Skip to main content

Kommunista diktatúra után nacionalista diktatúra?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


 Horvátországban és Szlovéniában már lezajlottak a választások. Mire lehet számítani Szerbiában?

– A legvalószínűbb egy Draskovic vezette jobboldali koalíció győzelme, mindjárt utánuk a szerb nacionalista kommunisták következhetnek, Miloseviccsel az élen. A szociáldemokraták nemigen jutnak be a parlamentbe a többségi elvű választási törvény miatt. A szerb ellenzék 11 pártja elutasítja ezt a törvényt, s ha nem változtatják meg, távol maradunk a választásoktól. Egészében véve hasonló helyzet várható, mint Horvátországban: a kommunista totalitárius diktatúrát nacionalista totalitarizmus váltja fel.

 Milyen irányba terelheti ez a változás a belső „határvitákat”?

– Jugoszláviában a kommunisták alatt nem valósult meg a demokratikus föderáció eszméje, ez ösztönözte a nacionalistákat, hogy az államszövetség radikális átalakítását követeljék. Horvátország és Szlovénia konföderációt szeretne, a többiek föderációt. Klasszikus módon értelmezett konföderáció mint önálló államok szövetsége csak Szlovénia esetében lehetséges, mert ott csak 10%-ot tesz ki a nem szlovén lakosság, s viszonylag tisztán érvényesülnek az etnikai határok. A többi területen foltokban vagy vegyesen helyezkednek el az egyes etnikumok, lehetetlen köztük éles határokat húzni. Ha mégis a konföderációt választják, háborúskodás várható a nemzeti kisebbségek miatt. A szociáldemokraták demokratikus, rugalmas föderációt javasolnak, Milosevicék és Draskovicék viszont egyaránt úgy vélik, hogy a domináns nép szuverenitása alapján kell meghúzni a köztársasági határokat.

 Mi az álláspontjuk Koszovó-ügyben?

– Szerintünk minden kisebbségnek rendelkeznie kell az emberi és polgári jogok teljes körével, kivéve azt az egy jogot, hogy leválhassanak Jugoszláviáról, és önálló államot alakíthassanak. Mi azt javasoljuk mind a szerbeknek, mind az albánoknak, hogy kulturális és területi autonómiára törekedjenek Horvátországon, illetve Koszovón belül, de ellenezzük az új, önálló állam szervezését. A horvát Tudjman kitart az albánok autonómiája mellett, azt viszont ellenzi, hogy a szerbek legalábbis kulturális autonómiához juthassanak Horvátországban. Milosevic autonómiát követel a horvátországi szerbeknek, ugyanakkor az albánok és a Vajdaság autonómiáját meg akarja szüntetni.

 Mi jellemzi a jelenlegi szerb párttérképet?

– A szociáldemokraták mellett van még néhány kisebb nem nacionalista és nem kommunista gyökerű erő Szerbiában: a Zöldek Pártja, a Jugoszláv Munkások Pártja, a Szocialista Demokrata Párt, a Jugoszláv Demokratikus Kezdeményezés, a Liberális Fórum. Pártunk a centrumtól balra áll, a Demokrata Párt pedig jobbra. Ez utóbbiak szintén beléptek az öt nagy párt koalíciójába: arra számítanak, hogy ha Draskovic pártja – mint legerősebb – győz, őket is beveszi a kormányba, s miniszteri pozíciókat osztogat, mivel a Draskovic-féle nacionalista-populista mozgalomnak nincsenek értelmiségi tagjai.

 Hogyan érzékelik Markovic „válságkezelési technikáinak” áldásait?

– Sikerült megállítania az inflációt, ami azonban most újra erősödik. A termelést erősen visszavetette: jelenleg a hírek szerint 1 millió 800 ezer embert kellene elbocsátani, s már most másfél millió munkanélküli van. A lakosságnak tehát akár 20%-a is munka nélkül maradhat, ami katasztrófához vezethet, mert az országnak nincs jó kiépített szociális védőhálózata. A független szakszervezetek még mindig nagyon gyengék, úgyhogy jelenleg csak mi képviseljük ezeknek az embereknek a jogait és érdekeit. Arra számítunk, hogy épp az ebből adódó szociális feszültségek új hullámával válunk szociáldemokrata tömegpárttá. Ebben a helyzetben gazdaságélénkítő programunkat is meg tudjuk valósítani, melynek három alapköve van: a parlamenti demokrácia intézményeinek és a közvetlen demokrácia formáinak együttes fejlesztése; a vegyes piacgazdálkodás és az erős szociálpolitika megvalósítása. Ha ez nem történik meg, akkor az emberek az átalakításnak csak a negatívumait fogják érzékelni, az inflációt, a munkanélküliséget, a társadalmi vagyon szétlopkodását, az új politikai elit hatalmi vetélkedését. Ilyen körülmények közt aránytalanul megnő a veszélye annak, hogy az emberek a demagóg jelszavak hirdetőihez csatlakozzanak.

 Milyen viszonyban áll pártja a többi politikai erővel?

– Nem vagyunk nacionalisták, tagjaink közt Jugoszlávia minden nemzetének tagjai megtalálhatók. A nem demokratikus pártokkal nemcsak azért lehetnek komoly nézeteltéréseink, mert nacionalisták, hanem sokkal inkább azért, mert nem demokratikusak. A mostani Horvátországban érvényesülő centralizáció még a kommunisták alatt sem volt ilyen erős: mindent saját kontrolljuk alá vonnak. Ennek ellenére nem hiszem, hogy teljesen kilátástalan a holnap: Vuk Draskovic ugyan nacionalista és nem demokrata, akár csak Tudjman, de bízunk benne, hogy e vad választási kampány végeztével ő is mérsékeltebb irányvonalat követ. Markovic elnök koalíciója fontos eleme a képnek: olyan reformerőket tömörít, amelyek valódi átalakulást akarnak. Lehetséges, hogy Jugoszlávia Szociáldemokrata Pártja is e koalíció önálló tagja lesz, úgy, hogy megőrzi saját programjának és taktikájának autonómiáját.

 Milyen szerepe lehet a hadseregnek?

– A hadsereg eddig – Szlovéniát kivéve – nem avatkozott be a politikai életbe, de kihasználhatja a kisebbségek között dúló határviszályokat, s kezdeményezheti a hatalomátvételt a nyugalom érdekében. Az is elképzelhető, hogy csupán betiltja a nacionalista pártokat, s csupán egy gazdaságirányítást végző, adminisztratív kormányt fog támogatni. Ez lenne a kisebbik rossz. A nagyobbik rossz a polgárháború.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon