkor a két irányból vonuló horvát egységek között az autópályán már csak tíz kilométer marad – az akció előtt a szerbek az út 40 km-es szakaszát ellenőrizték. A horvátok négy km-re megközelítik a régió legnagyobb városát, Okucanit. A mintegy 2000 kéksisakos fedezékbe vonul, de a horvát tüzérség megsebesít három jordániai katonát. A szerb egységek túszként fogva tartanak 120 békefenntartót (kedden elengedik őket).

A „Krajinai Szerb Köztársaság” 18. hadtestét minden valószínűség szerint teljesen váratlanul érte a támadás. Gyér ellenállást fejtenek ki, azt is csupán két hegységben, ahova sikerül visszavonulniuk. Útközben az ENSZ által ellenőrzött egyik raktárból nehézfegyvereket szereznek. Elszigetelődnek, Nyugat-Szlavónia 15 000 lakosa (főleg szerbek) védelem nélkül marad. A menekülthullám azonnal megindul, először kb. 6000-en indulnak a boszniai szerbek ellenőrizte Száván túli területek felé. Branko Bosanac, Okucani szerb nemzetiségű polgármestere életét veszti a harcokban.

Aznap délután a szerb tüzérség lövi Sziszakot, Karlovacot és Dubrovnikot.

Május 2.

10.30 Zágrábra 7-9, 262 mm-es, „Orkán” típusú – tulajdonképpen betiltott – rakéta zuhan. E több robbanófejű (kazettás) rakétákban 100-150 apró bomba van, amelyek nemcsak becsapódásukkor robbannak, hanem időzíteni is lehet őket. Négy lövedék a város központjában robbant. Legalább tíz ember vesztette életét, több mint százra tehető a sebesültek száma, és 150 gépkocsi rongálódott meg. A Zágrábra kilőtt rakéták nem segítenek a szerbeken. A horvát egységek fél kettőkor bevonulnak Okucaniba, ismét szinte harc nélkül. Estefelé világossá válik, hogy szervezett ellenállás csak Pakrac környékén alakul ki. A szerb fegyveresek és a város szerb lakossága a hegyekbe vonul.
Még aznap este megkezdődnek a tárgyalások, a horvátok szerint a fegyverletételről, a szerbek szerint a tűzszünetről. Az ENSZ-főtitkár különmegbízottja, Akasi Jaszusi igyekszik összehozni Borislav Mikelicet, a „Krajinai Szerb Köztársaság” kormányfőjét és Hrvoje Sarinicot, a horvát államfő kabinetfőnökét. Ők ketten hozták tető alá azt az egyezményt, amelynek alapján az év elején ismét megnyitották a Zágráb–Belgrád-autóutat.

Május 3.

Akasi Jaszusi bejelenti, hogy létrejött a megállapodás a horvát kormány és a krajinai szerbek között.
Délben ismét rakétatámadás éri Zágrábot. Egy személy életét veszti, negyvenen megsebesülnek. A lövedékek a Horvát Nemzeti Színház épületénél és egy gyermekkórháznál robbannak. Egy oroszokból és ukránokból álló balettcsoport néhány tagja is megsebesül. Este Tudjman horvát elnök televíziós beszédében arról szónokol, hogy nagy győzelmet arattak a „szerbcsetnikek” és a „jugokommunisták” felett. Ugyanakkor kijelenti: „minden rendelkezésre álló eszközzel” megtorolják, ha Zágrábot ismét bombáznák.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon