Skip to main content

A háborúnak vége, ugye?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Amikor a román csapatok 1919-ben, 1944–45-ben, majd pedig 1956-ban megint csak bevonultak Magyarországra, akkor Románia mindannyiszor megnyerte velünk szemben a maga „furcsa háborúját”. És amikor 1919-et követően – részben a korábbi Magyarország romjain – létrejött a térség egyik legfurcsább állama, a korrupció, a kolera, a nyomor és a gazdasági züllés terhelte Nagy-Románia, s amikor ez a különös birodalom 1945-öt követően a kommunista gulágosítás igazi mintaállama lett, s amikor 1956-ot az erdélyi magyarokon éppúgy megtorolta, miként a bukaresti román értelmiségen, akkor végképp elveszítette a velünk kötött amúgy is ingatag békét.

Vajon ezért gondolják azóta is Bukarestben, hogy a magyar–román viszony – legalábbis román szemszögből – természetes, tehát nyertes állapota a háború? Elképzelhető. Mindenesetre az, hogy –a nagy és számos országos tragédiák ellenére – a második bécsi döntés lett a „nemzeti gyásznap” ott, s hogy nem „forradalmuk” napja, hanem az Erdéllyel történő „egyesülés”, december 1. lett a nemzeti ünnep, mind-mind erre utal.

És az is hasonló gyanúra ad okot, hogy 1990-ben az aktuális miniszterelnök idejéből csak arra futja, hogy egy távoli üzenetet küldjön az éhező munkásoknak, az ismételten kolera gyötörte óromániai végvidéknek, miközben ájtatos arccal, személyesen vezeti azok karát, akiknek a fél évszázados második bécsi döntés még ma is a legégetőbb problémájuk.

Bukarest hadilábakon álló észjárására utaló jelként fogható fel az a nem titkolt elégtétel is, mellyel tudomásul vette, hogy a magyar és Magyarország-ellenes megemlékezések többnyire a nagyenyedi tömeggyilkos, egy bizonyos Avram Iancu szobrainál celebráltassanak, s hogy a második bécsi döntés előestéjén – a Vatra Romaneasca javaslatára – több helyütt a legpatinásabb erdélyi utcákat a román Szálasi, Ion Antonescu marsall nevére kereszteljék át.

S az, hogy ezen fennkölt eszmék hű utóda, Radu Ciontea, a kormánnyal ma már nyílt vadházasságban élő Vatra vezetője, a „gyászünnep” alkalmával Marosvásárhelyen mondott beszédében – meglepő fordulattal – „megbékélést” hirdetett, megbocsátva, hogy állítólag mi terhes nőket, gyermekeket és öregeket gyilkoltunk halomra román testvérei közül – megint csak szabályt erősítő végkövetkeztetésként hathat a gyanútlan hallgatóra. (Bár beszédében azért arra mégsem vetemedett, hogy elnézze nekünk azt, hogy úgymond ortodox papok vérét is ontottuk. Mi, javíthatatlan horthysták!)

Mindezekből ítélve a mai Románia talán arra a japánra hasonlít a leginkább, akit a háborút követő harminc év múltán fedeztek fel a dzsungel mélyén, miközben még mindig vívta magányos harcát az amerikaiakkal. A jelenet tragikomikumát aligha lehet vitatni, viszont az is egyértelmű, hogy sajátos „román” patológiáról van szó, melyre „magyar” figyelmet pazarolni kizárólag a Vatrához méltó ügybuzgalom lenne.

Úgy tűnik tehát, hogy a román politikai vezetőség, valamint az ottani közvélemény képtelen belenyugodni abba, hogy számukra kedvezően ért véget a háború. Állapítsuk meg rezignáltan: ez rendkívül sajnálatos – román belügy. Amelybe beavatkozni nem óhajtunk. Már csak azért sem, mert – gyarló vesztesek – viszont csak ebben az egyetlen jelenben élhetünk, melynek metaforikus valóságában benne foglaltatik az is, hogy: a háborúnak – vesztesen bár, de mégiscsak – vége! Ezen a ponton pedig olyan józanságot kell tanúsítanunk, amely – ha tetszik – felér egy „harmadik” bécsi döntéssel. Egyvalami felől ugyanis nem hagyhatunk kétséget: aligha lehet szemünkben különösebb jelentősége annak a ténynek; hogy egy állam ismét csak a velünk szembeni ellenségeskedésre szerette volna alapozni meglepő igényeit és talányosan rögtönzött jövőjét. Mert merem remélni, hogy számunkra nem csak a háborúnak, de a dzsungelháborúnak is valóban vége.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon