Skip to main content

Brómozás

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
„A hatalom soha nem baloldali!”


A sztrájk meghirdetése nem a kongresszus feladata, jelentette ki újságírók előtt Nagy Sándor, az MSZOSZ újraválasztott elnöke. Pedig korábban világgá kürtölték: a május 5–6-i nagy szakszervezeti találkozó majd választ ad arra, hogy a kormány nem enged a március 12-ből, és hogy néhány ötlet kicsipegetése után elveti az MSZOSZ „alternatív csomagját”. A választ, szögezte le utólag Nagy Sándor, a kongresszus által elfogadott nyilatkozat tartalmazza. Ám a nyilatkozat kissé diplomatikusra sikeredett. Az áll benne, hogy mivel az MSZOSZ mostanság nem számíthat arra, hogy a kormány és a munkáltatók segítik érdekérvényesítő munkáját, csak saját erejére, a szolidaritásra, tapasztalataira, „és ha kell, közös fellépés erejére” támaszkodhat. Ha kell. Ennyire futotta.

Április 27-én „titokban” találkozott Horn Gyula kérésére a pénzügyi tárca vezetője és az MSZOSZ elnöke. Ha Nagy Sándoron múlik, akkor ezt sohasem tudja meg a sajtó. Mindent megtett ennek érdekében, még az Érdekegyeztető Tanács május 2-i ülésére sem ment el, pedig addig ő ápolta – még a lakitelki oroszlánbarlangba is elvitte – a szakszervezet alternatív csomagját. Az ÉT-n Bokros kijelentette: a kormány nem enged a március 12-éből, mire a munkavállalói és munkáltatói oldal felállt az asztaltól. Ezután a pénzügyminiszter kipakolt a kíváncsiskodó újságíróknak. Értetlenkedett a szakszervezetek viselkedésén, pedig Nagy Sándorral a „találkozón” megállapodtak. Szerinte Horn jelenlétében egyezség született arról, hogy mi az a három kérdés, amelyről érdemes tárgyalniuk.

Ettől kezdve Nagy Sándor elérhetetlenné vált, a kongresszusig nem nyilatkozott. Ott, a plénum előtt kitért az április 27-én történtekre: „legkevesebb félreértésről van szó – mondta –, ha ezt a beszélgetést a pénzügyminiszter úr utóbb valamiféle megállapodásnak aposztrofálja”. Cigarettaszünetben a vendég Horn Gyula miniszterelnök hevesen magyarázta a vendég Szekeres Imre MSZP-frakcióvezérnek és a házigazda Nagy Sándornak, miért is hozta szóba a sztrájkot, miért válaszolt az egyik küldöttnek, aki azzal vádaskodott, hogy a kormány a jövőben a szakszervezeti és a sztrájkjogokat kívánja kurtítani. Majd sajtótájékoztatón kijelentette, a sztrájkot szeretnék elkerülni, mert az nem szolgálja az ország érdekét, de a szigorító csomagot végre kell hajtani.

Ezt hallva az egyik küldött az előcsarnokban megjegyezte: ha másról nem, arról biztosan megegyeztek, hogy nem lesz sztrájk. Különben miért nem fogalmazódott meg a kongresszuson, hogy meddig engedhet a szakszervezet, és hol van az a pont, amikor a munkaharc eszközéhez kellene nyúlni?

Odabent persze harcosan szónokoltak a küldöttek, de a kongresszus vége felé inkább már csak a vasutasok meg a vasasok verték az asztalt. A mindenkori levezető elnök igyekezett puhítani a programnyilatkozatokhoz beadott módosító javaslatokat. Mintha altatták, „brómozták” volna a népet. Az említett nyilatkozatra a sok programpasszus után került sor, a fáradt küldöttek hamar elfogadták.

Így aztán a kemény lépések helyett marad a rugalmas szakszervezeti politizálás. S az, aki ezt csinálja. A jelölőbizottság elnöke, a textiles Keleti Tamás hosszadalmas előadást tartott a jelölés három hónapnyi bonyodalmas munkálatairól, mígnem végül kibökte, hogy Nagy Sándor az egyetlen elnökjelölt. Valójában érkeztek a bizottsághoz ellenjavallatok is. Csakhogy – amint azt az egyik, magát megnevezni nem kívánó szakszervezeti vezető elmondta – Nagy Sándor a szövetségi tanács egyik előkészítő ülésén nyomós érvet vetett be újraválasztása érdekében. Azt mondta, ha nem választják újra, akkor rövidesen szétesik az MSZOSZ.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon