Skip to main content

A Realbank nézőpontja

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Köszönöm, hogy időt szentelt a Realbank problémáinak, és a Beszélő 1992. május 16-i számában hosszú elemző cikket írt róla.

A helyzet azonban sokkal bonyolultabb annál, hogy egy megszokott sablonra ráhúzható legyen, ezért engedje meg, hogy az Ön névtelen, de tendenciózus informátorának beállításait néhány más információval árnyaljam, valamint a cikkben szereplő néhány tévedését korrigáljam azért, hogy Ön komplexebben tudjon ítélni.

Először a korrekciók:

1. A Realbróker nem a tulajdonosok és nem is a bank pénzéből vásárolta a bankrészvényeket, hanem – mint a közgyűlésen is elmondtam – önálló cégként hitelt vett fel rá. Továbbá, amikor a részvényeket vásárolta, mindössze 20%-ban volt a cég a Realbank tulajdonában. Az is lényeges, hogy ezeket a részvényeket a Realbróker a banktól vásárolta meg, amely üzleten a bank (és a tulajdonosok, valamint az „adóalap”) jelentős árfolyamnyereségre tett szert a cikkben szereplő nyereségcsökkenés helyett.

2. A Reallízing Kft.-t nem adótrükkök miatt hoztuk létre, hanem lízingvállalatként, mivel a bankoknak a szabályozás szerint nem szabad nagyobb mértékben állóeszközöket vásárolni, így a lízingeszközök csak egy külön cégben aktiválhatók.

Ezért a Reallízing Kft.-nek ma is és a jövőben is fontos szerepe marad a lízingüzletekben.

3. Az előzőből következik, hogy az a hiányzó kötvényforrás, amit Ön keres, az a Reallízing Kft. által közvetlenül a lízingeszközök vásárlására fordított összeg.

A Reallízing-kötvénynél senkit sem szándékozunk becsapni. Minden vásárló pontos írásbeli tájékoztatást kap a kondíciókról. Az Ön rossz véleménye magánügy (de itt már a hitelrontás határát súrolja). Egyébként a Reallízing-kötvény szinte az egyetlen értékpapír a piacon, amely az Értékpapír Felügyelet engedélyével működik.

(A bankok zöme nem kért engedélyt az értékpapírjaira.)

Továbbá néhány „becsapott” szakember a Reallízing kötvényt 1991-ben a legjobb értékpapírnak minősítette.

5. „vezérigazgató bizalmi emberei ma a bankon belül részben a Budapest Bank volt vezetői” mondat értelmezhetetlen, és célja érthetetlen. A Realbank ugyanis a Budapest Bankból alakult 1989-ben, és akkor minden dolgozója a Budapest Bankból lépett át. Azóta viszont újabb átlépések nem voltak. A mondat úgy lenne igaz, hogy a vezérigazgató bizalmi emberei a saját munkatársai, akik valamikor mindnyájan Budapest Bankosok voltak. De ebben mi a probléma?

A bank nem „menekül” előre, mert nincs rászorulva semmilyen menekülésre. A bank az 1991-es számaival a legjobb hazai bankok közé került. A kötvényeket azért adjuk el újra, mert az ügyfelek bíznak benne, keresik, és ki akarjuk őket szolgálni.

A korrekciók után szeretném néhány gondolattal árnyaltabbá tenni a cikkben foglaltakat.

A cikk azzal fejeződik be, hogy Hegedűs Oszkár és a többi régi vezető a bűnös abban, hogy az Ön által sajnált szegény Budapest Bank most nem tud az 51%-ával sem egyedül dönteni a közgyűlésen.

Ezzel szemben a helyzet az, hogy a Realbank Rt. megalakulásakor senki nem vásárolt volna részvényt, ha nem jött volna létre a részvényesek között az az előzetes egyezség, hogy a már akkor is többségben lévő Budapest Bank nem akar mindent egyedül eldönteni a 600 részvényes helyett. Egyszerűen mindenki így tartotta demokratikusnak, hogy mások is beleszólhatnak a döntésbe, mert ez egy nyilvános részvénytársaság.

Most azonban Öntől megtudhattuk, hogy az igazi Paradicsom akkor jönne el, ha minden részvényes visszaadná a döntés jogát – az 50 százalékos szavazati arány elfogadásával – a Budapest Banknak. Nyilván, mert ez a részvényes a legszebb, a legokosabb, és mindenki helyett mindent eldöntene és megoldana.

A cikk nem érti, hogyan találhat ez a szép érvelés „süket fülekre” a részvényesek között.

Langmár úr!

Véleményünk szerint a részvényesek bizalmát tettekkel, eredményekkel és nem szép szavakkal lehet megszerezni. A bank vezetése ezért élvezi – amint ön is írta – szinte valamennyi részvényesének a bizalmát.

A menedzsment tehát nem a tulajdonosok ellen harcol, hanem csak egyetlen tulajdonos ellen, aki abszolút hatalomra törekszik. Ellene is csak azért, mert elmondta, hogy az abszolút hatalom birtokában gyökeresen felforgatná a bankot.

Két lehetőséget vázolt a bank elé: vagy a Budapest Bankhoz csatlakozunk szervesen, vagy a Konzumbankhoz. Vége lenne az önálló kereskedelmi banki fejlődésnek.

Azonban ezt a megoldást a Budapest Bankon kívül egyetlen másik részvényes sem akarja.

A bankvezetés azokkal a tulajdonosokkal szavazott, akik az eddigi úton akarják tovább vinni a bankot, mert ez a bankvezetés és a bank dolgozóinak érdeke is.

Vagy helyesebb lenne, ha a bankvezetés a főrészvényes mellett szavazna a másik 600 részvényessel szemben?

A Budapest Bank szerint – és a cikk is céloz rá – a menedzsment a kezében lévő részvényekkel megvétózza a tulajdonosok akaratát. Úgy tudom, a vétó azt jelenti, hogy mindenki megszavaz valamit, de egyvalaki ezt a döntést megvétózza. Ilyenről azonban szó sem volt. A menedzsment által irányított Realbróker szavazatával a közgyűlésen mindössze egyetlen javaslat lett elutasítva – éppen a Budapest Bank hatalma – az, hogy 51 százalékkal döntést lehessen hozni. Ez a javaslat azonban nem a menedzsment vétójával került leszavazásra, hanem 3897 : 5197 arányban, tehát gyakorlatilag csak az érdekelt Budapest Bank szavazott mellette.

A vétójognak a hangsúlyozott emlegetése tehát egyszerűen hangulatkeltés.

A bankvezetés és a bank dolgozói ugyanakkor részvényesek, tulajdonosok is a bankban, tehát igenis abban vagyunk érdekelve, hogy a bank minél eredményesebb legyen, minél jobb osztalékot fizessen.

A front tehát tulajdonosok és egy nagy tulajdonos között van, ahol a Budapest Bank egyszerűen arra törekszik, hogy minél több részvényhez, minél nagyobb befolyáshoz jusson hozzá. A Budapest Bank abszolút hatalomra való törekvését egyébként teljesen világossá teszi a Realbrókernél lévő 25 százaléknyi részvénnyel kapcsolatos furcsa magatartás is.

A közgyűlésen ugyanis az volt számukra probléma, miért van a Realbróker tulajdonában 25 százalék részvény.

Amikor pedig ezt feloldandó a részvényeket el akartam adni, akkor az eladás ellen tesznek meg mindent, még fegyvereseket is küldenek a Realbankba.

Tehát az sem jó, ha nálunk van a részvény, az sem jó, ha bárkinek eladjuk, nyilván csak az a jó, ha beszolgáltatnánk „A RÉSZVÉNYESNEK”.

Csakhogy nem látom be, miért élvezne előjogokat egy nagy részvényes sok kis magánrészvényessel szemben, ha ők akarják megvenni a részvényeket.

Mindenesetre a Budapest Bank megfenyegetett, hogy fegyelmit indítanak és leváltásomat kezdeményezik, ha a részvényeket más tulajdonosoknak adjuk el.

A Budapest Banknak tehát valójában nem a menedzsment vétójogával van problémája, hanem egyszerűen meg akarja szerezni azt a 25 százaléknyi részvényt, és meg akarja akadályozni, hogy az más tulajdonosoké legyen.

Mi viszont tartjuk magunkat a megalakulásunkkor elhatározott stratégiához, hogy ez a bank a hazai magánrészvényeseké legyen.

Bízom benne, hogy végül is Ön nem tartja helytelennek 1992-ben, ha egy bankprivatizáció úgy zajlik, hogy a részvényeket sok kis tulajdonos, többek között a bank dolgozói és vezetői vásárolják meg, és ezek a részvényesek nem akarják a részvényeket az „egyetlen, nagy és bölcs” részvényes kezébe adni.

Remélem, gondolataimmal sikerült Önt legalább részben meggyőznöm, és nem fog több könnycseppet hullatni a monopolhelyzetre törekvő Budapest Bankért.

Budapest, 1992. május 17.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon