Skip to main content

Kis orosz parlamentarizmus

Vissza a főcikkhez →


Szereplők: Ruszlan Imranovics Haszbulatov házelnök (H), Kotyenkov, a Zsidó Autonóm Terület egyik választókerületének képviselője (K), Iszakov képviselő (I).

Tárgy: Jelcin levele a parlamenthez, amelyben újratárgyalásra javasolja a Legfelsőbb Tanács ügyrendi törvényének egyik cikkelyét. A vitatott cikkely szerint a határozatképességhez nem a tagok kétharmadának, hanem felének jelenléte lenne szükséges. A vita tetőpontját idézzük.

H: Barátaim, a végrehajtó hatalomhoz fűződő kapcsolatunkról szerintem egyenesen vicclapba való cikket lehetne írni. Nézzék meg, a mi korrekcióinkat az Elnök július 21-én aláírta.

I: Ruszlan Imranovics, a helyzet az, hogy valami oknál fogva az Elnök egyugyanazon időben írta alá és vétózta meg a törvényt. Felhívtuk erre az Elnök figyelmét, mire levelében a vétót erősítette meg.

H: Várjanak, ezek szerint az Elnök a július 21-én aláírt levelet visszavonta? (Zaj a teremben.) Akkor mi a teendő? Alekszandr Alekszejevics, adjon felvilágosítást. Elvégre a törvény mégiscsak alá van írva.

K: Tisztelt népképviselők! Sajnos, valóban az történt, hogy az aláírt törvényt és a törvény vétóját egyszerre terjesztették az Elnök elé. Az Elnök az Ön kérdésére, Ruszlan Imranovics, hogy melyik ezek közül az érvényes döntés, azt felelte, valóban hiba történt, de kitart a törvény újratárgyalása mellett.

H: Asztafjev képviselő (a Nemzeti Megmentés Frontja társelnöke – a szerk.), magának nem adok szót. Ma már egyszer helytelen célokra használta a szólás jogát.

Azt gondolom, az lesz a helyes, ha a következő döntést hozzuk. Először is: a törvény alá van írva. A tisztelt Elnök által kifejtett aggályokat a megfelelő bizottságokhoz kell utalni, ahogy a törvény előírja. A törvényt pedig mint az Elnök által aláírtat kell közzétenni.

I: Ruszlan Imranovics, én mégiscsak azt ajánlanám, szavazzunk újra. Elvégre az Elnök mégiscsak elküldte önnek a levelet, mely szerint a vétó az érvényes.

H: Már megbocsásson, a helyzet a következő. Ha újra szavazunk, nyilvánvalóan törvénytelen módon hatálytalanítunk egy érvényes törvényt.

I: De Ruszlan Imranovics, az Elnök formálisan visszavonta az aláírását…

H: Ön engem nem tud meggyőzni. Úgyis berekesztem ennek a kérdésnek a vitáját. Maga senkit nem fog meggyőzni. Mert különben elfogadnánk, hogy egy törvényt csak úgy hatálytalanítani lehet egy elnöki levéllel. Na, nem. Ez lehetetlen. Kész, végeztünk.

A törvényt közzé kell tenni. Alá van írva. Semmiféle levél, semmiféle kommentár nem másíthatja meg. Hogy engedhetnénk meg mi, jogászok, ilyesmit?

Szünetet rendelek el. Köszönöm. Jó étvágyat.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon