Skip to main content

„Valahol középen, Svejk és Kafka között…”

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A rendszerváltás napjáig kazánfűtő volt. Hogyan lett külügyminiszter?

Nagyon egyszerűen. Egyik nap kitört a forradalom, a következő kedden folyószámlát nyitottam az addig illegálisan kiadott havilapnak, vasárnap pedig megkaptam a külügyminiszteri tárcát. Gyorsan ment. De komolyra fordítva a szót: először is, érdekelt a politika, leginkább a külpolitika, külpolitikai hírszerkesztő voltam a csehszlovák rádiónál a hatvanas években, aztán külföldi tudósító a Távol-Keleten. ’68 után egyike voltam azon keveseknek, akik külpolitikával foglalkoztak. Az emberek úgy gondolták, hogy vállalati jogászként vagy közgazdászként még csak-csak lehet dolgozni, de hogy külpolitikára szakosodni… Senki nem feltételezte, hogy valaha életünkben még lehetőségünk lesz a külpolitikát befolyásolni. Timothy Garton Ash még ’88-ban is azt jósolta, hogy a következő harminc évben a szovjet birodalom ottomanizálódni fog, ám egy évvel később… 1985-ben írtam egy könyvet Álmodozás Európáról címmel. Lefordították németre, angolra, de nem adták ki, mert őrültségnek tartották: a szovjet birodalom széthullásáról beszéltem benne, Németország egyesítéséről és hasonló lehetetlen dolgokról.

Vajon Oroszország miért engedte szabadon Kelet-Európát?

Csehszlovákiában 1968 augusztusától világos volt mindenkinek, hogy a rendszer, akármilyen töretlenül is építjük tovább, esélytelen. Csak idő kérdése, és szétroppan. Gorbacsovot – három öregember után – csak azért választották meg, mert kénytelenek voltak olyasvalakinek átadni a hatalmat, akiről úgy gondolták, képes valamiféle modernizálásra. Igen ám, de a szovjet rendszer modernizálási kísérlete elkerülhetetlenül a birodalom széteséséhez vezetett.

Sokan úgy vélik, hogy az amerikaiak megállapodtak az oroszokkal a kelet-európai rendszerváltásról.

Nem hiszem. Szerintem Gorbacsov és Sevardnadze pusztán elfogadta a realitásokat. Nagyon figyelmesen követtem Gorbacsov beszédeit 1985 óta, és mindig találtam valamit a félmondatokban, a mellékmondatokban, amiből két-három hónap múlva főmondat, fél év múlva pedig központi bizottsági határozat lett. Úgy gondolom, Gorbacsov eltökélten dolgozott azon, hogy megreformálja a rendszert. Csakhogy közben alábecsülte a problémák mélységét, és azt hitte, hogy kézben tudja tartani a folyamatokat. Nem tudta. Az afganisztáni vereség után nyilvánvalóvá vált, hogy nem képesek katonai erővel egyben tartani a birodalmat.

Ma is ugyanilyen könnyedén mondanák az oroszok, hogy oké, elmegyünk?

Ma sokkal nehezebb lenne. Először is, nem látjuk világosan a történelmi feltételeket. Egy ekkora birodalom széthullásához számos alapfeltételre van szükség: külső korlátok a továbbfejlődés előtt, kellő időzítés, szándék, megfelelő személyiségek jelenléte, és mindeme feltételeknek még egybe is kell esniük.

Ön szerint hogyan fog alakulni Oroszország, Amerika és Közép-Európa viszonya a belátható jövőben?

Senki nem tudja, mi lesz most Oroszországban. Nemcsak a kommunizmus omlott össze, nemcsak az orosz történelem kiváltképp kegyetlen évei értek véget, hanem megszűnt az utolsó gyarmatosító birodalom is. Csoda, hogy mindennek csak ekkora ára volt: mindenki rosszabbra számított. Ilyen körülmények között igazán tiszteletre méltóak a Szovjetunió céljai: hogy erősítse a demokráciát, a stabilitást, a prosperitást, nem pedig hogy új vasfüggönyt hozzon létre, újfajta hidegháborút indítson.

Mi az oka a Nyugat tétovázásának Közép-Európával kapcsolatban?

Minden bizonnyal attól félnek – s ez valóban meglévő veszély –, hogy ha például felvesznek néhány kiválasztott országot a nyugati katonai vagy gazdasági struktúrába, ezzel ők teremtenek új vasfüggönyt. Ugyanakkor, ha tényleg bővíteni szeretnék a demokrácia hatókörét, a volt Szovjetunió területén az igazi demokratikus értékeket kell támogatniuk, és nem fogadhatják el a régi gondolkodás érveit, legyen az akár kommunista, akár imperialista, akár nagyorosz.

Van esélye Oroszországnak a régi birodalmi határok visszaállítására?

Oroszország egyetlen állam volt évszázadokon át. Egységes gyarmatbirodalom, gazdasági, politikai kapcsolatokkal, amelyeket nem lehet csak úgy megszakítani. A volt Szovjetunió területe a fejlett világhoz tartozik, és ahhoz valami módon kapcsolódnia kell. Most vagyunk a fordulóponton, most kell eldőlnie, merre indul Oroszország: az európai integráció felé, vagy a birodalom rekonstrukciója felé.

Úgy gondolja, hogy Európa tényleg akarja Kelet-Európa és Oroszország integrálását?

Aligha tűzi ki bárki is tényleges politikai célként ebben az évtizedben, hogy bevonja Oroszországot az Európai Közösségbe; ez egyszerűen lehetetlen. Az egyetlen reális gyakorlati politikai cél az lehet, hogy a visegrádi országok, esetleg még Észtország, Szlovénia, tíz éven belül csatlakozzanak az Európai Közösséghez.

Magyarországon ma kétféle nézet él Csehországról. Az egyik szerint Csehország irigylésre méltó helyzetben van: hatékonyan folyik a privatizáció, virágzik a gazdaság. Mások a cseh ellenzék álláspontját tekintik mérvadónak, s kételkednek a sikerek valódiságában.

Csehország jó ország. Mindig valahol középen Svejk és Kafka között. Nyolcvan évvel ezelőtt Csehország mai területére koncentrálódott az egész Osztrák–Magyar Monarchia iparának 65%-a. Mindössze 2% volt az írni-olvasni nem tudók aránya. Ezt a stabil örökséget még húsz év sztálinizmus se tudta felmorzsolni: ’68-ban nagyobb volt az egy főre eső GDP, mint Ausztriában vagy Olaszországban. A nagyfokú iparosítás, az emberek magas szakképzettsége olyan jól strukturált alapokat teremtett, hogy most sokkal könnyebb az újjáépítés, mint máshol. Ez legjobban a kis- és középvállalkozások fejlődésén látható. De a szabadpiaci retorikával ellentétben egyelőre még a kormány megmenti a nagyvállalatokat, ha fennáll a veszély, hogy húszezer ember marad munka nélkül. Néhány közgazdász úgy véli, el lehet odázni a nagy átalakítás következményeit; idővel a növekvő kis- és középipar elegendő tőkét fog termelni ahhoz, hogy belépjenek a nagyvállalatokba; de hogy ez így lesz-e, azt ma senki sem tudja megmondani.

Mennyire erős a posztkommunista párt Csehországban?

Nagyon gyenge, ráadásul most három pártra szakadt, szó sincs arról, hogy olyan tekintélye lenne, mint Lengyelországban vagy Magyarországon. Csehszlovákiában a kommunista pártot mint politikai szubjektumot ’68 után teljesen szétverték: ’68 óta semmilyen vita sem folyhatott a pártban. Prágában a kommunista pártnak nem volt olyan embere, aki legalább némi bizalmat kapott volna a nyilvánosságtól. A csehországi kommunisták 1990 januárjában eldobták a párttagsági könyvüket, s most zömükben az uralkodó pártok tagjai.

Milyen következményekkel járt a Polgári Fórum szétesése?

A Polgári Fórum széles koalíció volt trockistáktól thatcheristákig, mindenféle irányzat jelen volt benne, egyetlen közös elemmel: mindenki a kommunisták ellen és a demokratikus rendszer mellett volt. A Polgári Fórum feloszlása után a laza mozgalomból igazi politikai pártok jöttek létre: elsőként Klaus konzervatív pártja vált le, a Polgári Demokrata Párt (ODS), egy bizonyos szempontból klasszikus jobboldali párt, amely azért elfogad némi állami beavatkozást a gazdaságba.

A Polgári Fórumból azonban sok ember egyáltalán semmilyen pártba nem akart átlépni. Több mint két évbe tellett, amíg sikerült őket meggyőzni, hogy a helyzetet csak valódi politikai pártokkal lehet befolyásolni. Így alakítottuk meg a múlt év októberében a Szabad Demokraták pártját, most formálódnak szervezeteink, készülünk az októberben vagy novemberben tartandó helyhatósági és szenátusi választásokra. 1996-ban lesznek a parlamenti választások: reméljük, elég időnk lesz, hogy csökkentsük a pártoktól való idegenkedést, s oldjuk a pártok jobb-bal, fekete-fehér felosztását. Azt mondják: Csehországban az első lépés a gazdaság átalakítása, utána következik a demokrácia kiteljesítése. Most az első lépésnél tartunk. A következőben nekünk is meglesz a magunk szerepe.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon