Skip to main content

A szomszéd kertje

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Szlovénia


Álliberális ifjak

A kétmilliós lélekszámú Szlovénia már a jugoszláv időkben a térség egyik legfejlettebb gazdaságával rendelkezett. A nálunk – közelsége ellenére – alig ismert ország ma már tiszteletbeli visegrádi országnak számít, ezt előbb-utóbb intézményesíteni is lehetne, ha a „rendes” visegrádi országok tudnák, hogy mit akarnak magukkal kezdeni.

A kezdeti megtorpanás után a gazdaságbán az élénkülés jelei mutatkoznak. Az infláció ugyan magas (év végén rendre húsz százalék körül állapodik meg), ám a folyamatok irányítottak. A szlovén valuta, a tolár, megszületésétől kezdve szabadon váltható belföldön; árfolyama a márkához kötött. A gazdasági növekedés az idén jóval nagyobb, mint azt a büdzsé tervezésénél elképzelték, a növekményt a költségvetési hiány pótlására fordítják, amely így negyede lesz a vártnak.

Szlovénia a térség egyetlen országa, ahol a liberálisok az első szabad választások óta folyamatosan kormányon vannak, igaz, változó partnerekkel.

A rendszerváltás ott nemcsak országszületést, de jelentős generációs váltást is jelentett – a politika csúcsain. A vezető kormánypárt az egykori – viszonylag szabadabb szellemű – „kommunista” ifjúsági szövetségből alakult át liberális politikai párttá, és már az első többpárti kormányban jelentős szerepet vitt. A DEMOS nevű konglomerátum azóta darabjaira hullott, de pártjai alkotják ma a legfőbb politikai erőket. Ezek egyike a Szlovén Kereszténydemokrata Párt, melynek elnöke, Lojze Peterle a független ország első miniszterelnöke is volt a DEMOS-kormány idején. A DEMOS széthullása okozta bukását, és a kormányfői posztot az átrendeződött erőviszonyok következtében a liberálisok kapták meg. Az „ifjak” már a rendszerváltás hajnalán gondoskodtak a pártvezetés stabilitásáról: a párt elnökének a tapasztalt reformpárti politikust, Janez Drnovseket hívták meg, aki Peterle bukása óta a kormány élén áll.

A jelenlegi belpolitika erőviszonyait az 1992. december 6-án megtartott parlamenti választások eredménye határozza meg. A liberálisok által akkor kezdeményezett választójogi törvény sajátos szavazatszámlálási szabályai miatt a választások győztese, Szlovénia Liberális Demokrata Pártja a vártnál kisebb arányú győzelmet aratott. Meglepetésükben lázasan kerestek koalíciós partnert, de igazából egyik párttal sem akartak szövetségre lépni. Nehezítette a helyzetet, hogy a választásokon minden tizedik szlovén választópolgár egy – azóta jócskán megszelídült – idegengyűlölő szélsőjobboldali pártra adta voksát, további tíz százalékot pedig egy szélsőjobbal kacérkodó, gátlástalan populista társaság hozott össze. Csúfosan leszerepelt ugyanakkor az MDF partnereként is ismert Demokrata Párt, amelynek a parlamentbe bejutott kisszámú képviselőjét Drnovsek kormányfő úgy édesgette magához, hogy a közelmúltban egyesítette őket saját pártjával. A fennmaradó helyeken az Egyesült Baloldal, más baloldali erők, a kereszténydemokraták és a szociáldemokraták osztoztak. Ez utóbbiak neve megtévesztő: elemzők szerint ez az ország legjobboldalibb pártja. A parlamentben csak három képviselői hellyel rendelkeztek, de ezek egyikét az a Janez Jansa birtokolta, aki legendás alakká nőtte ki magát a nyolcvanas években. Drnovsek megtartotta őt a kormányban – honvédelmi miniszterként –, de a hétről hétre programszerűen robbanó botrányok után végül Jansa lemondani kényszerült, ezzel pártja is visszasüllyedt a jelentéktelenségbe – kívül a koalíción. Drnovsek, miután megszabadult veszélyes szövetségeseitől, most már a kereszténydemokratákra összpontosíthatott.

Peterle miniszter tündöklése és bukása

A liberálisok kormányzását az a két – ismeretlen, talán nem is létező – „pártközi” szerződés tartja fenn, amely egyfelől hallgatólagos támogatást biztosít a kormánynak a sorait mind szorosabbra záró baloldal részéről – kívülről; másfelől a kereszténydemokraták támogatására támaszkodik – belülről. A koalíciós megállapodás a kereszténydemokratáknak juttatta a külügyminisztériumot, melynek élére Lojze Peterle került.

A külügyminisztérium elmúlt csaknem két évének „teljesítménye” nem éppen imponáló. A viszonyok meglehetősen rendezetlenek. Erről árulkodik a legnagyobb példányszámú napilap minapi olvasói levele, amelyben – Európában példátlan módon – a külügyminisztérium egyik diplomatastátusban lévő alkalmazottja panaszkodik az áldatlan belső állapotokról.

Az „olvasói levél” megjelenése előtt a közvélemény vajmi keveset tudhatott a diplomáciai irányítás kulisszatitkairól, még kevésbé a kormány belső viszonyairól. Peterle jól fésülten repkedett a világban ide-oda, intézte az ügyeket, adta a nyilatkozatokat.

Aztán egy szép napon egyszer csak lemondott.

Aztán a lemondást visszavonta. Aztán csak elnapolta. Aztán mégiscsak lemondott végleg.

A közvélemény csak annyit sejthetett, hogy a háttérben valószínűleg Drnovsek kormányfő keveri a kártyát.

Drnovsek kormányfő erőskezű kormányzási stílusa a jelek szerint egy idő után saját pártjában is ellenérzéseket szült. A történet kezdetét a képviselőház elnökének hirtelen lemondása jelentette.

Drnovsek kormányfő Rigelnik lemondása után Peterle külügyminisztert kérte meg, ugyan vállalná el a házelnöki tisztséget. Peterle nem látta át a csapdát. Esze ágában sem volt odahagyni a külügyminiszteri tárcát, ugyanakkor joggal feltételezte, hogy a felkérés nem neki, hanem pártjának szól, és örvendezett, hogy pártja súlya megnövekedik az új helyzetben.

Ezután nagy volt a meglepetése, amikor a képviselőház titkos szavazással a szintén liberális párti Skolcot választotta meg a ház elnökévé (Skolc az egykori „kommunista” ifjúsági szövetség vezetője volt annak idején, személyével a fiatal szárny erősödött). A jó ég tudja, kikkel egyezett meg Drnovsek a szavazás előtt (a baloldallal talán), mindenesetre Skolc megválasztása egyetlen szavazaton múlott. Az akció sikerült: Peterle felháborodott, és lemondott a külügyminiszterségről.

Igen ám, de mindez a legrosszabb pillanatban történt, az olasz diplomácia nagy októberi offenzívája már megindult. Ebben a helyzetben Peterle úgy döntött, hogy marad. Azt a tervet eszelte ki, hogy előbb sikerre viszi az olaszokkal folyó tárgyalásokat, majd bevárja az október utolsó napjára kitűzött EU-külügyminiszteri értekezlet luxemburgi sikerét: Szlovénia társult tag lesz, ő pedig november elsején méltósággal veszi a kalapját, és győztesen távozik.

A terv nem sikerült.

Október 31-én minden elveszett. Másnap Peterle már nem volt külügyminiszter.

Szlovéniának e pillanatban nincsen külügyminisztere. A külpolitika irányítását Drnovsek kormányfő vállalta magára, megtartva miniszterelnöki posztját is. A megoldás attól is függ, hogy a külügyminiszteri posztot eleddig betöltő kereszténydemokraták benne maradnak-e a liberálisok vezette kormányban, avagy a kiválás mellett döntenek. E pillanatban csak a liberálisok helyzete és a kormányfő pozíciója biztos. A sajtó és a közvélemény ugyanakkor a külügyek eddigi irányítóját, Lojze Peterle kereszténydemokrata pártelnököt vádolja, amiért „eladta az országot az olaszoknak”. A „bűnösség” azonban alighanem megosztható.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon