Skip to main content

Győztek a szocialisták – vesztett a baloldal

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Görög választások


A választásokat ráadásul nem is annyira ők nyerték meg, mint inkább az 1990 tavasza óta kormányzó konzervatívok, a Konstantinosz Micotakisz vezette Új Demokrácia vesztette el, már ha legutóbbi országlásuk egyáltalán kormányzásnak volt nevezhető. Ugyanis a maastrichti feltételeknek már csak részleges teljesítése is igen szigorú takarékossági intézkedéseket követelt az EGK „fekete bárányának” számító Görögországtól, ami már önmagában is elég volt ahhoz, hogy a kormány szinte valamennyi társadalmi csoportot magára haragítsa. Mindehhez azonban olyan szétesetten, koncepciótlanul, nyilvános belső vitákkal fűszerezetten, meghasonlottan kormányoztak, hogy már tavaly tavasszal nyilvánvalóvá vált: az elkövetkezendő választásokon semmi jóra nem számíthatnak. A párt meghatározó egyéniségei egymás után hagyták ott a kormányt, s egy részük ebben az évben már a várható választási vereség utáni utódlási harcra készülődött.

Helycsere

A görög választók semmit sem akartak kevésbé, mint hogy Micotakisz még egyszer miniszterelnök maradjon. Magatartásukat döntő részben ez a tagadás határozta meg. Márpedig Görögországban a politikai életet másfél évtizede egyértelműen a Paszok és az Új Demokrácia uralja. Együttesen elnyert szavazataik az elmúlt öt parlamenti választáson 83 és 87 százalék között ingadoztak. Ha a választók kiábrándultak az egyikből, nem nagyon tehetnek egyebet, a másikra kellett szavazniuk. Ez történt most is. A Paszok idei 46,9 százaléka és az Új Demokráciára eső 39,3 százalék éppen fordítottja az 1990-es eredményeknek. Az élen tehát egyszerű helycsere történt, semmi több.

Ezt a kissé elnagyolt képet azonban tovább árnyalhatjuk, ha megnézzük, hogy mi történt a fennmaradó 14 százalékkal. 10-12 százalék ebből több évtizede, tulajdonképpen 1950–51 óta a kommunista baloldalnak dukált. Így volt ez még az 1990-es választásokon is. Az 1991-es moszkvai puccsot követően azonban szakadásra került sor a kommunista táboron belül, s az idei választásokon a két nagy párt (a Paszok és az Új Demokrácia) párharca mellett tanúi lehettünk a két kicsi (a Görög Kommunista Párt és a Haladás Szövetség) vetélkedésének a baloldalon belüli vezető pozícióért. A versenyt 4,5 százalékkal a Görög Kommunista Párt (GKP) nyerte meg, míg a Haladás Szövetség 2,95 százaléka még a parlamentbe való bejutásra sem volt elegendő. Figyelemre méltó az is, hogy a két párt együttes eredménye alig haladja meg az egykori egységes baloldal szavazatainak a felét. A baloldal szétmállása elsősorban annak köszönhető, hogy a kelet-európai szocializmusok s különösen a Szovjetunió összeomlása után az egyre fogyó régi gárdát leszámítva támogatóik átpártoltak a Paszokhoz. A Haladás Szövetség idei választási kudarca miatt ez a tendencia valószínűleg folytatódni fog.

A Paszok tehát nem csak a jobboldaltól, hanem balról is képes volt szavazatokat gyűjteni. Az eredményekből viszont az is következik, hogy az Új Demokráciától elfordult választók egy része nem a Paszoknál, hanem egy új formációnál, az idén júniusban alakult Politikai Tavasz nevű pártnál kötött ki. Ezt a pártot az Új Demokrácia elégedetlen fiatal generációja hozta létre, Tandonisz Szamarasznak, a Micitakisz-kormány exkülügyminiszterének vezetésével, s a tömörülést a konzervatív tábor ingadozó, határozatlan szavazói juttatták be a parlamentbe 4,9 százalékos eredménnyel. Arra, hogy egy teljesen új formáció harmadikként jusson be a parlamentbe, 1977 óta nem volt példa a görög választások történetében.

Az eredmény kétségtelenül nagy siker, jövője azonban bizonytalan. A párt ugyanis választási hadjáratát szinte kizárólag a két nagy párt váltógazdálkodásának kritikájára, valamint vezetőjének a macedónkérdésben tanúsított hajthatatlanságára építette. Nem kizárt azonban, hogy az Új Demokrácia a már bejelentett vezetőváltással, továbbá egy ügyes arculatmódosítással képes lesz eltévedt gyermekeit, legalábbis azok szavazatait visszacsábítani.

Ködös görög jövő

S ha már a jövőre vonatkozó találgatásoknál tartunk, akkor szólnunk kell a Paszok-kormány várható politikájáról is.

A jövőbeni bel- és főleg gazdaságpolitikáról alig lehet valamit tudni. A szocialisták nyilván ismét osztogatni szeretnének – mint tették azt 1981-ben, első kormányzásuk idején is –, ezúttal azonban garantáltan nincs miből. A választások előtti ígéreteik pedig annyira ködösek, semmitmondóak, ellentmondásosak voltak, hogy azokra nemigen támaszkodhatunk. Ennél valamivel egyértelműbb volt mondanivalójuk a nagy nemzeti kérdésekben. A ciprusi probléma kapcsán, a macedónkérdésben és a görög–török viszonyban Papandreuék a nemzeti érdekek kérlelhetetlen képviselőinek mutatkoztak választási hadjáratuk során. Ez azonban nem jelent semmit. A Paszok esetében ugyanis egyszer már – a NATO és az EK kérdésében – tanúi lehettünk annak, hogy vezetői szégyenkezés nélkül felejtik el választási ígéreteiket.

Lehet tehát, hogy a találgatás felesleges. Különösen azért, mert a görög parlamentnek legkésőbb 1995-ben köztársasági elnököt kell választania. A Paszok viszont jelenleg nem rendelkezik a szükséges 180 képviselővel ahhoz, hogy saját jelöltjét, esetleg magát Andreasz Papandreut ültesse ebbe a pozícióba. Könnyen előfordulhat tehát, hogy mindent alárendelnek annak a célnak, hogy az 1995-re előrehozott parlamenti választásokon megszerezzék az ehhez szükséges többséget. S akkor talán már több értelme lesz a jövőre vonatkozó hosszabb távú elemzéseknek.

(Athén)


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon