Skip to main content

A Nagy Ugrás előtt

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változatNégy nappal a Nagy Ugrás előtt írom ezt a szöveget. A kormány döntésének megfelelően január 1-jén ugrunk. Fejjel lefelé. A pesszimisták azt állítják, hogy lent beton van. A kormány azt válaszolja, hogy ez lehetséges, de nem biztos. Programja egyszerű: megszüntetik az összes dotációt (néhány kivétellel), megszüntetik az áruk és nyersanyagok központi elosztását, egységessé teszik az adórendszert és a valuta árfolyamát, bevezetik a zloty ún. belső konvertibilitását, megállítják a bérek növekedését, felhagynak az árak központi ellenőrzésével, az állami vállalatokat részvénytársaságokká alakítják át, induláskor az államot téve egyetlen részvényessé. Ennyi a terv, a többi majd lesz valahogy. A gravitáció törvényei kiválasztják a túlélőket. A pechesek hulláit félretesszük. Éljen a piac!

Közgazdasági szempontból érthető és következetes ez a program. Célja előbb az infláció megállítása, majd a szabad versenyen alapuló piaci mechanizmusok bevezetése. Viszont társadalmi és tömegpszichológiai vonatkozásban elég kockázatosnak tűnik. A terv szerzői feltételezik, hogy 1990-ben 20%-kal csökkennek a reáljövedelmek. Hogy mekkora ez a szám, azt talán egy nyugdíjas hölgy szemlélteti a legjobban, aki pár nappal ezelőtt az egyik tv-műsor szerkesztőségébe telefonált. „Idén karácsonyra csak négy darab virslit tudtam venni” – mondta. „Régi cipőm szétesett, és nincs pénzem, hogy újat vegyek.” Nem csoda hát, hogy a kormány bejelentése, mely szerint az életszínvonal és a termelés átmenetileg csökkenni fog, aggodalmat, sőt kifejezetten haragot vált ki egyes társadalmi rétegekben.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a társadalom kormány iránti bizalma és a jövőbe vetett remények szintje állandóan növekszik. Azok a csoportok, amelyek haraggal reagálnak az életszínvonal várható csökkenésére, úgy látszik, kisebbségben vannak. Ez valószínű. Hiszen a lengyel társadalom nagyobbik része fiatalokból áll. Azokból, akiknek energiáját és vállalkozó tehetségét bénította az eddigi rendszer, s akik remélik, hogy a mostani reform szabad utat nyit előttük. Azonban a közvélemény-kutatások nem adnak választ a kényes kérdésre: mi lesz azokkal, akik nem képesek alkalmazkodni az új helyzethez? Az állam megígéri, hogy biztosítja számukra a szükséges támogatást. Ugorjatok nyugodtan – mondja a kormány –, és ha nem találtok a vízbe, majd odatesszük a párnát. Hát, meglátjuk… Van még egy, a politikai következmények szempontjából talán még komolyabb probléma: a valóság nem feltétlenül fogja igazolni a piac rajongóinak várakozásait. Eddig tulajdonképpen akármilyen gazdasági tevékenység profitot hozott, a leggyengébb vállalatok is el tudták tartani magukat, és bárki könnyedén forgathatta eldugott dollárjait. Az aranykornak most vége. Létrejönnek a nagy tőkével rendelkező, komoly cégek, elindul a verseny, amelyben amatőröknek nincs helye. Ráadásul az energia- és nyersanyagárak növekedése, valamint az új, szigorított adórendszer nem ad valami nagy esélyt a gyengébb vállalkozásoknak. És nemcsak az indulás lesz nehezebb – a már működő vállalatok jó része is csődbe kerül. Csalódnak hát sokan a lelkesedők. Ugranak, és csak zuhanás közben veszik észre, hogy zsúfolt a medence.

Ezek mind komoly fenntartások. Csak az a hibájuk, hogy értelmetlenek. Nem vagyunk abban a szerencsés helyzetben, hogy választhassunk.

(Varsó)

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon