Skip to main content

Zlatko Lagundzija

Vissza a főcikkhez →


Szarajevóban születtem 1955-ben, jelenleg is ott élek. Tizenhat évesen kimentem Amerikába, ott jártam középiskolába. Hazatérésem után Szarajevóban beiratkoztam az elektrotechnikai egyetemre, nagyon érdekelt ugyanis a számítástechnika. Az egyetemet huszonegy éves koromra befejeztem, hamar megszereztem a doktori címet is, utána újból Amerika következett, ahol is a döntéshozatal számítógépes modellezéséről a managementre „nyergeltem át”. Egyszóval csupa olyasmivel foglalkoztam, amire itt és most senkinek sincs szüksége.

A politika sosem érdekelt. Amikor viszont Jugoszláviában megindult a demokratizálódási folyamat, döbbenten tapasztaltam, hogy egymás után kerülnek elő a törtető gazemberek, az egykori „eminensek”, alamuszi és számító „éltanulók” – ahogy azt a népszerű újvidéki ellenzéki énekes, Djordje Balasevic mondta –, akik alig várták, hogy a hirtelen támadt légüres térben ők kerekedjenek felül. Be kellett látnunk, nekünk, „apolitikusoknak”, hogy a szabad, demokratikus választások nem feltétlenül vezetnek el egy szabad és demokratikus társadalomhoz. Egyik napról a másikra olyan emberek kezdtek dönteni a sorsomról – ekkor már egyetemi professzor voltam –, akik a múlt rendszerben senkik és semmik voltak, és akik, amint ez az őrület elmúlik, ismét senkik és semmik lesznek. És ők ezzel nagyon is tisztában vannak: ezért is annyira sürgős és fontos nekik, hogy ameddig csak lehet, ők legyenek a Minden. Akkor rá kellett jönnöm: csak két lehetőségem van. Vagy azt mondom, hogy semmi közöm ahhoz, ami Boszniában történik, fütyülök az egészre, és ott maradok egyszer s mindenkorra Amerikában, vagy hazajövök, és megpróbálok tenni valamit. Az utóbbit választottam. Azt gondoltam: itt kell teremteni egy kis Kaliforniát. Szinte akaratomon kívül beszippantott a politika. Tagja lettem a Szociáldemokrata Pártnak, és a választási sikerünknek köszönhetően bekerültem a kormányba: miniszterelnök-helyettesi posztot kaptam. Közvetlenül a háború kitörése előtt újságírással is foglalkoztam, az akkori belgrádi Borba (a Harc) hasábjain minden vasárnap kommentárokat jelentettem meg Bosznia-Hercegovináról, még akkor is, amikor Mladic tábornok már körülvette és nagy erővel bombázta Szarajevót. Mostanra ez a lap kettészakadt: van egy független és egy rezsimhű kiadása, úgy is mondhatnám: a Mi Harcunk, és az Ő Harcuk.

1993 márciusában egy gránát becsapódásától súlyosan megsebesültem. Három hónapig feküdtem a szarajevói kórházban, kilenc operáción estem át. Nem akartam igénybe venni az ENSZ gépeit a saját evakuációm céljára, végül mégis elvittek Svédországba, ahol újabb 9 hónap kórház után teljesen meggyógyítottak… Több mint egy év után ismét bekapcsolódtam a politikai életbe. Távollétem alatt pártom nem volt hajlandó belépni a nemzeti alapon megalakult új kormányba, így hát visszatértem eredeti pozíciómba, örök ellenzékinek.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon