Skip to main content

Választási részeredmények Szlovéniában

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Milyen részeredményeket tudnak már?

Szlovéniában az április 8-i választásokon a köztársasági elnökre, a köztársaság elnökségére és a parlament összetételére szavazott a lakosság. Hangsúlyozva, hogy a részeredmények nem feltétlenül azonosak a végleges számokkal, a következőket mondhatom: a köztársasági elnök személyére leadott szavazatok alapján az első helyen Milan Kucan, a Szlovén Kommunista Szövetség elnöke áll, míg Joze Pucnik, az Egyesült Ellenzék (DEMOS) a második helyet foglalja el. Az elnökségbe már bekerült Ciril Zlobec költő, a SZDL (Népfront) alelnöke, Ivan Oman gazdálkodó, a Szlovén Parasztszövetség elnöke, Dusan Plut földrajzprofesszor, a Szlovén Zöld Párt elnöke, Matjaz Kmecl irodalmár, a Kommunista Szövetség jelöltje. A parlamenti jelöltekre leadott szavazatok több mint 50%-át, a DEMOS mondhatja magáénak, 15-20%-ot szerzett a Kommunista Szövetség és kb. 20%-ot az Ifjúsági Szövetségből létrejött Liberális Párt.

Minek köszönhető Milan Kucan nagy népszerűsége?

Ez rendkívül bonyolult kérdés, sok az összetevője. A lényeg mindenképpen az, hogy a lakosság jelentős része benne látja a Belgrádtól való nagyobb függetlenség legjelentősebb biztosítékát. Ezt látszik igazolni az a tény, hogy a KSZ szakított a JKSZ-szel.

Vajon mennyire tekinthető valóban liberálisnak az Ifjúsági Szövetségből létrejött új párt?

Ezt ma még rendkívül nehéz megmondani. Igaz, hogy a szervezet kritizálta a KSZ megoldásait, s hogy a parlamentben független harmadik erőként kíván megjelenni, de azt is figyelembe kell venni, hogy a párt emberei az előző szövetség képviselőiből kerültek ki.

Volt-e valami a választások során, ami meglepetésként értékelhető?

Nagyjából minden a várakozásnak megfelelően alakult, az egyedüli meglepetést az elnökségre pályázó Ivan Kramberger okozta, aki várakozáson felül elérte a 20%-ot. Rendkívül ügyesen találta meg a megfelelő hangot a társadalom iskolázatlan, egyszerű embereivel.

Előfordult-e, hogy rágalmazták az ellenzék jelöltjeit, vagy más tisztességtelen eszközt alkalmaztak volna?

A választási küzdelem persze kemény harcokból áll, de ezek a civilizált európai normákat nem lépték túl. Az ellenzéknek azt vetették szemére, hogy politikájuk eredményezte azt, hogy a jugoszláv hadsereg a Szlovénia körüli határövezetet 100 méterről egy kilométerre akarja szélesíteni, Joze Pucnik elnökjelöltet pedig „revansizmussal” vádolják, de személyek elleni támadásokról nem tudok.

Mikor dől el a politikai küzdelem Szlovéniában?

A választások második fordulója április 22-én lesz.

Köszönöm az interjút.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon