Skip to main content

Keresztülvitt szakértelem

Vissza a főcikkhez →


Mégis sikerült az azóta alkotmánybíróvá választott dr. Vörös Imre jogászprofesszor szakvéleményét a vizsgálóbizottság kitüntető figyelmébe vonni, amit az MDF többségű testület nehezen engedett meg. (Vélemény az MSZP tulajdonában álló egyes megyei kiadóvállatok és az Axel Springer–Budapest Kft. [AS–B] között kötött megyei lapokkal kapcsolatos ügyletekről.)

A szakvélemény, amelyet aztán dr. Vígh József versenyjogi szakértő ismertetett a bizottsági ülésen, megállapítja, hogy az eddigi tényállástisztázás szerény eredménnyel járt, szakértők hiányában ez nem is lehetett másképp. Tisztázatlan például, hogy az AS–B és a kiadóvállalatok közötti szerződésekben van-e utalás a kártérítési kötelezettségre. Jogi szempontból ugyanis addig semmi nem mondható, amíg nem lehet tudni, hogy az AS–B kinek, minek fejében és mennyit fizetett. A jegyzőkönyvekből úgy tűnik ki, hogy a berendezések és helyiségbérlet ellenértékét fizették meg (lelépésként), a lapokért azonban semmit sem. Nem tudni a pontos és végleges összeget, amit az MSZP kiadóvállalatainak megszüntetése, felszámolása után kézhez vett.

A jogászi szakvélemény fő része az AS–B megítélése a tisztességtelen versenyekre vonatkozó szabályok alapján. 1984. évi IV. tv. – a versenytörvény – alapján munkaerő-csábítás, utánzás, üzleti titoksértés, fogyasztók megkárosításának esete „forog fenn”. Eléggé érthetetlen, hogy az MSZP miért nem lépett fel számottevő piaci értékkel bíró vagyonának úgymond „elrablása” ellen. Ezen értékek: a lap kiadásából befolyt nyereség, a lap piaci bevezetettsége, azaz a good-willje, a lap által biztosított hirdetési üzletág nyeresége, az előfizetők listája, az a tény, hogy ezen lapok területi monopóliumot élvezhetnek.

Az MSZP – a tőle elorzott vagy általa átjátszott – vagyon felértékelése után jogosult az említett versenytörvény és a polgári jog általános szabályai szerint kártérítést követelni. Ha ez így lenne, akkor az AS–B-nek kellene bíróság előtt bizonyítania, hogy úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható. Időközben 1990. június 27-i dátummal az MSZP kibocsátotta saját állásfoglalását lapjai áruba bocsátásáról. Ebben azon túl, hogy megszabja az értékesítés feltételeit, a bevonható tőkefajták részarányát, megmaradt lapjainak eszmei értékéről is szól („várhatóan 500 millió forint”), amit a „hetek” esetében eddig elfelejtett követelni. Kényszeríteni erre persze nem lehet. Vagy igen?
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon