Skip to main content

Kínai vándorutak

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A kínaiakkal szembeni honi fellépés ugyanakkor nem áll példa nélkül. Mi több, azok az országok, ahova a korábbi évtizedekben százezrével, milliószámra áramoltak az emberek, az utóbbi években rendre becsukták kapuikat a kínaiak előtt, limitálták az ázsiai negyedek befogadóképességét, és ma elég drasztikus módszerekkel toloncolják vissza azokat, akik az elrettentő példák ellenére mégis megpróbálkoznak a bevándorlással.

Kik is azok a bevándorlók?

Az 1989-es Tienanmen téri vérengzést követően Kínában nemcsak a politikai légkör romlott meg vészesen. A reformok látványosan megfeneklettek, ráadásul a korábbi piaci liberalizálás visszavonása nem is annyira a „különleges övezetek” ipari, kereskedelmi beruházásait sújtotta, mint inkább azokat a kisembereket, akik megtakarított pénzüket valamilyen vállalkozásba próbálták volna fektetni. Így az utóbbi időben elég sok pénz halmozódott fel a lakosságnál – különösen délen –, s ez a helyzet nemcsak erőteljes inflációt indított el, hanem lényegesen megváltoztatta a kínai magántőke mozgásának irányát is.

Azonban elhamarkodott lenne mindebből arra következtetni, hogy Európa kapujában most azok az egyének kopogtatnak, akik megtakarított pénzükkel nem tudnak mit kezdeni. Egyrészt a belső magántőke „paralízisét” gyorsan felismerték a hongkongi, makaói, dél-koreai, sőt strómanok közvetítésével a tajvani üzletemberek, akik – tekintettel a kínai olcsó munkaerőre – olyan, bérmunka jellegű megrendelésekkel álltak elő, melyekbe, ha nem is egészen legálisan, de könnyedén bekapcsolódhatott a helybeli tőke is. Nem kis haszonnal persze.

Ezen túl az utóbbi másfél évben újra felmelegített reformok valamiféle felemás privatizációt mégiscsak elindítottak, s akik kimaradtak az említett vegyes vállalkozásokból, azok most mindent elkövetnek, hogy az üzemi részvények minél nagyobb százalékára rátegyék a kezüket.

Ma már korántsem csekélyek azon lehetőségek, melyek révén egy kínai haszonnal fektetheti be pénzét. Igaz, a tőkével rendelkezők száma nem mondható túlságosan tágnak, ráadásul tevékenységüket a legutóbbi időkig szinte teljes jogi vákuumban kellett bonyolítaniuk. Nem csoda hát, ha e vállalkozások körül tényleges maffia alakult ki, s ezek az összefonódások legalább oly mértékben hivatottak oltalmazni a tőketulajdonost az állammal szemben, miként magát a vállalkozást a konkurenciától. Peking, Sanghaj vagy Kanton piacára betörni s ott megmaradni komoly kihívásnak számít, megszerezni egy-egy üzletet, bekapcsolódni egy-egy árufajta (selyem, bőr) kereskedelmi láncába nemcsak tetemes összegekbe kerül, de még komolyabb, üzleten túlmutató elkötelezettségbe is. Akinek tehát nincs pénze, és emellett nem volt képes idejekorán csatlakozást találni e háttérben húzódó, igen erős érdekcsoportokhoz, annak ma Kínában valóban nincs esélye felszínen maradni, s nem csoda, ha egyre gyakrabban gondol arra: a tényleges megoldást a kivándorlás jelentené.

Az a bűvös tízezer dollár

A pekingi emberek – nem is beszélve a sajátos életet élő déliekről – nem tudnak arról, hogy a kelet-európai államok bármit is terveznének a kínai bevándorlás megakadályozására. Meggyőződéssel szövögetik terveiket, hogy miként is fognak bele majd azokba a vállalkozásokba – s itt főként szolgáltatások jönnek szóba –, amelyek a nyugati világban egyeseknek busás hasznot hoztak, s a szocializmustól most szabadult világban még vadonatújnak számítanak.

Viszont azok, akik történetesen hozzánk szeretnének jönni, nem rendelkeznek sok pénzzel; legfeljebb, ha 10-15 000 dollárból terveznek Ázsia-boltot vagy -éttermet nyitni itt. Amit ténylegesen meg tudnának valósítani, a legjobb esetben sem lenne több, mint valamiféle családi vállalkozás, melyet a háttérből szervezett kapcsolatrendszer segít talpon maradni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az eddigi kevéske külhoni lehetőséget főként a vállalkozásokból igen hamar kiszorult déliek próbálták megragadni. Félő azonban, hogy e déli példát az északi területek kiábrándult értelmiségije is követni fogja, s ha eddig a kantoni háziasszony nagy hongkongi vagy szolidabb, de biztosabb bangkoki üzletről álmodott, addig ma a pekingi földrajztanár vagy villamosmérnök Budapesten, illetve Prágában szeretne – meglehetősen szerény anyagiak mellett, ám bőséges illúziók kíséretében – vállalkozásba kezdeni.

Mit szólnak ehhez a mandarinok?

A pekingi hatóságok látszólag érdektelenül szemlélik az elvándorlást. Eszük ágában sincs akadályozni, minthogy életlehetőséget, értelmesebb létcélt e vezetés amúgy sem tudna adni. A pillanatnyi sértődöttség a magyar vízumkényszer újólagos bevezetése miatt – amint egyik sanghaji újságírótól megtudtam – presztízsokokkal magyarázható. Ezt alátámasztani látszik, hogy Peking nagyon gyorsan és feltűnően könnyen tért napirendre a dolog fölött. A hivatalos sajtó – Kínában márpedig egyelőre csak ilyen létezik –, illetve a még hivatalosabb közlemények lényegében alig foglalkoztak a dologgal.

Nem mellékes szempont persze, hogy az egyre markánsabban – és egyre ellenségesebben – liberálisokra és baloldali konzervatívokra bomló vezetés kisebb gondja is nagyobb annál, semhogy saját politikai pozícióit a kivándorlás napi problémáival terhelje, s ha a közeljövőben a nyilvánosság előtt föl is vetnék e kérdést, alighanem csak azért tennék, hogy kölcsönösen egymásra hárítsák a felelősséget. Sem Teng Hsziao-ping liberálisai, sem pedig Li Peng miniszterelnök rejtőzködő héjái nem fognak emberjogi kérdést csinálni a kivándorlásból. És az sem érdekük, hogy természetes, okszerű folyamatot, megoldandó társadalmi problémát lássanak benne. Az előbbiek ugyanis, a reformok támogatása végett, minden vállalkozó szellemű kínait otthon akarnak tartani, akár van pénze, akár nincs. A konzervatívok viszont azért nézik gyanakvó szemmel ezrek távozását, mert számítanak visszatértükre, s nem igazán szeretnék bővíteni azok körét, akik külföldi, alkalmasint reformtapasztalatokkal rendelkeznek.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon