Skip to main content

Filantróp gondolatok az új típusú rendőrségről

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A rendőrségi törvény javaslata szerint az emberi jogok tiszteletben tartására és védelmezésére, illetőleg az emberi méltóság megóvására vonatkozó kötelezettségek deklarálása a rendőrség és az állampolgár új típusú viszonyát fejezi ki: a korábbi politikai, hatalmi típusú működésről a rendőri tevékenység közszolgálati jellegére helyezi a hangsúlyt.

Erről jutott eszembe a régi történet: Heves megye egyik városkájában esett meg állítólag, hogy a nyomozó felpofozta a szakértőt, mert az neki nem tetsző szakvéleményt szolgáltatott. A közelmúltban pedig ugyanott egy szemtanút vertek el: a kihallgatója úgy összerugdosta a cigány F. Mártont, hogy az súlyosabb sérüléseket szenvedett el annál, mint akit a vizsgált verekedés során megszúrtak – az egyik heréjét el kellett távolítani. A rendőrtisztet elbocsátották, és bíróság elé került. Kiderült, nem ez volt az egyetlen esete, mégis ártatlannak vallja magát. A példaképe azoknak az amerikai krimiknek a kemény zsaruja, aki megunva a törvények, illetőleg a bíróságok tehetetlenségét, maga szolgáltat igazságot.

Egy másik bűnügyben a nyomozók a sértettekkel bántak meglehetősen mostohán. A megyeszékhelyi cigányszervezet rendezvényén fellépő hevesi zenészekre – amikor hazafelé indultak – az autóbusz-pályaudvaron egy csapat bőrfejű támadt rá, újfasiszta, fajgyűlölő jelszavakkal. A zenészek a váróterembe menekülve elbarikádozták magukat. Szerencsére a rendfenntartó közegek még időben érkeztek, és határozottan intézkedtek, meggátolva az esetleges súlyosabb következményeket. Nevezzen bár a belügyminiszter úr engem is „túlérzékeny, liberális filantrópnak”, akkor sem értem, hogy az ezt követően bekísért sértett-tanúkat miért tartották este 10 órától másnap délelőtt 10 óráig a rendőrkapitányságon. Sajátos „védőőrizetük” csak ügyvédi közbelépésre szűnt meg. Ez idő alatt vajon miért nem engedték meg még azt sem, hogy az épületet cigarettavásárlás céljából elhagyják?

Az igazsághoz tartozik, hogy a bőrfejűek közül ugyanakkor többeket őrizetbe vettek, majd le is tartóztattak, miután már nem az első ilyen cselekedetük volt. Ügyüket ezután véleményezésre felterjesztették az ORFK-hoz. A felettes rendőri szerv hosszas töprengés után sem foglalt állást, az eljárás eközben persze állt, illetőleg annyi történt, hogy az elkövetőket szép csendben szabadon engedték…

A tárgynál maradva. Példák sokaságát lehetne említeni az olyan panaszokra: miként fenyegetik, bántalmazzák, kényszerítik beismerő vallomásra a gyanúsítottakat, legyen az eljárás tárgya rablás vagy csupán egy víkendház-feltörés. Előfordul, hogy mindez az ilyesfajta cselekedetekre hajlamos rendőrök kollégái és felettesei előtt is köztudott, mégsem tesznek ellene semmit, vagy éppen kifejezetten helyeslik.

A garázdasággal gyanúsított ugyancsak cigány R. Zsolt édesanyja azért háborgott: a nyomozók bántalmazták a fiát, pedig még csak fiatalkorú. Állítását bizonyítani persze nem tudta, és nem is hittek neki, hiszen a fia kihallgatása hatósági tanúk előtt történt. Azután kiderült: a hatósági tanúk a rendőrség alkalmazottai, a meghallgatáson jelen sem voltak, utólag hívták be őket, a jegyzőkönyvet aláírni. Ezek a majdhogynem „hivatásos” hatósági tanúk nem is tagadták, hogy őket hasonló célból már nemegyszer igénybe vették.

Az érintettek tapasztalatai szerint leginkább a cigányokat, a többször büntetetteket és a fiatalkorúakat (!) fenyegetik súlyosabb rendőri jogsértések. De hasonló sérelmekről mások is beszámolnak. Például: az egri K. István diplomás vezető beosztású kereskedő, akit néhány százezer forintos sikkasztás gyanújával vettek őrizetbe. Mégis – állítása szerint – a kihallgatásakor a lábára tapostak, majd a tarkójára egy pisztolyt vagy annak vélhető tárgyat szorítva próbálták beismerésre serkenteni.

P. József ellen zsarolás miatt indítottak eljárást (amit később a bíróság önbíráskodásnak minősített). Elmondta, hogy a lakására szirénázó autókkal érkeztek. Az ajtót nyitó gyanúsítottat a szülei szeme láttára azonnal megbilincselték, és a házkutatás alatt mindvégig így tartották fogva.

A napokban pedig egy ismert egri színészt inzultáltak. Amint a helyi napilapban nyilatkozta: gyalogosan hazafelé tartva, az igazoltató rendőröket és a hosszú álló kocsisort látva, a hatóság embereitől megkérdezte, mit csinálnak. Nem válaszoltak, ellenben őt is igazoltatni akarták, majd váratlanul négy-öt rendőr támadt rá, lefogták, megbilincselték és előállították. Útközben és a rendőrség folyosóján is ütötték-verték. „Úgy éreztem magam, mint egy elvetemült bűnöző.”

Az illetékes parancsnok, a rendőrség közleménye szerint, az intézkedést jogszerűnek, a kényszerítő eszközök alkalmazását arányban állónak találta.

A kérdés kézenfekvő: a rendőrségi törvény mit változtat mindezen, képes-e megfelelő ellenőrző szervezet hiányában a jogtalan erőszakot csökkenteni, visszaszorítani? Erre ugyanis jelenleg az ügyészség, illetőleg annak nyomozóhivatala alkalmatlan.

Feltételezem, a törvényjavaslatnak a kínzást, a kényszervallatást, a kegyetlen vagy embertelen bánásmódot tiltó rendelkezései nincsenek ellentétben a belügyminiszter úrnak a kemény, férfias, ám polgárbarát rendőrségről vallott nézeteivel. Más kérdés, hogy a valóság nem mindig hajlandó a törvények, sőt még a belügyminiszter óhajai szerint sem működni.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon