Skip to main content

A totális titkosszolgálat

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Pallagi Ferenc, a rendőrség állambiztonsági szervének – ahogy a rendőreink becézik: Abwehrnek – a főnöke a Kerekasztal erőszak-elhárítással foglalkozó munkabizottsága előtt kijelentette: „Örülök, hogy a nap ránk süt, mert mi mindig árnyékban szoktunk lenni. Ezt a tevékenységet sokáig csak súgva – s nem besúgva – lehetett említeni. Misztikus téma volt.” Talán nem helyes éppen egy elhárítófőnök bizalmas kijelentéseit gépileg rögzíteni és utólag idézni, ám erre csakis az elismerés sarkall: az ezredes gondolatait újszerű szemlélet hatja át. Ugyanezen a parlamentbeli munkabizottsági ülésen Túrós András országos rendőrfőkapitány egy kérdésre válaszolva azt mondta: „Igaz, vannak ügynökeink. Nem szerencsés, hogy erről nincs nyilvános jogszabály. Badarság, butaság volt az is, hogy a szolgálati szabályzatunk nem volt nyilvános.”

Eszerint abbéli szándékom, hogy a rendőrség állambiztonsági tevékenységét érintő hézagos ismereteimet megosszam a nálam még laikusabbakkal, örvendetes módon összhangban van az említett belügyi vezetők véleményével.

Nos, a Pallagi Ferenc által irányított állambiztonsági tevékenység a következő fő funkciókat látja el: 1. külföldi hírszerzés, felderítés; 2. hazai kémelhárítás, ezen belül: a „támadó” elhárítás (vagyis a külföldi hírszerzésbe való beépülés), a klasszikus értelemben vett kémelhárítás és az ipari üzemek titokvédelme; 3. az úgynevezett belső reakció elleni harc csoportfőnöksége (lényegében ez a politikai rendőrség); 4. a katonai elhárítás (a hadseregben működő elhárítószervezetet a BM irányítja, a honvédség hivatalosan csak külföldön végez hírszerzést).

Az állambiztonsági szervhez tartoznak végül: 5. a szakszolgálatok, amelyek a Pallagi Ferenc által vezetett szervezettől, a belügyminisztériumi államtitkárságtól, valamint a bizonyos esetekben titkos állambiztonsági feladatokat is ellátó kormányőrségtől kaphatnak feladatokat. Látványos megszüntetéséig a szakszolgálatok körébe volt sorolható az állambiztonsági vizsgálati osztály, amely valójában nem oszlott fel, csak betagozódott az ORFK vizsgálati osztályába. Ez a szerv végezte korábban a vizsgálatokat a belső reakció elleni harc csoportfőnöksége és a kémelhárítás számára. Így ők jelentek meg az ellenzék előtt is mint a pártállamhatalom képviselői. Az ellenzékiek közül sokan őket vélték valódi ellenfeleiknek. A szakszolgálathoz tartozik a ma is működő postai és telefonlehallgató részleg, a technikai ellátórészleg, a figyelő- és követőszolgálat (a kukkolók), valamint az országos rádiófigyelő szolgálat, amelyik lényegében nyomon követi az összes hazai rádiósugárzást (CB-k, taxisok stb.). Az ország be van hálózva rádiófigyelő rendszerekkel.

A magyar állambiztonsági szolgálat eddig – szovjet mintára – az állampolgárok totális ellenőrzésén alapult. Az állambiztonsági nyilvántartásban mindenkiről készült törzsadatlap, amelyen a „beazonosításra” alkalmas adatok szerepeltek: név, személyi szám, hozzátartozók neve s az ő azonosító adataik.

Az állampolgáraink külföldi levelezésének ellenőrzése is teljes körű volt. Ebben a rendőrség szorosan együttműködött a posta illetékeseivel. Elsősorban nem a beleolvasás módszerét követték – erre tulajdonképpen igen ritkán került sor –, inkább a kapcsolatrendszert, a személyi összefüggéseket rögzítették, értékelték. A külföldi levelezések figyelésével szekciók foglalkoztak, külön személy figyeli például az NSZK-t vagy a Benelux államokat. Akik ezt végezték s végzik, igen nagy rutinnal rendelkeznek, többnyire a címzett és a feladó neve alapján el tudják dönteni, „érdekes”-e a küldemény vagy nem. A levelezési és a telefonálási adatok rögzítéséhez, feldolgozásához természetesen számítógépeket vettek igénybe. Állítólag a törzsadatrendszert a közelmúltban átdolgozták, pontosabban – nem tudni, milyen szempontok szerint – szelektálták. Más kérdés, mennyit őriztek meg belőle az államtitkár mellé rendelt szovjet tanácsadók, akiknek teljes körű betekintésük volt ezekbe a nyilvántartásokba. Azt mondják, a demokratikus ellenzék kartotékjait megsemmisítették; ha ez igaz, akkor az ellenzékiekre állított ügynökök nyilvántartásait és jelentéseit is eltüntethették.

A technikai ellátórészleg felszereléseit nem mindig a szigorúan vett szakmai szempontok, inkább a felsőbb vezetők igényeinek engedve szerezték be. Így eshetett meg, hogy például japán gyorsfényképező gépeket, minivideókat, nyugati autókat vásároltattak. Ezeket aztán rövid használat után leselejteztették, s 20-30%-os árakat kifizetve hazavitték.

Úgy tűnik, a rendőrség folyamatos lezüllése nem hagyta az állambiztonsági apparátust sem érintetlenül. Teljesen igaza van Pallagi Ferencnek: a napnak előbb-utóbb itt is ki kell sütnie. Nem elsősorban a silány szenzációknak kell napfényre kerülniük, nem vagyok különösebben kíváncsi arra hogy berúgott rendőrt körözik a páternoszterban vagy lövöldözik géppisztollyal a szarvasokat, ahogy az a katonáéknál volt szokás. Még csak nem is az a legfontosabb, hogy volt-e köze a nyugdíjba küldött budapesti rendőrfőkapitánynak a gazdasági rendészet volt vezetője és társai bűnügyéhez.

Amit szeretnék: az állambiztonság intézményeinek mielőbbi gyökeres megváltoztatását, hogy a nap valóban rásüssön az állambiztonsági munkára. Mielőtt még a hasára sütne.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon