Skip to main content

SZEF: szorosabb egységben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
„A hatalom soha nem baloldali!”


A közigazgatás, közoktatás, egészségügy és kultúra területén működő, félmillió tagot, 32 szakmai szervezetet tömörítő Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) közgyűlése két hete úgy döntött, hogy szervezetileg is szorosabbra fogja a tagszervezetek eddigi laza akciószövetségét. Módosították tehát az alapszabályt, az évenként rotáló soros elnöki rendszer helyett bevezették a négy évre szóló elnöki posztot, három alelnökkel aládúcolva, és elhatároztak, hogy megrendezik első kongresszusukat.

A múlt héten meglett a kongresszus, 84 mandátummal rendelkező küldött és jóval nagyobb számú vendég és újságíró pillanthatott be az érdekérvényesítés és -képviselet nagypolitikai vegykonyhájába. A miniszterelnök is jelen volt, így aztán a SZEF kemény emberei, Szöllősi Istvánné (Pedagógusok Szakszervezete) és Vadász János (Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete) frontális támadást intézett a kormány stabilizációs programja ellen. A SZEF utolsó soros elnöke, Szabó Endre viszont óvott a túlzott radikalizálódástól: „Ne vigyük olyan irányba az eseményeket, ami kárt okozhat a társadalomnak; a SZEF jelentős szerepet vállalt és vállal a társadalmi stabilitás fenntartásában.” Sőt, hozzátette, hogy fórumuk régóta szorgalmazza a költségvetési intézményrendszer átalakítását, az államháztartás komplex reformját; bár megalakulása óta tiltakozik az ennek a nevében megtett improvizatív lépések és a „pénzügyi restrikció egyeduralma” ellen.

Horn melegen üdvözölte Szabó Endre szavait. Mindjárt elhúzta a mézes madzagot a SZEF-vezetők előtt: mozdítsák ki a megfeneklett ÉT-t a holtpontról, üssék nyélbe azt a közös politikai nyilatkozatot, melynek szövegére a kormány napokon belül javaslatot tesz; ebben a szociális partnerek kötelezettséget vállalnának arra, hogy az előttünk álló egy, másfél szűk esztendőben megőrzik a társadalmi békét. A biankó csekk azonban nem keltett lelkesedést a SZEF soraiban. A hangulat különbözött attól, amelyik másnap, az MSZOSZ-kongresszuson uralkodott. Utóbbin ugyanis a kormányfő arra lett figyelmes, hogy valamennyi szónok fukarkodik a barátságos jelzőkkel; viszont az MSZOSZ látatlanul nem mondott nemet – igaz, igent sem – a politikai nyilatkozatra.

A SZEF-program vitáján elnöklő Vadász János (KKDSZ) sértődötten vette tudomásul, hogy az ő értéskönnyítő 10 pontos kiemelése és a hűsítő Kékkúti víz mellé Szöllősiné (PSZ) is letette alaptételeit. A plénum viszont örömmel elfogadta a KKDSZ követeléseivel versengő, az állam fokozott kötelezettségvállalását tartalmazó csomagot. A politikai vita rövid volt. A küldöttek a kormánynak címzett kritikájukban is többnyire nyelvtani és stilisztikai kifogásokba csomagolták. Miért nagy elosztó rendszerek, miért nem állami feladatokat ellátó intézmények, miért leépítés, miért nem létszámcsökkentés, miért tb-járulék, miért nem sarc? Az óvatosság érthető, a közszolgálat – legalábbis eddig – a létbiztonságot jelentette, szerény, ám garantált béremelkedés mellett.

A SZEF elnöke Szabó Endre lett, alelnöknek pedig a PSZ-es Borbáth Gábor, Szöllősiné „jobbkeze”, az egészségügyis Gulyás Judit, valamint a közszolgálatis Michalkó Péter lépett elő. A választáson az ambiciózus Vadász János (KKDSZ), aki már népszavazást is kezdeményezett a közszolgálatiak kenyeréért, csak az ötödik helyre futott be.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon