Skip to main content

Alternatív albánok

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Jugoszlávia


Az elmúlt tíz év folyamán egyre világosabban rajzolódik ki, hogy a szerb KP vezetői a hagyományos, centralista jellegű, antidemokratikus, bolsevik politikát erőteljes nacionalizmussal ötvözve, többé-kevésbé nyíltan törekednek Szerbia hegemóniájának érvényesítésére. Ennek érdekében a szerb vezetés nem az elégedetlenség lecsendesítését tartotta fő céljának, hanem épp ezeket kihasználva, sok esetben talán szítva, Koszovó 1981 előtt kivívott jogainak megnyirbálását tűzte ki célul. 1989 márciusában a szerbek az alkotmány módosításával elérték, hogy a koszovói autonómia, bár formálisan még fennáll, gyakorlatilag megszűnt, s a jelentősebb ügyek intézéséhez Belgrád hozzájárulása szükséges.

A rendkívüli állapot és az alkotmánymódosítás bevezetésének indoklására szolgált az a per is, amelyet Azem Vllasi népszerű albán pártfunkcionárius ellen indítottak. Az 1989 márciusában letartóztatott Vllasit szeparatizmussal és ellenforradalmi tevékenységgel vádolják. A „régi szép időkre” emlékeztető vádak és a per, amelyben a tanúkat kínzásokkal és fenyegetésekkel igyekeztek a megfelelő vallomástételre biztatni, a legkevésbé sem nyugtatták meg a kedélyeket. A demonstrációk mind a mai napig folytatódnak, a nemzetiségi ellentétek pedig még a koszovói pártkonferencia tavaly novemberben tartott ülésén is komoly összetűzésekhez vezettek.

A másként gondolkodó albánokat mind kevésbé lehet háttérbe szorítani. 1989 júniusában a szlovén fővárosban, Ljubljanában alakult meg az első független kulturális egyesület, amelynek Alternatívák című, az albán kulturális hagyományok ápolását célul kitűző folyóirata a Koszovóban betiltott szerzőket és írásokat jelenteti meg.

Nem csak a Szlovéniában élő albánok vélik úgy, hogy a Rahman Morina által vezetett koszovói Kommunista Párt nem az albánok, hanem a szerbek érdekeit szolgálja, de ezt vallja az 1989. december 23-án megalakított, 80 000 tagot számláló Koszovói Demokratikus Szövetség pluralista elveket hangoztató elnöke, Ibrahim Rugova is. Szerinte a kommunisták hitelüket és befolyásukat egyaránt elvesztve a szabad választásokon teljes vereséget szenvednének.

A Szerbiában és Koszovóban hosszú ideje elmérgesedett helyzetet csak a demokratizálás és a gazdasági szerkezetváltás – az albán nép nemzeti jogainak mind teljesebb elismerésével párhuzamosan véghezvitt – programja fogja megoldani.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon