Skip to main content

A hatalomnélküliek hatalom nélkül

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Ez év január 10-éig Lengyelországban minden újság címoldala az úi kormány alakulása körüli találgatásokkal volt tele, ám január 11-e óta a legfelső szinten zajló politikai és személyi torzsalkodások a kutyát sem érdeklik.

A közvéleménynek ez még megbocsátható, de mit szóljunk arról, hogy a parlamenti képviselők az új kormány összetételéről folyó vita alatt csapatosan hagyják el az üléstermet, hogy az előcsarnokban elhelyezett tévékészülékeken síri csendben figyeljék a litvániai eseményekről szóló közvetítést.

Január 13-án a ROAD a varsói szovjet nagykövetség elé hívta az embereket; a rendkívüli állapot óta ez volt a legnagyobb szabású megmozdulás. Vilnius elhallgattatta a lengyel torzsalkodásokat: a ROAD-ot képviselő tüntetők mellett a tömegben ott álltak a Független Lengyelország Konföderációja és az Egyetértés Centrum képviselői, s ha a szél eloltotta valamelyikük gyertyáját, a pártellenfele kéretlenül is adott neki tüzet. Egy nappal korábban ezek az emberek, ha csak látták is egymást, kiütéseket kaptak.

A varsói szovjet nagykövetség előtt az utcán új szabály lépett érvénybe: „Nyomd meg a dudát!” – hirdeti egy rúzzsal kartonpapírra írt felirat, és az autósok többsége engedelmeskedik a felszólításnak. A követség környékén kialakult állapot valószínűleg huzamosabb ideig fennáll majd, mert már a jövő heti tüntetési program is összeállt: hétfőn a Független Lengyelország Konföderációja rendez tüntetést, kedden a Lengyelországban élő litván kisebbség képviselői és így tovább… Már-már pártközi egyeztetőbizottságot kell szervezni a tüntetések beütemezésére. Meglehet, hogy kevésnek bizonyul a szovjet nagykövetség körüli falfelület is, mert már az első napon csaknem teljesen elborították a falakat a feliratok: „Add vissza a Nobel-díjat!”, „Szovjetek haza!”, „Gorbacsov: Nobel 1990 – Huszein: Nobel 1991” stb. Hasonló a helyzet a krakkói szovjet konzulátus előtt is.

Lengyelország Litvániára figyel. Lengyelország Litvánia védelmében tiltakozik. Lengyelország éppoly szenvedélyesen skandálja most: „Szabadságot Litvániának!”, mint annak idején skandálta, hogy „Szabadságot Lengyelországnak!”. Január 13-a után azonnal megindultak Litvániába a segélyszállítmányok. Mindenki pénzadományokat gyűjt Litvániának: a politikai pártok, a rádióállomások, a társadalmi szervezetek, a lengyel Vöröskereszt.

A lengyel kormány menekültügyi biztosa, Skoczylas ezredes a nyilatkozatában, amelyet a magántulajdonban lévő varsói rádióállomás, a Radio-Zet sugárzott, a következőket mondta: „A Lengyelországban tartózkodó litvániai menekültek megkaphatják a menekülti státuszt. Jelentkezzenek hivatalomban, a Koczykowa utca 16. sz. alatt. Félfogadás szombat és a munkaszüneti napok kivételével minden nap 10-től 11 óráig.”

Hadd tegyem hozzá, hogy nem a rádió fordult a kormánybiztoshoz, hanem ő telefonált be a stúdióba, és kérte közleménye közzétételét. Mellesleg: e rádió egyik munkatársa ott van Vilniusban, e pillanatban (amikor ezt a cikket írom, azaz január 13-áról 14-ére virradó éjjel) a litván parlament épületében tartózkodik, ahonnan időről időre tudósít a legújabb fejleményekről. Nincs gond a kapcsolással, mert a varsói postán dolgozó kisasszonyok beszólnak a stúdióba: „ide figyeljetek, most van egy szabad vonal, kapcsoljam, vagy vártok a következő alkalomra?” (A következő alkalom általában 30–40 perc múlva adódik.)

A szovjet nagykövetség előtti többezres tömeghez egy pap beszél: „Azzal a meggyőződéssel jöttünk el ide, hogy a litván nép és a többi elnyomott nép mártír vére kivívja a teljes szabadságot. Szóljunk azokkal a szavakkal, amelyekre az Úrjézus tanított bennünket: »Miatyánk, ki vagy a mennyekben…«

És ekkor több ezer torokból tör fel a folytatás: …szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod…” Zbygniew Bujak ugyanitt a következőket mondta: „Ma nagyon hangosan és szünet nélkül ezt kell kiáltanunk: »Litvánia! Litvánia! Litvánia!«. Évszázadok óta először érkezett el egy olyan pillanat, amikor litván barátaink felénk fordulnak és azt kérdik: miként tudnánk segíteni nekik. Sok száz év óta első ízben néznek nagy reményekkel Lengyelországra, amely évszázadokon át fenyegetést jelentett számukra. Első ízben mutathatjuk meg nekik, hogy Lengyelország olyan ország, és a lengyel olyan nép, amelyben bízhatnak, amelynek segítségere számíthatnak. Hadd emlékeztessek rá, hogy történelmünk egyik legnagyobb csatáját, a grünwaldi csatát, a litvánokkal közösen vívtuk. A litvánok velünk együtt harcoltak a mi hazánkért. Most rajtunk a sor, hogy lerójuk közös történelmünk sok évszázados tartozását, és feledtessük a sérelmeket, a lengyelesítést, amelyért minket terhel a felelősség. Miképpen segíthetnénk nekik? Számunkra ez mar ismerős helyzet, mi már tudjuk, mi a rendkívüli állapot, és tudjuk, hogy ebből milyen szükség fakad. Senki sincs jobban felkészülve arra, mint mi, hogy a nekik nyújtandó segítséget megszervezzük.”

(Körülbelül Bujak szavaival egy időben ismerősöm egy CB-rádióval felszerelkezve már a határállomáshoz közeledik.)

Bujak így folytatja: „Ha megalakul a litván emigrációs kormány, Lengyelországnak kell lennie az elsőnek, amely menedéket kínál föl nekik…”

(Éljenezések, közbekiabálások: „Szabadságot Litvániának!”)

Bujak tovább beszél: „Ha a lengyel kormány vagy a lengyel parlament habozna, akkor a ROAD lesz az a szervezet, amely felajánlja helyiségeit az emigráns litván kormány számára.”

A litván kormány külügyminisztere, Algirdas Saudargas jelenleg Lengyelországban tartózkodik. A „Napóleoni fogadó” elnevezésű, magántulajdonú luxusszálloda tulajdonosa térítés nélkül a rendelkezésére bocsátott egy lakosztályt. Itt helyezkedett el a lengyel hatóságok támogatását és segítségét váró litván misszió stábja. Itt tartják mindennapos sajtókonferenciáikat. Ha megbuktatnák a litván kormányt, Saudargasnak felhatalmazása van arra, hogy miniszterelnökként egy emigránskormányt alakítson. A litván külügyminiszter kísérője a litván Legfelső Tanács küldötte, a Vilniusban élő, lengyel származású Czeslaw Okinczyn. Minden nap számos találkozót tartanak a parlamenti képviselőkkel, a politikai pártok aktivistáival, az állami tisztségviselőkkel, fellépnek különböző gyűléseken, a rádióban, a televízióban.

Tévéhíradó. Kérdés Saudargashoz: „Mit üzen a honfitársainak?” Válaszából csak annyit értek: „Liteuva Laisva”. „Szabad Litvánia.” A honfitársaihoz azonban bizonyára elért a szava, mert a határ mentén széles övezetben fogható a lengyel televízió adása. Vilniusban rendszeresítették a lengyel tévéadást (a kiebrudalt leningrádi adás helyett), de amióta a kommandósok elfoglalták a vilniusi tévéadót, ez az adás megszűnt éppúgy, mint a litván tévéprogram sugárzása. Csak a moszkvai első programot sugározzák. A varsói rádió (amely Amerika Hangját és a BBC lengyel adását is közvetíti) adása egész Litvániában fogható. Ha elhallgat a két utolsó litván rádióadó – az egyik a kaunasi, a másik a litván Parlament tetején felállított kis hatósugarú adó –, a lengyel rádió és a lengyel tévé lesz az utolsó ablak a világra.

Részlet a lengyel parlament nyilatkozatából: „A Lengyel Szejm és Szenátus határozottan kiáll a litvánok és a Litvániában élő más nemzetiségek szabadságjogainak tiszteletben tartása mellett. Litvánia független ország volt, egyike azon országoknak amelyeknek létét felfüggesztette a hírhedt Molotov–Ribbentrop-paktum.

A Szovjetunió legfelső vezetésétől azt várjuk, hogy a béke megóvása érdekében tartsa magát a népek szabad önrendelkezési jogáról aláírt deklarációjához.”

A Független Lengyelország Konföderációja és az Állampolgári Bizottságok Konferenciája követeli, hogy a lengyel kormány haladéktalanul ismerje el Litvánia függetlenségét és kormánya legalitását.

A ROAD követeli, hogy a világ indítson gazdasági blokádot a Szovjetunió ellen.

Az újonnan alakult lengyel kormány ma éjjel ülésezik A holnapi kormányülést főleg a Litvániában kialakult helyzetnek szentelik.

Adam Michnik hamarosan Litvániába utazik A lengyel külügyminisztérium fokozni kívánja a szovjet csapatok Lengyelországból történő kivonulásának ütemet.

A honvédelmi miniszter semmit sem mond, de az arca szomorú. A külkereskedelmi miniszter igényt tart a szovjet olajra és a szovjet gázra. Az ipari tárca minisztere szeretné eladni azokat az árukat, amelyeket a Nyugat nem vásárol meg tőlünk.

A varsói szovjet nagykövetség előtt az autósok megnyomják a dudát, és azt kiáltják a hermetikusan lezárt épület felé: „A kurva anyátokat!”

(Varsó)
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon