Skip to main content

Szlovén rebellió

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Beszélgetés Katja Boh ellenzéki politikussal


Meglepetésként érte-e Önöket, hogy a szlovén pártküldöttség kivonult az ülésről?

Katja Boh: Úgy gondolom, Szlovéniában senki sem lepődött meg. A szlovén kommunisták ugyanis már a tavaly év végén tartott XI. kongresszusukon bejelentették elképzeléseiket, s közölték, hogy mindent megtesznek azért, hogy ezeknek a JKSZ kongresszusán érvényt szerezzenek, s azt is, hogy ha követeléseiket nem fogadják el, akkor kivonulnak.

Hogyan tájékoztatták az eseményről a lakosságot az újságok, és hogyan látja az ügyet a szlovén ellenzék?

K. B.: A tömegtájékoztatás nagy figyelmet szentelt a kongresszusnak, a televízió egyfolytában közvetítette az eseményeket. Az első reakciók kissé felháborodottak voltak, mert Belgrádban az ellenállás a vártnál erősebb volt, s a szlovén küldöttség tagjai teljes ellenállásba ütköztek. Horvátország és Bosznia kommunistái megpróbáltak békítőleg fellépni, a szerbek azonban rendkívül eltökéltek voltak. A szlovének sajtókonferenciát tartottak, amelyen kijelentették, hogy mindent megtesznek azért, hogy a kedélyek lecsendesedjenek, de a követeléseikről nem fognak lemondani. Az ellenzék természetesen rokonszenvvel követi az eseményeket. Mi ellenzékiek úgy gondoljuk, ez rendkívül fontos esemény Szlovénia politikai életében, és reméljük, hogy meggyorsítja a demokratizálódás folyamatát Jugoszláviában.

Mi a véleményük a Horvát Kommunista Párt reakciójáról?

K. B.: Mi azt vártuk, hogy sokkal energikusabban fognak föllépni. Rendkívül szimpatikusan viselkedtek, de nem reagáltak elég határozottan. Mindenesetre, amikor végül a szlovének kivonultak az ülésről, akkor a horvátok követelték, hogy az ülést szakítsák félbe, s hozzájuk csatlakozott Makedónia és Bosznia küldöttsége is.

A szlovén küldöttek valóban láttak esélyt a JKSZ demokratizálására?

K. B.: Nem tudom, hisz nem állok olyan közel a kommunistákhoz, hogy átlássam, mennyire tartották reálisnak javaslataikat. A közvélemény nem volt túl bizakodó, s valószínűleg ők is tisztában voltak a nehézségekkel.

Vajon az akció célja nem a minél több szavazat megszerzése volt-e a most következő választásokon?

K. B.: Több oka volt annak, hogy a KP ezekkel a követelésekkel lépett fel. Először is komolyan gondolják, amit mondanak, valóban szükségük van arra, hogy demokratizálódjanak. A párt ugyanis még tavaly lemondott monopolhelyzetéről, így a választásokon csak az egyik párt lesz a sok közül, a többi párttal azonos jogokkal rendelkezik. Ha tehát sikerrel akarnak részt venni a választásokon, önálló szlovén pártként kell megjelenniük, s nem mint a JKSZ egyik tagszervezete. Így talán van reményük bizonyos szavazatok megszerzésére, az azonban bizonyos, hogy mindenképpen sokat veszítettek volna, ha a kivonulás nem történik meg. Ez meghatározta politikai lehetőségeiket, s felmérve ezt, a JKSZ demokratizálását és liberalizálását, az egyes köztársaságok kommunista pártjai teljes önállósulását szorgalmazták. Bár a föderalisták ezt nem fogadták el, a változások elkerülhetetlenek lesznek, hiszen a szerb párt is elfogadta a többpártrendszert.

A szlovéneket egy ideje szeparatizmussal és nacionalizmussal vádolják Jugoszláviában. Így történt ez a kongresszuson is?

K. B.: Igen, valóban támadták a szlovéneket. Mi azonban mindig elmondjuk, mi a célunk: hogy minden köztársaság önállóan dönthessen arról, milyen politikai rendszert akar, és hogy mi lesz a hatékony együttműködés módja. Nem a háború előtti és a jelenlegi jugoszláv berendezkedést kívánjuk.

A konföderatív Jugoszláviáért szállnak síkra a szlovének?

K. B.: Igen. Nekünk nincs szükségünk Belgrádra, nem onnan fogják nekünk megmondani, hogy mit kell tennünk. Mi a szuverén népek közösségét szeretnénk létrehozni.

Érdekelne, hogyan fest a jelenlegi szlovén politikai paletta.

K. B.: Az egyik oldalon van a Kommunista Párt, amelyen belül jelentősen megerősödött a liberális szárny. Ugyancsak ezen az oldalon áll a Szocialista Szövetség (Népfront), amely nevét Szocialista Pártra változtatta, de nem akar a választásokon a KP-val együtt szerepelni, hanem önálló pártként indul, akárcsak a Szocialista ifjúsági szövetség, a Mladina. A másik oldalon az egyesült ellenzék pártjai állnak, amelyek választási koalíciót (DEMOS) hoztak létre. Ide tartoznak: a Szlovén Demokrata Szövetség, Szlovénia Szociáldemokrata Szövetsége, a Kereszténydemokraták, a Parasztszövetség és a Zöldek.

Van-e érzékelhető különbség a pártok programjai között?

K. B.: A különbségek jelenleg nem túl nagyok. Hiszen mindegyik párt számára nyilvánvaló, hogy létre kell hozni a piacgazdaságot, a parlamentáris demokráciát, el kell ismerni a különböző tulajdonformákat, és határozott szociálpolitikát kell megvalósítani. Be kell kapcsolódni az európai gazdaságba. A kommunisták a Jugoszláviához fűződő viszonyban egyfajta javított föderációt szeretnének létrehozni, mi pedig konföderációért szállunk síkra. Általában a balti országok, és újabban a két Németország konföderációs elképzeléseit szoktuk idézni.

Van-e más terület is, ahol jelentős a különbség a kommunisták és az ellenzék között?

K. B.: Ők „demokratikus szocializmust” hirdetnek, bár valójában lemondtak már a szocializmusról. Mi, szocdemek nem ismerünk el semmiféle szocializmust. Ha elméletileg nézzük a kérdést, a kommunisták és a szocialisták az európai szociáldemokráciának ahhoz a tradíciójához kötődnek, amelyik a munkásmozgalomból indult ki, mi pedig a szociáldemokráciának ahhoz a tradíciójához akarunk kötődni, amelyik az alapvető emberi jogokat, a demokráciát tartja szem előtt. Mi tehát a szociális kérdések iránt fogékony demokráciára törekszünk.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon