Skip to main content

Jobbra át?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A SDZ-ben egyesült liberális, keresztény, valamint bizonyos szociáldemokrata megfontolásokat szem előtt tartó irányzatok az elmúlt időszakban látszólag harmonikusan együttműködtek, bár Pirnat már rögtön a választások után felvetette, hogy a párt jellegét tisztázni kellene (ld. Beszélő, 1990. április 28). A tisztázás ideje, úgy látszik, most jött el: Pirnat, Jansa és társaik kidolgozták a párt új programját, amelynek azonban szinte minden lényeges pontja ellenállást váltott ki a liberálisokból. Pirnaték a nemzeti jelleget akarják erősíteni, Rupel köre azonban úgy véli, hogy amint a nemzet elnyeri az önálló államot, a nacionalizmus terméketlenné válik. Pirnat hívei szerint a pártot bal felől jobbra kell irányítani, s így válik olyan középpárttá, amely a liberálisok és az erőteljesebben konzervatív pártok között megfelelően elláthatja funkcióját. Rupel szerint azonban a párt eddigi programja volt a kereszténydemokraták és a szociáldemokraták között álló középpárti. Az új pártprogram egyébként gazdasági téren thatcherista vonalat követ, amely a piacgazdaság maximális támogatásával mindent alárendel a gazdaság hatékonyságának, miközben a tulajdonosok támogatását, alacsony adókat, restriktív szociálpolitikát, a közkiadások csökkentését is követeli. A liberális szárny egyik képviselője, Persak úgy véli, hogy a programot akár klasszikus liberális programnak is lehetne tekinteni, ha mindezt nem a szlovén nemzet érdekeinek erőteljes hangsúlyozásával tenné: „A nemzet, a nemzeti érdek így minden politikai tevékenység kategorikus imperatívuszává válik, és az emberek és a politikai pártok közötti különbség kritériuma lesz.”

Pirnaték Nemzeti Demokrata Pártja – mert ez lett az egykori szlovén liberális párt új neve – a nemzetet „etnikai egésznek” tekinti, ellenfelük, Persak szerint azonban ebből a társadalomból ki lennének zárva a többiek, „a politikai, az etnikai, a nemzeti és a többi kisebbség” tagjai, mivel a program implicite jelzi, hogy a nemzethez való tartozás előnyeit és jogait csak azok fogják élvezni, akik hovatartozásukat megfelelő módon ki is fejezik.

Mivel Pirnaték a kongresszusi küldöttek között többséggel bírtak, s nem voltak hajlandók érdemi vitát folytatni, a pártalapító Rupel hívei elhagyták a termet, s külön folytatták a tanácskozást. Rupel elkeseredetten jelentette ki: „Rendkívül bánt, ha belegondolok, milyen párt alakításában vettem részt. Ez a párt antiintellektuálissá, nacionalistává, a vezetést tekintve autoriterré, szuperkonzervatívvá vált, jobboldalibb a kereszténydemokratáknál is.” Ugyanakkor bizakodó, mert úgy véli, hogy most világossá válhat az ő híveinek középpárti, szabadelvű és demokratikus irányzata, s ezzel az emberek jelentős részét maguk mellé állíthatják.

A rendkívül népszerű Jansa hadügyminiszter mindenképpen szerette volna megakadályozni a pártszakadást, mert tartott az értelmiség kiválásától, a párttagok támogatásának elvesztésétől s a koalícióban lévő egyensúly felbomlásától. Miután ez nem sikerült, Pirnaték táborában maradt, de pártfunkciót nem vállalt. Bavcar belügyminiszter viszont – akit Jansa augusztusban Peterle miniszterelnök helyére kívánt kineveztetni, amivel a katonai államcsíny vádját vívta ki maga ellen – Rupel mellé állt. A kongresszus küldötteinek mintegy fele egyébként Pirnatékhoz csatlakozott, a párt parlamenti képviselőinek fele azonban Rupelt támogatja, s ezzel a parlamenti erőviszonyok rendkívül labilissá váltak.

A szlovén politikai élet szereplői eddig minden téren, így a nemzeti kérdésben is rendkívüli toleranciáról tettek tanúbizonyságot. Kérdés, hogy a szélsőséges nacionalizmus esetleges megerősödésére miként fognak reagálni azok a nemzetközi erők, amelyek eddig sem mutattak kellő megértést az önálló és demokratikus szlovén állam koncepciója iránt…


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon