Skip to main content

Balra tarts!

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Választás Lengyelországban


„A lengyel választásokon mindig történik valami meglepő: az 1990-es elnökválasztás első fordulójában az ismeretlenségből jött Stanislaw Tyminski győzte le az esélyesnek kikiáltott Tadeusz Mazowieckit; 1991 októberében a Leszek Moczulski Független Lengyelország Konföderációja (KPN) növelte meg meglepően nagy arányban szejmképviselőinek számát; most pedig itt a baloldal… De én azért nem dramatizálnám a helyzetet – összegzi véleményét varsói ismerősöm, Stanislaw Wlodarz, a lengyel szenátus munkatársa. Ha ugyanis jobban belegondolunk, Kwasniewski pártja és a baloldal most került csak igazán kutyaszorítóba. Hiszen ha meg kívánja valósítani választási ígéreteit, a gazdaság viszonylagos stabilitását és az eddigi reformokat veszélyezteti, ha viszont biztosítja az eddigi politika kontinuitását, hamarosan választóival kerül szembe. S ezt jól tudják a baloldalon is.

Csalódott győztesek…

Való igaz: a választási eredményekről a német Infas és a lengyel OBOP közvélemény-kutatási intézetek által végzett felmérés eredményeinek vasárnap esti közzétételekor (a hivatalos végeredményre ugyanis e hét végéig várni kell) az SLD vezetőinek arcán sokkal inkább a megdöbbenés, semmint az öröm és az elégedettség tükröződött. Az utóbbi két évben és a választási kampány során is a legnyugodtabbnak és legprofibbnak tűnő posztkommunista vezetők mintha megrettentek volna saját sikerüktől. De a 34 esztendős PSL-elnök, W. Pawlak arca is csalódottságot tükrözött, jóllehet Lengyelország legújabb kori története során a parasztpárt eddig még nem ért el ilyen eredményt választásokon. A PSL ambiciózus vezetője azonban titokban valószínűleg arra számított, hogy beigazolódnak azok a közvélemény-kutatási eredmények, amelyek pártját hozták ki győztesen. Nos, nem így történt.

A jelenlegi választások eredményeivel egyedül a Ryszard Bugaj vezette Munka Unió (UP) lehet elégedett. A nem egészen egyéves múlttal rendelkező párt ugyanis, amely mindenekelőtt az abortusztörvény és a Vatikánnal a szejm feloszlatását követően megkötött (de még nem ratifikált) konkordátum éles bírálatával hívta fel magára a figyelmet, várható 6,5-7,5 százalékával komoly politikai tényezővé vált.

…s még csalódottabb vesztesek

Az 1989 óta – egy rövid fél esztendő kivételével – mindvégig kormányzati szerepet vállaló Demokratikus Unió (UD) számára, jóllehet a leendő szejmben valószínűleg megőrzi képviselői számát, ugyancsak komoly kudarcot hozott szeptember 19-e. Parlamenti súlyának relatív csökkenése csak részben írható a párt igen rosszul szervezett és vezetett választási kampányának számlájára, melynek során még eddigi legszorosabb szövetségesének, a szejmből ezúttal valószínűleg kimaradó J. K. Bielecki által vezetett Liberális-Demokrata Kongresszusnak (KLD) is komoly károkat okozott. Valószínűleg sokkal inkább arról van szó, hogy az UD-től a baloldal által elnyert szavazatok elsősorban az eddigi kormánypolitikával szembeni kritikát jelenítik meg, vagyis azt, hogy a lengyelek jelentős része számára túl magasak a reformok társadalmi költségei és még inkább annak tempója.

Vasárnap totális vereséget szenvedett a lengyel politikai jobboldal is (a J. Kaczynski vezette Centrum Megegyezés, a J. Olszewski nevével fémjelzett Koalíció a Köztársaságért, és az „Ojczyzna” – Katolikus Választási Koalíció), s ennek egyelőre kiszámíthatatlanok a következményei. Mert bár kétségtelen tény, hogy a jobboldali pártok arroganciája, szélsőséges és indulatos antikommunizmusa, egymás, illetve a vezetőik közötti torzsalkodásaik visszatetszést keltettek a társadalom nagy részében, az is tény, hogy a lengyel választási rendszer következtében az urnákhoz járuló választópolgárok mintegy 30 százalékának nem lesz képviselete a szejmben, ami a várható 51-51,5 százalékos részvételi aránynál azt jelenti, hogy a parlamentből kimaradó (főként jobboldali) pártokra és politikai szervezetekre leadott mintegy ötmillió szavazat lényegében „elveszett”. Hogy ezek az elsősorban elégedetlen rétegek miként kísérlik meg kifejezni érdekeiket, hogyan hallatják majd hangjukat – ma még kérdéses. Az azonban valószínű, hogy Varsóban nem csökken majd az utcai tiltakozások és demonstrációk száma.

A baloldali pártok választási győzelme ellenére Varsóban nem ígérkezik problémamentesnek az elkövetkezendő néhány hét. Bár a győztes SLD már a választás napján igyekezett biztosítani a hazai és a külföldi közvéleményt, hogy folytatja az 1989-ben megkezdett gazdasági reformokat, a potenciális partnerként számon tartott pártok (elsősorban a PSL, az UP és az UD) nem mutatnak túlzott lelkesedést a posztkommunistákkal kötendő koalíció iránt. Bár a parlamenti és a politikai matematika alapján számos koalícióvariáns forog közkézen, a politikusok nyilatkozatai egyelőre csak egy dolgot tettek bizonyossá: az elsöprő baloldali győzelem ellenére a kormányalakítás nem lesz problémamentes Lengyelországban.

(Varsó)


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon