Skip to main content

Ki fél a Valutaalaptól?

Vissza a főcikkhez →


Hosszas huzavona után a román kormány szakemberei végre megegyeztek a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), s még hosszabb kulisszák mögötti színjáték után a román parlament is jóváhagyta azt a dokumentumot, amely a hitelnyújtás rendkívül kemény adó- és pénzügyi feltételeit rögzíti (például csak 1994 első felére 2000 kis- és középvállalat privatizálását írják elő). Heteken keresztül még az is kétséges volt, hogy egyáltalán napirendre kerül-e a szóban forgó memorandum. Az Iliescu-kormány nem véletlenül húzta az időt. Ha ugyanis a Valutaalap ajánlásait elfogadják, ami ugyancsak kétséges volt, azt sokan nem a kormánypárt, és főleg nem a szélsőséges partnerek érdemének tekintették, hanem az ellenzék következetes reformtörekvéseinek javára írták.

Iliescuék megpróbálták elkerülni ezt a blamázst. Olcsó és nem épp tisztességes trükkel megakadályozták, hogy a memorandum a parlament elé kerüljön: megszavaztatták, hogy a közelgő parlamenti szünet alatt a kormány törvényerejű rendeletekkel kormányozzon. Így érvénybe léphet az IMF-memorandum anélkül, hogy a kormánypárti, illetve szélsőséges képviselők kénytelenek legyenek színt vallani. Persze ez a döntés sem ment át simán, az ellenzékiek kivonultak a szavazáskor. A szükséges létszám nem volt meg, de a szavazást így is érvényesnek minősítették. Az Alkotmánybíróság pedig szentesítette ezt a törvénytelenséget is. Az ellenzékiek sem voltak restek, indítványozták, hogy mondjanak le a szünetről, és rendkívüli ülésszakon tárgyaljanak azokról a törvényekről-rendeletekről, amelyek oly sürgősek a kormány, illetve az ország számára. A helyzet ekkor vált igazán kínossá: kiderült ugyanis, hogy azokból az oly sürgős rendeletekből a kormány még egyetlen tervezetet sem készített el. Tehát nincs miről tárgyalni. A sajtó azonnal következtetett: a memorandumügy is csak azt a célt szolgálja, hogy megőrizzék a kormánypárt és a szélsőségesek koalícióját úgy, hogy a szélsőségeseknek ne kelljen se kormányuk, se meggyőződésük ellen szavazni. A szélsőséges pártok ugyanis mind Európa- és reformellenes ideológiával kerültek be a parlamentbe, a Valutaalap ajánlásainak elfogadása tehát egyenlő lenne elveik feladásával.

Mostanra azonban már túl sok volt a vesztenivaló: „ha elszalasztjuk a Valutaalap nyújtotta lehetőségeket, a helyzet olyan súlyossá válhat, hogy azt már semmiféle kormány, semmiféle koalíció nem változtathatja meg. Az ország szuverenitása, a nemzet léte kerül veszélybe.” E szavakat nem más, mint Mircea Cosa, a kormánypárt reformügyi szakértője mondta a román tévé Ki fél a Valutaalaptól? c. adásában. Négy esztendő diadalittas szónoklatai után ez szokatlan hang a román politikai élet csúcsain, még akkor is, ha tudjuk, Cosa még pártján belül is kisebbségben van.

Úgy látszik, a kormány egyes képviselői kezdik belátni, mekkora ára volt a két egymást követő választási győzelemnek (1990, 1992) s az azt követő sajátos konszolidációnak. A dollár árfolyama a kezdeti 30 lejről 1750 lejre növekedett, az ipari termelés mélypontra zuhant, miközben egyetlen vállalatot sem hagytak csődbe menni. Az 1993-as 2-3 százalékos növekedés a korábbi csökkenésnél is súlyosabb következményekkel járt, hiszen az ipar 70 (!) százaléka raktárra termelt, ami még tovább növelte a gazdaságot bénító körbetartozást. A gazdasági helyzet katasztrofális romlása arra kényszerítette az Iliescu-vezetést, hogy a nemzetközi szervezetekben keressen menedéket, ami azonban paradox belpolitikai helyzetet teremtett: a nemzetállami nacionalizmus zsákutcába vezette az országot, az európai intézmények, így a Valutaalap által ajánlott kiút viszont épp e nemzetállami nacionalizmus képviselőit kényszerítheti zsákutcába. A jelenlegi hatalom képviselőit tehát épp a hatalom megtartására tett erőfeszítéseik sodorhatják végső kudarcuk felé. A reform halogatása ugyanúgy a központosított nemzetállam szétesését ígéri, mint a reformok végigvitele. A kör bezárult…
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon