Skip to main content

A terror árnyékában

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Izrael


Egy tizenkilenc éves pincérlány az éjjeli műszak befejezése után kocsijában hazaindult, de nem érkezett meg. A rendőrség nagy erőkkel nyomozásba kezdett, másnap a lányt holtan találták egy patak vizében – baleset áldozata lett. Egy nappal később egy izraeli katona tűnt el, útban a bázisa felé. Három napig keresték, végül a judeai sivatagban találták meg holttestét: öngyilkos lett.

A két eset közös nevezője, hogy a történet végkifejletét az emberek (nehéz ezt leírni, de így volt) szinte megkönnyebbülten fogadták: csak balesetről, öngyilkosságról van szó, nem terroristák emberrablásáról. Az öngyilkos merényletek és a véres terrorakciók az izraeliek egész gondolkodásmódjára és életmódjukra rávetik árnyékukat. Ha egy hatéves gyerek eltűnik otthonából, az első gondolat az, hogy talán elrabolták. Ha egy holttestet találnak egy narancsligetben, a rendőrség jelenti, hogy „még nem világos, hogy a gyilkosságnak bűnügyi vagy nemzetiségi háttere van”. A „nemzetiségi háttér” természetesen a politikai gyilkosság kódszava. Szakemberek szerint Izraelben a maffiák kisebb kockázattal hajthatják végre gyilkosságaikat, több idejük van eltűnni, mert a rendőrség gyanúja elsősorban arab terroristák, és nem a „sima” bűnügyek felé irányul.

Még fokozottabb volt az aggodalom a tavalyi hebroni vérengzés évfordulóin. Igen, évfordulóin, mivel a tragédiáról mindhárom helyi „évszámítás” szerint megemlékeztek. Először a palesztin szélsőségesek – az arab időszámítás szerinti napon – kődobálással, gumiabroncsok égetésével, barikádok állításával. Aztán következett a zsidó időszámítás szerinti évforduló: akkor a szélsőséges telepesek rendeztek megemlékezést a hebroni merénylő, Baruch Goldstein sírjánál. Vannak ugyanis néhányan, akik „nemzeti hőssé” szeretnék avatni Goldsteint („Mindegyikünk szívében egy kis Goldstein él” – mondta egyikük, s ha csak szívről lenne szó!), annak ellenére, hogy az izraeli közvélemény túlnyomó többsége aljas gyilkosnak, az egyetemes és a zsidó erkölcs megszentségtelenítőjének tartja. A harmadik évfordulót a „polgári” naptár szerinti időpontban tartották – ugyancsak szorongások közepette. Mert ahány évforduló – annyi alkalom a terrorakciókra, amelyek az előző, már eleve bosszúként beállított merényleteket hivatottak megbosszulni.

Az arab terroristák és a szélsőséges zsidó telepesek most már nem is titkolt közös célja: véget vetni a békefolyamatnak. Nyíltan ezt hangoztatja az Iszlám Dzsihad Damaszkuszban élő vezére. Amikor pedig a telepesek egyik vezetője felsorolta Baruch Goldstein tettének „pozitív következményeit”, első helyen említette, hogy utána negyven napig megszakadtak a tárgyalások a palesztinok és Izrael között. A békefolyamat a terrorakciókba van „beágyazva”. Közvélemény-kutatások szerint a terrorakciók okozta biztonsági kockázatok miatt az izraeli közvéleményben 70-ről 35 százalékra csökkent a békefolyamat támogatottsága – pedig azt enélkül nem lehet sikerre vinni. Ha pedig nem csökken a merényletek száma s emiatt – támogatottság híján – megakad a békefolyamat, a Rabin-kormány is elveszti társadalmi támogatottságát. Ha pedig megbukik a kormány – kivel fog Arafat tárgyalni? Egy nacionalista Likud-kormánnyal semmire sem jut sem ő, sem Asszad szíriai elnök. Ezért a terror megfékezése Arafatnak is elemi érdeke – s úgy látszik, ezt ő is megértette.

Kérdés azonban, hogyan lehet a terrort megfékezni. Minden nagyobb terrorakció után az első, szinte spontán lépés az, hogy megtiltják a beutazást a megszállt területekről Izraelbe. Mivelhogy rendes körülmények között naponta 60-70 ezer palesztin dolgozik Izraelben, a beutazási tilalom csökkenti a merényletek fizikai lehetőségét. Gázát viszont egy forrongó katlanná változtatja. Az otthon maradt, nyomorra és semmittevésre ítélt, kétségbeesett palesztinokban viszont a zárlat növeli a terrorista akciók lélektani támogatását.

Amikor aztán felfüggesztik a zárlatot, a palesztin munkások között sokkal több a potenciális terrorista, mint előtte. Megkíséreltek szelektált beutazási engedélyeket adni: csak harmincévesnél idősebb, családos emberek kapnak munkaengedélyt – kisebb az esély, hogy ezek hajlandók lesznek kockáztatni életüket és családjuk megélhetését. De az alapdilemma fennmarad: „Ha nem lesznek terrorakciók, nem lesz zárlat” – mondják az izraeliek. „Ha nem lesz zárlat, nem fogja a nyomor a terroristák malmára hajtani a vizet” – válaszolják a palesztinok.

A hónap elején a közel-keleti „békekoalíció” – Egyiptom, Izrael, Jordánia és a palesztinok – külügyminiszterei találkoztak Washingtonban. A konferenciát Clinton elnök nyitotta meg, ezzel is hangsúlyozva jelentőségét. Az ott elhangzott bölcs beszédek egy régi zsidó történetre emlékeztetnek: Egy asszony panaszkodik a bölcs rabbinak a férjére. A rabbi igazat ad neki. Aztán jön a férj, és a feleségére panaszkodik. A rabbi neki is igazat ad. A rabbi ajtó mögött hallgatózó felesége odaszól a férjének: „Hogyan adhattál igazat az asszonynak is, a férjének is, aki épp az ellenkezőjét mondta?” Mire a rabbi: „Neked is igazad van…”

Az izraeliek Washingtonban kifejtették, hogy nem lehet a politikai rendezés terén előrehaladni, amíg meg nem fékezik a terrorakciókat. Ez igaz. A palesztinok képviselője megjegyezte, hogy politikai előrehaladás nélkül nem lehet hathatósan megfékezni a terrort. Ez is igaz. Clinton elnök pedig hangsúlyozta, hogy a terroristák célja a békefolyamat megszakítása, és nem szabad megengedni, hogy e céljukat elérjék. Neki is igaza volt.

Hogyan lehet közös nevezőre juttatni e sok igazságot? Ez az a gordiuszi csomó, amelyet el kell vágni. De van-e a láthatáron egy Nagy Sándor?


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon