Skip to main content

Ikszipszilon, most ne sírjon?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A háború előtt a dél-kelet borsodi falvakból maximum két óra alatt Nyíregyházára juthatott az utazni vágyó azon a vonalon, amely a Kenézlő Balsa közötti Tisza-hídon futott át az egyik megyéből a másikba. Ezt a műtárgyat 1944 őszének egy napján előbb a napi rutin szerint végigsepregették, majd a levegőbe röpítették. A valamikori hídfők közt azóta komp közlekedik. A menetidő Nyíregyházáig a háború előtti kétszeresére nőtt.

Könnyed vasúti topográfia

A vasúti racionalizálás különösképp kegyetlenül bánt el a keskeny nyomtávú vonalakkal: a MÁV – a gyengébb ellenállást figyelembe véve – ezektől igyekezett a leggyorsabban megszabadulni. A hatvanas évek végén így került fel a megszüntetendők feketelistájára a Tisza két partján, a borsodi és szabolcsi oldalon fekvő, egymással száraival összeforduló ipszilont formázó vasúti vonal. Az egyik, a borsodi – a Füzérkomlósról induló, Sátoraljaújhelyen és Sárospatakon keresztül robogó, majd az Elágazásnál szétváló, egyrészt Kenézlőre, másrészt Zemplénagárdra befutó járat meg is szűnt. Előbb 1972-ben csöndben felszámolták a rövidebb, Cigánd és az Elágazás közti szakaszt; majd jóval zajosabb körülmények között, nem kis felháborodástól kísérve, 1980-ban a megmaradt 60 km is az enyészeté lett. Pontosabban, a Sátoraljaújhely és Sárospatak közti 10 km-es fővonali szakasz ma is működik, de ez nem igazán vigasztalja az egykor vasúti összekötésben álló mintegy húsz települést.

Fekvése válogatja

Bár a szabolcsi, Nyíregyháza, Balsa, Dombrád végpontok és Herminatanya középpont formálta ipszilont is több alkalommal fenyegette a végveszély, mind ez idáig megúszta. Az államszocializmus idején ugyanis a térség országgyűlési képviselője, a KB-tag Berecz János segítségére sietett a helyieknek. Az egykori ibrányi kisdiák, aki maga is koptatta a Dombrád–Herminatanya-járat fapadját, elérte, hogy maradjon a vasút. Igaz, ezt a balsaiak még ma is inkább a saját karakánságuknak tulajdonítják („kapára, kaszára kaptunk volna a vonatért”). A borsodi oldalon a pórul járt kenézlőiek viszont irigykedve emlegetik szabolcsi partszomszédaik szerencséjét („míg nekik Berecz jutott, nekünk egy szerencsétlen fiatal tanár”).

Buszni jó?

A borsodi ipszilont több ponton támadták a kérlelhetetlen racionalizálók. A vonal nagy része párhuzamos a közúttal, gyenge a személy- és teherforgalom, a Sátoraljaújhely központjában közlekedő szerelvények zajosak és balesetveszélyesek.

Ezek az állítások azonban csak részben ültek – vélik az egykori érdekeltek. Néhol valóban együtt futott a vas- és közút, másutt viszont nem. A teherforgalom – a Tisza-duzzasztás következtében elvizesedett Bodrogköz csökkenő termőképessége miatt – ugyan megcsappant, de az utasszám nőtt. (Igaz, a helyi folklór ezt talán némiképp eltúlozza. Állítólag az ősgonosz helyi pártvezetés intézkedésére lefüggönyözték a vagonokat, illetve Újhely határában leszállították az utasokat, hogy bizonyíthassák: kevés az utas.)

A járat zajosságát és balesetveszélyességét senki nem vitatja. Egy egykori vasutas nem kis büszkeséggel mondta: Hát hogy ne csattogott volna, amikor Pálházán jól megraktuk perlittel. Az ilyen természetű bajok orvoslására azonban már a 60-as évek elején kidolgozták a várost elkerülő vasútvonal tervét. És viszonylag korán áttértek a gőzösről a korszerűbb dízelmozdonyokra.

Feketepont

Az ellenvetések azonban hatástalanok voltak. 1979. novemberében a BAZ megyei tanács közlekedési osztályának pecsétjével ellátott levelet köröztek szerte e vidéken: 1980-tól meghatározatlan ideig szüneteltetik a gazdaságtalan vonalat. A döntést ellenzőknek sikerült kicsikarniuk egy ígéretet: amennyiben a távolsági buszok nem pótolják maradéktalanul a vonatot, visszaállítják a régi rendet. Már az első napokban kiderült, hogy a Volán képtelen kielégíteni a nyakába szakadt igényeket. Hiába növelték a járatszámot, és hoztak csuklós buszokat, a viszonylagos kényelemhez (akár még ülőhely is!), pontossághoz, menetbiztonsághoz (a buszok rossz időben megkurtították a menethosszt) szokott munkába járó és piacozó helyiek elképesztő körülmények között voltak kénytelenek utazni, hacsak nem akartak otthon maradni. Egy-két év alatt a megnövelt buszsűrűség visszaritkult, és eltűntek a teherszállításra is alkalmas piaci buszok is.

Így fordulhatott elő, hogy egy a sárospataki Volánnál dolgozó férfi a saját vállalatához nem tudott időben bejutni. A főnökei megrótták, majd látva kilátástalan helyzetét, más műszakba helyezték. Voltak azonban kevésbé szerencsések is, őket kirúgták. A munkanélküliség ma is nagyobb, mint a Tisza szabolcsi túlpartján: a közlekedés megoldatlan. Pedig a legalapvetőbb dolgokért, akár egy rajzlapért be kell menni Patakra. Mert ha nincs, jön a feketepont – panaszkodik egy anyuka.

Bár a határozat úgy szólt, hogy a síneket „baj esetére” meg kell őrizni, a pályát még 1980-ban fölszedték. Éppen csak sóval nem hintették be a helyét. Az ittenieknek az értékmentésből csak annyira futotta, hogy néhány síndarabot és talpfát a kukoricásba rejtettek. Később kerítések lettek belőlük. A vasbeton, bunkerszabású megállóhelyeket a honvédség bontotta el. A kenézlői állomás épületébe könyvtár költözött, de mára az is megszűnt. A szomszédos Vissben az épületet a hajdani állomáskezelő és szintén MÁV-nyugdíjas felesége lakja.

Síró játék

A munkanélküliség miatt a szabolcsi ipszilon forgalma is csökkent. De az olcsóbb ár (fele a buszénak) és a járatbiztonság miatt a vasút ma is vonzóbb, mint a busz. Piaci napokon és hétvégén dugig vannak a szerelvények – állítják a helyi vasutasok. Az idősebbek bíznak abban, hogy – hasonlóan az előzőkhöz – ez a felszámolási elképzelés sem valósul meg. A fiatal MÁV-alkalmazottak már kevésbé optimisták. A járat (2x6 vonat) megszüntetésével majd’ 70 ember nézhetne új munka után.

Az érintett települések lakói – az előzményekből tanulva, a következményektől tartva – már most sírnak.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon