Skip to main content

Felhívás

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Mindannyian mások vagyunk… avagy a sokszínűség sátrai címmel 1994. június 5-re egész napos rendezvényt szervez az Előítéletektől Mentes Világért Egyesület, rövidítve ELME, mely diákkezdeményezésre jött létre a közelmúltban. Az esemény mottója: „Az előítéletektől mentes világért a Holocaust 50. évfordulóján.” Úgy gondoljuk ugyanis, hogy hasonló szörnyűségek, embertelenségek megismétlődését csak az előítéletek leküzdésével lehet megakadályozni. Az előítéletektől pedig egymás megismerésével, tudunk a leghatásosabban megszabadulni, ezért választottuk a másság bemutatását a program alapkoncepciójának.

A program egyrészt megemlékezik a Holocaustról, másrészt bemutatja a világ és Magyarország népeinek, embereinek kulturális sokszínűségét. Ennek keretében a legkülönbözőbb kisebbségeket, pontosabban szólva „másságokat” szeretnénk meghívni (nemzeti kisebbségeket, vallások képviselőit, Magyarországon tanuló külföldi diákokat…).

Mivel a rendezvény súlyos kiadásokkal jár, a mi lehetőségeink pedig igen korlátozottak, támogatókat kerestünk. Kérjük, hogy aki egyetért a rendezvény céljával, és szponzorálni tudna minket, vegye fel velünk a kapcsolatot az 1121 Budapest, Arató u. 11–13. (Bíró Tamás) címen, vagy a 269-4674 faxszámon.

A támogatás alapítványra fizethető, ezért az adóalapból levonható.

Segítségüket előre is megköszönve:

ELME


Megjelent: Beszélő hetilap, 17. szám, Évfolyam 6, Szám 18


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon