Skip to main content

Dicsőséges nagyurak

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Mácsai Pál zseniálisan szavalta el a verset a Budapest Sportcsarnokban. Mintha maga Petőfi Sándor állt volna előttünk, 40 ezer paraszt élén a Rákoson. Fenyegető volt, ijesztő, magával ragadó, aztán megbocsátó, megnyugtató. Hozzánk szólt és hozzájuk. Kampányrendezvényen voltunk, a választások első fordulója előtt, de a régi Bródy- és Koncz Zsuzsa-számok, a Sárga rózsa, a Ha én rózsa volnék a hajdani ellenzék akolmelegébe olvasztotta a közönséget, még az egykori KB-tagok is vörösre tapsolták a tenyerüket. Igazi rendszerváltó hangulat volt, akár 1989 utolsó hónapjaiban. Hamarosan dönt a nép, és elkergeti ezeket. Vége lesz a gőgjüknek, kapkodhatnak a nyakukhoz, és akkor majd rajtunk a sor, hogy nagyvonalúak legyünk, és futni hagyjuk őket.

No, de mégse… Akármilyen nagyszerű ez a vers, és akármilyen nagyszerű az előadója, azért a beleélésnek is vannak határai. Nem 1848-ban vagyunk, és nem is 1989-ben. Nem újabb rendszerváltásra készülünk, rendszer-visszaváltásra meg pláne nem, hanem kormányváltásra, ahogy az hozzátartozik a demokratikus jogállam működéséhez. A jelenlegi kormányváltás mindeddig így is zajlott. Békésnek ígérkezik a kormány megalakulása is.

Közben azonban újra meg újra hallatszanak hangok, hogy nincs ez rendjén. Hogy meg kellene vizsgálni egyes miniszterek szerepét privatizációs ügyekben, a felelősségükre bízott tárca pénzkezelésének visszásságait, vádaskodásaik, erőszakoskodásaik büntetőjogi oldalát. A régi koalíció úgy viselkedik, „mintha semmi köze sem lenne az itt maradt ürülékhez, az elmúlt években csupán néhány elszabadult Velkei lövöldözött ránk, de hát ne hánytorgassuk a múltat” írta minap Farkasházy Tivadar.

Ez az ellenvetés is jogos. Hiszen a vétkest a politikai bukás nem mentesíti a büntetőjogi felelősség alól, s nem teszi semmissé az anyagi számadás kötelezettségét.

Hack Péter 1990. június 26-án egy emlékezetes interpellációjában három ügyben követelt számonkérést: az államadósság eltitkolása, a bős–nagymarosi vízlépcső értelmetlen továbbépítése és a III/III-as szervezet jogellenes működtetése ügyében. Horváth Balázs belügyminiszter elütötte-elviccelte az interpellációt, és a felsorolt cselekmények vétkesei helyett a terrorista Carlos magyarországi támogatóinak megbüntetését ígérte. Száznál több embert hallgattak ki, végül felfüggesztették az eljárást. Carlos segítőinek még a neve sem került nyilvánosságra. A volt állampárt vagyonához tartozó megyei napilapok furcsa, ingyenes privatizációja ügyében az SZDSZ javasolt vizsgálatot, ezt Csurka fúrta meg.

A rendszerváltás során nem volt se személyes elszámoltatás, se büntetőjogi felelősségre vonás. Mindössze egyetlen politikai indíttatású perre került sor: az állambiztonsági szolgálat két vezetője, mint köztudott, megrovásban részesült.

Régi dolgok ezek, talán már elévültek. Mégis ingatag, morálisan megkérdőjelezhető ötlet, ha felelősségre akarjuk vonni azokat, akik az elmúlt hónapokban éltek vissza a hatalmukkal, és szóba sem hozzuk azokat, akik négy évvel ezelőtt simán megúszták ugyanezt. A társadalom erkölcsi habitusát minden bizonnyal kikezdi, ha a győztes négyévenként bíróság elé citálja a vesztest. De kikezdi az is, ha az emberek azt tapasztalják, fent, az elitben már nincs szükség a tyúktolvajok bátorságára sem. Ott az embert már nem érheti baj.

Sok évvel ezelőtt egy fiatalember, akinek a nevét se tudom, elmesélte, hogy 1981-ben a Jaruzelski puccsa idején Szolidaritás-emblémát festett az újpesti szovjet emlékműre. Elkapták, a rendőrautóban szétfeszítették a száját, és az egyik rendőr beleköpött. Bizony én ettől az ismeretlen rendőrtől Farkasházy modorában ma is megkérdezném, „ki az a hülye, aki elhitette vele, hogy ezt a tréfát valaha is el lehet felejteni, meg lehet bocsátani”.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon