Skip to main content

Jelcin, a szégyenlős népvezér

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Csaknem kéthetes huzavona után, kedden délelőtt végre eldőlt, ki lesz Oroszország első embere: minimális többséggel ugyan, de végül is a radikális Borisz Jelcint választották meg az orosz népképviselők az Oroszországi Legfelsőbb Tanács Elnökévé, szemben Gorbacsovék kedvencével, Vlaszovval, aki mint SZKP KB–PB-tag eddig az oroszországi minisztertanács elnöke volt. A kora délutáni hírek már koalíciós kormányzatot helyeztek kilátásba, ami még inkább megkérdőjelezi Jelcin amúgy is kétes értékű győzelmét. Még az sem ad okot egyértelmű optimizmusra, hogy végül is Jelcin mögött sorakozott föl az egész „Demokratikus Oroszország” elnevezésű képviselőcsoport. A csoport egyik legtekintélyesebb tagja, Viktor Akszjucsic (a kereszténydemokraták egyik vezetője), a választás előestéjén azt nyilatkozta, hogy „igen, sajnos én is Jelcinre fogok szavazni”. Ami azt jelenti, hogy a Jelcin-választók egy része is csak kényszerűségből „jobb híján” szavazott rá.

Mindez arra enged következtetni, hogy megint előre megrendezett színjáték tanúi lehettünk. A pártokratáknak ez volt az utolsó esélyük arra, hogy az orosz parlamenten belül megőrizzék pozíciójukat. Nem véletlen, hogy az üléseken egy olyan SZKP KB-tag elnökölt mindvégig, aki nem is volt képviselő, tehát merőben alkotmányellenesen rendelt el szavazást, adott szót egyes képviselőknek, s vont meg szót másoktól. A színjáték dramaturgiája ugyanis mindenekelőtt arra irányult, hogy az olyan elemeket tegyék „feketelistára”, akik végképp elfogadhatatlanok az apparátus számára. Például azt a Nyikolaj Travkint, aki nemrégiben demonstratív módon kilépett az SZKP-ból, s most a május elején megalakult Munkáskonföderációt kívánja az SZKP-t ellensúlyozó tömegpárttá tenni. Erre az alakuló kongresszuson részt vevő bányászok, olajmunkások kommunistaellenes hangulatát látva meg is van az esély.

Jelcintől viszont távol áll az efféle kemény radikalizmus. Ő ugyanis hiába bírálja nagy hanggal a Gorbacsov-rendszert, mégiscsak belül van rajta, hiába szégyelli, mégis az ínyencfalatokkal teli Kreml-ellátmányt kapja (lásd e számunkban közölt „gyónását”), míg honfitársai üres boltok előtt állnak sorba. S mért is ne fogadná el az efféle privilégiumokat, elvégre itt nem morális kérdésekről, hanem arról a súlyos tényről van szó, hogy Jelcin ugyanúgy annak a gorbacsovizmusnak terméke és fenntartója, amelyet az utca embere előtti pillanatnyi népszerűsége kedvéért látszólag megtagad. Oroszország szuverenitására vonatkozó programja például annyi kompromisszumot tartalmaz, hogy igen nehéz megkülönböztetni leendő koalíciós partnere elképzelésétől.

A napokban kialakult, szó szoros értelmében vett katasztrófahelyzet mindenesetre – lelkialkatától függetlenül is – súlyos helyzet elé állítja Jelcint. Azzal a kérdéssel is szembe kell néznie, hogy ezen a rendszeren belül, vagy hangzatos ígéreteit beváltva a Gorbacsov-rendszer ellenében tesz kísérletet arra, hogy megküzdjön az éhínség és polgárháború fenyegető rémével.
Kapcsolódó cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon