Skip to main content

Halálos piknik

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Szicsasz

Amikor a lengyel–belorusz határon személyi motozás címén egy teltkarcsú harisnya végigkutatta a zsebeinket, mindjárt gondoltuk, hogy legalább háromórás szicsasz néz ki az akcióból… Ötórás várakozás lett a vége, a belorusz határőröknek ugyanis támadt egy ötletük: mi lenne, ha egy belügyi alakulat is elkísérné a mi kis magyar konvojunkat… Rögtön ki is rendeltek mellénk, azaz elénk egy rendőrt, aki úgy be volt tárazva, hogy alig tudta vezetni a piros villogós Zsiguliját. Bármelyik pillanatban lőhetett volna. Kire? Ránk? Lettekre? Litvánokra? Mindenesetre Belorusszia északi részén kemény készültség van.

Így csúszkáltunk el a litván határig a húsz centi vastag jég fedte úton, miközben minden kereszteződésnél újabb villogós rendőrautó jelölte ki, merre mehetünk.

Amint beértünk Vilniusba, egyszer csak megfordult a helyzet. Megkockáztathattuk azt a kijelentést a szovjet rendőrnek, hogy uram, viszontlátásra; nem mert ellenkezni, azonnal megérezte, hogy ebben a városban ő már nincs biztonságban: Vilniusban partizánalakulatok vannak, a litván rendőrség független szervként ténykedik, polgári önkéntesek állnak őrt mindenfelé. És itt már nem tudhatja, mikor dobnak rá valahonnan egy Molotov-koktélt. Mindenesetre a rendőr szó nélkül magunkra hagyott bennünket.

Kezdődik a támadás?

A vilniusiak hatalmas tankcsapdákat állítottak a Parlament köré a környéken épülő házak paneljeiből, a tövében aztán tüzet raktak, melegedtek. Épp interjúztunk a védőkkel, amikor vagy 30 szovjet tank megindult a Parlament melletti betonhídon. Nem lehetett tudni, mit akarnak: kezdődik a Parlament bekerítése? A védők mindenesetre meggyorsították a panelbarikád építését, szedték elő a fegyvereiket, húzták össze a dzsekijükön a cipzárt… Aztán mégsem lőttek, nem kerítették be az épületet. Erődemonstráció volt. Hogy ne érezhesse magát senki biztonságban. Azt nem kockáztathatták meg Washington előtt, hogy szétlövik a litván Parlamentet, de azért hetente kétszer negyven tankkal megkerülik. Hogy mindenki féljen tőlük.

Karatés gorillák

Bent a Parlamentben halálos piknikhangulat. Szoros ellenőrzés mindenütt, homokzsákok, géppuskafészkek minden sarokban. Kommandóakciót várnak: hegyes lándzsákban végződő vaskerítéseket támasztanak a hatalmas üvegablakokhoz. Ha például a tetőre ledobott ejtőernyős kommandósok berúgnák az ablakot, ez azonnal kinyírja őket.

A mindenütt jelen lévő, kicsit romantikus partizánimage ellenére folyton az volt az érzésünk, hogy ha lenne itt egy komoly szovjet támadás, másfél perc alatt előkerülnének a kalasnyikovok a pincékből. Az újságíróknak persze csak a harmincéves dióverő puskákat mutatják… Egyszóval a Parlamenten belül közelharcra, kézitusára készülnek, arra számítva, hogy a tankok ide már nem jutnak be, megakasztják őket a tankcsapdák. Csak megvédeni akarják magukat, ha betörnek az épületbe…

A rigai Parlament körül egészen más a helyzet. Profi védelem nyomai mindenfelé: golyóálló mellényben, géppisztollyal várják az esetleges támadást. Regulárisnak tűnő hadsereg őrzi a középületeket, külön bizottság felel a védelmi előkészületekért. A rigai rendőrök golyóálló mellényben, állig felfegyverezve állnak a felkelők oldalán, a vilniusiak pulóverben, nagykabátban igazítanak útba..

Vilniusban sokkal spontánabb, polgáribb az egész védelmi akció: a homokzsákok, kimustrált puskahalmok tövében partizánok, a körben népi együttes táncol, az egyik sarokban kempingágyon ülve valaki a puskáját pucolja, másik sarokban másvalaki szalonnát eszik vöröshagymával, miközben zenekar húzza a talpalávalót. A népfelkelők sokkal inkább jelképesnek érzik jelenlétüket, nem tényleges védelemnek: azt mondják, azért vannak ott, nehogy csak úgy akadálytalanul bejussanak a szovjetek oda, ahova ők nem akarják; hogy tudja a világ, hogy ők ellenállnak, hogy őket legázolja a szovjet tank, s hogy nem nyújtják át tálcán a várost. Ezek a védők nem profi katonák: body bilderek, karatésok, bokszolók, egyszóval a helyi élsportolókból összverődött gárda. Landsbergis testőrei is láncos botokkal felszerelt karatésok, csak épp öltönybe dugva, nem melegítőben várják a támadást. Éjszakára mindenki fog magának egy kanapét: egy gorilla, egy japán újságíró, egy miniszter, egy képviselő, egy államtitkár, egy rendőrparancsnok, egy 14 éves gyerek. Így térünk nyugovóra.

A tévétoronynál

Az oroszok közben olyan hadi készültséggel védekeznek, mintha minden pillanatban frontális támadás leselkedne rájuk. A domb tetején, ahol a tévétorony áll, a kerítés tele virággal, koszorúval. Középen egy faragott parasztpieta, gyertyák, mécsesek égnek körülötte… A kerítésen belül tankok, a patrulok 20-30-as csoportokban rohangálnak fel-alá, hogy meg ne fagyjanak. Minden a kemény csata nyomát viseli. Nem véletlen, hogy először a Parlamentet és a tévétornyot akarták elfoglalni: ez a két legfontosabb épület: a törvényhozás és a sajtó.

Amikor Rigában a barikád mellett egy arra haladó rendőrautó hangosbemondón mondott egy szöveget lettül, azonnal feszülten figyelt mindenki, mi is arra akartunk rohanni, s mikor egy öregasszony, akitől kérdeztük, hogy mi történt, rögtön ránk kiabált: Nincs nektek anyátok? Rögtön titeket lőnek le! Ti vagytok a célpont!

Akié a törvény és a hír, azé a hatalom.

Ellenőrzőpontokkal van tele az egész város, csőre töltött fegyvert szegeznek a szembejövő autóra, lőnek azonnal, ha kell, ha nem. Az utolsó éjszaka kaptuk a hírt a Sajudisban, hogy egy ilyen orosz „check pointon” szitává lőttek egy fiút: a hivatalos híradás szerint a fiú nem állt meg, ezért nyitottak tüzet. Az orvos előttünk bizonyította be, és a röntgenfelvétel is azt mutatta, hogy homlokon lőtték, szemből, két méterről…

Párhuzamos történelmek

Az ’56-os párhuzamról azt hittük, csak a magyar újságírók találták ki, de kiderült, hogy ott, a vilniusi főtéren még egy hetvenéves öregember is ezzel kezdi: ugyanaz a helyzet, mint ott, akkor, Magyarországon. És ezt emlegeti Landsbergis is a rövid interjúban, amit két „intézkedés” közt a stábnak ad.

A másik gyakran emlegetett analógia, a lengyel párhuzam nem csak az életszínvonalra érvényes: a legapróbb részletekben is ott van a történelmi hasonlóság. Matricákon, plakátokon, a politikai irodák hangulatában, az utcán állandóan érezni, hogy ez az ország iszonyú hosszú idő óta egy szláv és egy német tenger közt, két hatalmas katonai-gazdasági tömb, két nagyhatalom közé ékelve él. A párhuzamok persze nem terjednek ki mindenre: a litván Sajudis és a lett Tautas egyáltalán nem hasonlítható egy magyar vagy egy lengyel centrista párthoz, mert a szovjetellenességük miatt a nemzeti program egész más tartalmú, sokkal szélesebb alapon egyesíti a társadalmat.

Kínálkozna egy másik analógia is: a rigai mártírok temetése olyan, mint Nagy Imréé: irdatlan tömeg, de a ravatalhoz több százezres sor fantasztikus fegyelmezettséggel és méltóságteljességgel járul, anélkül hogy terpeszben álló rendezőgárda biztosítaná a terepet… Nagyon sokan voltak a legkülönbözőbb országokból, és ami nagyon fontos, mindenfelé az egyesült Európa-zászlókat lehetett látni. 200 km-rel arrébb, Belorussziában hiába találod meg a hangot a belorusz parasztemberrel, aki kijön az útra segíteni, elmúlik az az érzés, hogy Európában vagyunk…
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon