Skip to main content

Frontok és tromfok

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Beszélő: Komolyan kell-e egyáltalán vennünk a katonai hatalomátvétel, illetve Szerbia horvátországi és szlovéniai katonai beavatkozásának a lehetőségét? Mintha gyanúsan sokszor kiáltottak volna már farkast Jugoszláviában…

Ines Sabalic: Néhány héttel ezelőtt a katonai puccs unos-untalan emlegetését én sem vettem komolyan: mintha nem létező bottal fenyegettek volna. A hadsereg többnemzetiségű összetétele miatt egy esetleges hatalomátvételkor őrizetbe kellene venni vagy legalábbis izolálni kellene a horvát, szlovén, muzulmán, makedón sorkatonákat, biztosítani kellene a határok őrizetét stb. Egészen eddig a fenyegetés célját magam is abban láttam, hogy Szerbia nagyobb nyomatékot adjon bizonyos követeléseinek a jugoszláv konföderáció vagy föderáció jövőjéről folytatott tárgyalásokon. Az öböl-háború kitörése azonban rendkívül kedvező alkalmat teremtett a katonai hatalomátvételhez. Koszovó példája igazolja, hogy a hatalomátvétel, az okkupáció technológiája nem szükségszerűen jár együtt valamifajú nagyszabású külső erődemonstrációval: elég, ha beszivárog a rendszer intézményeibe, és ott építi ki állásait. Ez a csöndes puccs, sajnos, folyamatban van. Ezt éppen a Spegelj horvát védelmi minisztert kompromittáló anyagok készítették elő, amelyek hitelessége több mint kétséges.* A bolsevik nagyszerb politika útja a hatalomhoz Horvátország kompromittálásán keresztül vezet. Ez a taktika persze nem új: Szerbiában a jelenlegi horvát kormányt éppúgy lépten-nyomon usztasának bélyegzik, mint azt korábban Macekkal, a két háború közötti horvát polgári vezetővel vagy Stepinac bíborossal és a horvát katolikus egyházzal, sőt, a horvát baloldallal is tették. A hadsereg tisztikara tehát, amelyben a szerbek aránya meghaladja a 70 százalékot, nagyon is szívesen magához ragadná a hatalmat, s talán lenne is hozzá elég ereje. A zavarkeltéshez mindenesetre elég erősek – ezt igazolják a múlt hét eseményei.

Beszélő: Tekinthető-e Milosevic – aki, ne feledjük, mindeközben ott ül a kerekasztalnál – a hadsereg közvetlen politikai képviselőjének?

I. S.: Teljes mértékben. Szerbia végső soron Koszovót és a föderációt használta fel saját politikai céljainak elérésére: a piszkos munkát a föderáció végezte el a számára. A Koszovóban pacifikálására küldött katonák csak kisebb része volt szerb nemzetiségű. Minden ott végrehajtott „intézkedés”, az emberi jogok megsértése, az elzárások, a gyilkosságok a föderáció nevében történtek! Ez az elmúlt évek talán legaljasabb politikai játszmája Jugoszláviában. És nem látom okát annak, hogy Szerbia miért ne használhatná föl a föderációt ugyanígy Horvátország esetében is. Milosevic és a hadsereg között nincs különbség. Sőt még azt is el tudom képzelni, hogy a kelet-európai bolsevizmus egyik utolsó erődjének a környékén valahol ott ólálkodik maga Jazov marsall is, aki nyilván nem zárkózik el kategorikusan az Adriai-tengerre való kijutás lehetőségétől.

Beszélő: Mintha nem bízna túlságosan a békés, tárgyalásos rendezés lehetőségében.

I. S.: Szeretnék, de egyre nehezebb. Milosevic az erős, Belgrád központú föderációt tartja az egyetlen elfogadható megoldásnak. Világosan mindenki értésére adta, hogy minden szerbnek egy államban kell élnie – e törekvés legitimitásában nincs okunk kételkedni –, s erre a laza konföderáció nem megfelelő formáció. Szerbia ezért saját érdekszférájának tekint minden olyan országot, ahol szerbek élnek: még Triesztben is talál olyan feliratokat a házfalakon, hogy „ez itt Szerbia”. Ez persze vicc, de sajnos a jelenlegi szerbiai hatalom mentalitásáról is elárul valamit. Szerbia talán futni hagyja Szlovéniát, hiszen szerbek ott csak elenyésző számban élnek, de soha nem engedi el Horvátországot a maga több mint félmilliós szerb kisebbségével, nem engedi el Boszniát és Makedóniát. Sőt: előbb mond le Koszovóról, mint róluk – Koszovó csak a kabátujjba rejtett tromf, amit a megfelelő pillanatban elővarázsolhat, s beleegyezhet valamifajta autonóm, korlátozott szuverenitású köztársaság létrehozásába. De a többi köztársaság és Szerbia érdekszférái sajnos nagyjából fedik egymást – ezért kételkedem a békés megoldás, a békés válás lehetőségében. A Balkánon ilyenkor háború szokott kitörni; Horvátországnak, Szlovéniának és Boszniának mindenesetre minden demokratikus eszközt fel kell használnia arra, hogy ezt elkerülje, tárgyalnia kell akár a betonfallal is. De nagyon tartok attól, hogy a néhány napja lezajlott Tudjman–Milosevic-találkozón megköttetett egy olyan alku, amely szerint a vérontás elkerülése árán Horvátország megmarad a föderáción belül. Tudjman a válság során mindvégig az ellenzéki pártok és az egész ország egyöntetű támogatását élvezte, ami a külső fenyegetettség miatt, azt hiszem, teljesen érthető. A kérdés csak az, hogy a feszültség elmúltával hogyan tud majd a kormányzó párt, a HDZ visszavonulni mostani kivételezett pozícióiból. És még valami: az emberek, azt hiszem, kicsit csalódtak, amikor Tudjman elutazott Belgrádba, mert azt hitték, hogy a horvát belpolitikát ezentúl nem Belgrádban szabják meg. Tudjman azonban időt akar nyerni, időt ahhoz, hogy a vitás kérdéseket továbbra is demokratikus úton tudja megoldani.

* Lapzártakor érkezett a hír: lemondott a horvát védelmi miniszter. Ez az esemény éppenséggel azt kérdőjelezi meg, hogy a kompromittáló anyagok hamisak, és ha a dokumentumok mégiscsak valódinak bizonyulnak, az csökkenti annak esélyét, hogy a magyar kormány tisztázni tudja magát.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon