Skip to main content

Izraeli piros–hupikék egyveleg / Olyan párt, mint a többi? / Baszk választások és változások

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Izraeli piros–hupikék egyveleg

Van egy nagyszerű riportja Egon Ervin Kischnek a forradalom utáni Taskentről. Piros és szürke jelenségek váltakoznak benne: egy kisgyerek fogat mos – piros; az utcán folydogáló csatornavízbe mártja fogkeféjét – szürke… Az izraeli valóság az utóbbi napokban minduntalan Kisch riportját juttatja eszembe. Csak az ünnepélyes pirossal váltakozó szín nem szürke a napisajtó híradásaiban, hanem inkább cirkuszi hupikék.

PIROS. Béke Jordániával! Az egyiptomi után biztonságossá vált Izrael leghosszabb határa is. Új elv érvényesült a békeszerződésben: a határok megvonása területcserével és területbérléssel is megoldható. Izrael stratégiai határa egészen Irakig tolódott ki. Izraeli üzletemberek és riporterek közvetlenül tárcsáznak Ammanból Jeruzsálembe.

HUPIKÉK. Jichák Rabin miniszterelnök felesége, Lea, a békeszerződés aláírása idején elvesztette arany brosstűjét. Egy izraeli és egy jordán katonaosztag parancsot kapott, hogy „fésüljék át” a területet, és találják meg az ékszert. Egy ellenzéki képviselő interpellációt nyújtott be az ügyben, hatalommal való visszaéléssel vádolva a kormányfőt. Rabin szóvivője elutasította a vádat, „a jordán–izraeli együttműködés példájának” nevezve a brosstű közös keresését.

PIROS. Warren Christopher amerikai külügyminiszter szerint „jelentős és lényeges előrehaladás” történt Clinton elnök látogatása idején a szír–izraeli tárgyalásokon. Mindkét fél óvatosan és inkább negatívan értékeli ugyan Clinton megbeszéléseit, „de ez csak annak a jele, hogy tárgyalópozíciójukat akarják javítani. Nem meglepő, hogy kisebbíteni igyekeznek saját engedményeik jelentőségét. A rendkívül kemény tárgyalások része, hogy a valóságos előrehaladás nagyobb a bevallottnál.” Mubarak egyiptomi elnök szerint az év végéig vagy legkésőbb a jövő év első felében várható a szír–izraeli megegyezés.

HUPIKÉK. A Közel-Keletre látogató amerikai elnök feleségének tiszteletére a jeruzsálemi Dávid Király Szállóban adott ebédről Ora Namir munkaügyi miniszter asszony felháborodva távozott, mert nem a főasztalhoz ültették. A jordán–izraeli békeszerződés aláírásánál általános – és kölcsönös – megrökönyödést keltett, hogy Nur jordán királynő és Hillary Clinton majdnem egyforma színű kék kosztümben jelent meg.

PIROS. Az első közel-keleti gazdasági és fejlesztési konferencián Casablancában több mint 150 nagyarányú fejlesztési tervet terjesztettek elő. „Elérkezett a béke ideje” – jelentette ki Hasszan marokkói király. „A Casablancai konferencia gazdasági téren ugyanolyan jelentőségű lesz a Közel-Kelet számára, mint amilyen a madridi konferencia volt politikai téren” – állítják a konferencia résztvevői.

HUPIKÉK. Casablancába az izraeli kormány tagjainak több mint fele, kilenc miniszter utazott el. A tizedik miniszter Tunéziában vendégeskedett. Az ellenzék kihasználta távollétüket (no meg a csekély kormánytöbbséget), hogy kormányellenes törvényjavaslatokat szavazzon meg a parlamentben.

EGÉSZEN MÁS. A jordán–izraeli békeszerződés aláírásának egyik vendége Yehuda Wachsmann volt, akinek katona-túsz fiát alig egy héttel korábban gyilkolták meg a terroristák. „Ünnepnap ez a számomra. Szeretném, ha egész népünk annak tartaná. Ha fiam élne, ő is ünnepnapnak tekintené” – mondta Wachsmann papa. Megérdemli, hogy szavait arany betűkkel örökítsék meg.

Y. L.

Olyan párt, mint a többi?

Úgy látszik, hogy a Bundestag-választásokon 4,4 százalékot elérő PDS-nek (Partei des Demokratischen Sozialismus – Demokratikus Szocializmus Pártja) bérelt helye van a német lapok címoldalán. Hol azért kerülnek a középpontba, mert tüntető erényességgel lemondatják mandátumáról egy képviselőjüket, mivel az (diákként) spiclitevékenységet folytatott. Hol pedig azért, mert annak ellenére frakcióvezetővé választják és Dreyfusszé ütik Gregor Gysit, hogy egyre erősödik a gyanú: a jó svádájú ügyvéd (felnőtt fejjel) szintén spiclitevékenységet folytatott. Mindez persze önmagában nem lenne annyira érdekes, ha a PDS puszta léte nem állítaná szakítópróba elé a szociáldemokrata pártot, ha a PDS nem lenne egyszerre a kelet–nyugati félreértések, feszültségek és érdekellentétek produktuma és katalizátora. De mivel ez a helyzet, a PDS kis piszkos ügyei munícióul is szolgálnak egy stratégiai vitában.

Szabad-e együttműködni a PDS-szel? A német politikai elit túlnyomó többsége szerint nem. A Kohl vezette kormánykoalíció pártjain belül erről vita sincs. Számukra a PDS merőben az NSZEP utódpártja, ezzel a párttal együttműködni erkölcsileg elfogadhatatlan, és a demokratikus illemszabályok megsértését jelenti. A PDS-szel – pontosabban egy esetleg a PDS-t is magában foglaló szociáldemokrata–zöld-koalícióval – való riogatás választási kampányuk egyik fő témája volt. Lehet, hogy a koalíciós pártok engesztelhetetlen álláspontját kizárólag erkölcsi megfontolások motiválják. Ugyanakkor kétségtelen, hogy nekik az erényesség semmibe sem kerül, sőt talán hoz is a konyhára.

A Bündnis ’90-nel, a keletnémet polgárjogi mozgalommal pártszövetségben álló zöldeknek szerencséjük van: számukra a PDS-szel való együttműködés elméleti kérdés. A pártszövetség keleti fele, amelynek módjában állna Gysiékkel kokettálni, erre kevéssé hajlamos (meg persze politikailag is súlytalan); a nyugati zöldeknek, akiknek egy része esetleg hajlandóságot érezne, PDS híján nincs erre módjuk.

A súlyos dilemma előtt a szociáldemokraták állnak. Scharping és a párt vele szimpatizáló jobboldala erkölcsi és világnézeti okokból elutasítja a PDS-szel való közösködést. De Scharping nem tudhatja maga mögött az egész pártot, különösen nem a keletnémet szociáldemokratákat. A nyáron kiókumlált „magdeburgi modell” (a PDS hallgatólagosan támogatja a szociáldemokrata miniszterelnököt) vonzó a keletnémet szocik számára. Scharping alig tudta megakadályozni, hogy most Mecklenburg-Előpomerániában valami hasonló történjék. (Ha egyáltalán sikerült megakadályoznia, ami lapzártakor meg nem biztos.)

Nem arról van szó, hogy a keletnémet szociáldemokraták kriptokommunisták lennének. De úgy vélik, hogy a PDS tartósan része lesz a német pártrendszernek, ami az új tartományokban azt jelenti, hogy a velük való együttműködésnek egyetlen alternatívája van: a nagykoalíció. A nagykoalícióval pedig két baj is van: egyrészt abban a szociáldemokraták csak másodhegedűsök lennének, másrészt pedig a PDS – az „igazi” szociáldemokrata párt szerepében tetszelegve – még hatékonyabb lehetne a szociáldemokrata szavazóbázis elhódításában. A keletnémet szociáldemokraták éppen ezért Scharping erőteljes fellépését „wessi” önkénynek tartják, ami ráadásul az „ossi” valóság nem ismeréséről tanúskodik.

Csakhogy ez a szociáldemokrata „ossi–wessi”-konfliktus aligha oldható fel úgy, hogy a nyugati SPD szabad kezet ad keleti pártbarátainak. Addig legalábbis nem, amíg Scharping a párt vezetője. A kancellári posztért vívott szoros versenyben alulmaradt politikus ugyanis úgy véli, hogy a „magdeburgi modell” került neki a kancellári székbe.

N. L.

Baszk választások és változások

Október 23-án a spanyolországi Baszk Autonóm Tartományban parlamenti választásokat tartottak. A tartományhoz három megye igazgatása tartozik; a mintegy kétmillió választópolgár négyévente választ képviselőket a 75 tagú baszkföldi parlamentbe.

A választásokat megelőző kampányban a szeparatizmus témája és az ETA-hoz való viszony játszotta a főszerepet, az országos pártok is ezekre a kérdésekre koncentráltak. A tartományban rendszerint a nagy „spanyol” pártok is jelölteket állítanak. Közülük az országosan is egyre népszerűbb Néppárt ezúttal megerősödve került ki a választásokból; szavazatokat veszített viszont a Madridban jelenleg kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt baszkföldi szárnya, a Baszk Szocialista Párt.

A helyi pártok közül ezúttal gyengébben szerepelt az ETA (Baszk Haza és Szabadság) politikai szárnya, a HB (Népi Egység), amely két mandátumot veszített. Maga az ETA „csendesen” viselkedett a kampány és a szavazás során, és szakértők e mostani eredményben is a terrorszervezet erejének és befolyásának csökkenését látják.

A választások nyertese – mint ahogy ez várható volt – ismét a Baszk Nacionalista Párt (PNV) lett, amely ugyanúgy 22 mandátumot szerzett, mint négy évvel ezelőtt. Ezzel az eredménnyel a „mérsékeltnek” számító párt elnöke, Xavier Arzallus várhatóan ismét kormányt alakíthat. Nehézséget az okozhat számára, hogy eddigi koalíciós partnere, a Baszk Szocialista Párt szavazatcsökkenése miatt ezúttal elveszett a kormány abszolút többsége. Arzallus tehát a kisebbségi kormányzás vagy egy harmadik partner bevonása között választhat.

A szocialisták „anyapártja”, a PSOE jól ismeri a hasonló helyzeteket, hiszen a legutóbbi országos választásokon elért szerény győzelme most csak kisebbségi kormányzást tesz lehetővé Madridban – bírva ugyanakkor a katalánok támogatását. Baszkföldön a szocialisták aligha éreznék jól magukat egy kormányban a tartománynak még ma is harmadik legnagyobb politikai erejével, a Népi Egységgel, de közismertek a Népi Egység és a Baszk Nacionalista Párt ellentétei is. A jobboldali Néppárt bevonása pedig érdekes, de ma senki által sem kívánt precedenst teremtene, és a Néppárt további erősödését vonná maga után, amit a madridi kormány sem nézne jó szemmel.

A Néppárt elődje néhány évtizede még hallani sem akart Bilbao önállóságáról: mostani megerősödése ezért is figyelemre méltó. Ehhez érdemes mérni az ETA további gyengülését, ami alighanem a vasárnapi választások legfontosabb eredménye.

Maga a szeparatizmus – annak ellenére, hogy még ez a pártok kedvenc jelszava – szintén veszített erejéből, és a felmérések szerint a teljes elszakadást a lakosságnak csak egy kis része kívánná.

Az ETA megszelídülése ugyanakkor a vele való tárgyalások megkezdésének esélyét növeli, és azoknak kedvez, akik fantáziát látnak a terrorszervezet szalonképessé tételének perspektívájában. Lehet persze, hogy ez egyelőre merész remény, s csak a következő évezred éri meg, hogy az ETA nevét – hasonlóan az IRA-éhoz – már csak a történelem és a családi tragédiák lapjairól ismerjék.

SZ. N. R.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon