Skip to main content

Litvánia: illúziók végnapjai

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

Mihail Szergejevics Gorbacsov úrnak, a Szovjetunió Elnökének


Tisztelt Elnök úr!

A Szabad Demokraták Szövetsége, az új magyar parlament legnagyobb ellenzéki pártja aggodalommal figyeli a litván–szovjet viszony drámai romlását.A papírhiány miatt némi késéssel megjelent területi újságok egyike sem szalasztotta el leközölni azt a karikatúrát, mely húsvéti tojáskeretben szovjet ejtőernyősöket ábrázol „Moszkva húsvéti ajándéka a Baltikumnak” felírással. A templomok is napok óta állandóan nyitva vannak, s ezrek imádkoznak alkalmasint éjszakákon át, hogy a Litvániából kiinduló függetlenségi kezdeményezés ne bizonyuljon törékenynek, s hogy a másik két balti állam – Észtország és Lettország – is részesülhessen belőle.

Pedig az újkeletű hírek már arról számolnak be, hogy Észtországban jelentős pánikhangulat támadt, hisz oda is innen, a legnagyobb litván (mazeikei) olajfinomítóból szállították eddig az üzemanyagot. Romualdas Ozalas miniszterelnök-helyettes és Kazimierz Antonevicius, az elnöki tanács gazdasági bizottsága elnökének bejelentései nyomán pedig, melyek a jegyrendszer közeli bevezetését sejtetik Litvániában, immáron a szomszédos Lettországban is nyugtalanság támadt.

Minthogy április 18-án, 21 óra 25 perckor Moszkva leállította az olajszállítást, és a szerződésekben rögzített földgázkontingenseknek is csak a 19 százaléka érkezik, jelentős mértékben megcsappant a közforgalom. A taxik eltűntek az utcákról, s az elmúlt egy-két napon már a buszok 70 százalékát is kivonták a forgalomból. Úgy tudni, a környező köztársaságból elkötelezett magánszemélyek, s részben Ukrajnában tankoló litván ügyeskedők vállalták el pillanatnyilag a legfontosabb élelmiszer-szállítmányok továbbítását.

Egyébként korábban senki sem hitt abban, hogy Moszkva ilyen eszközökhöz folyamodik majd, s alapjában véve a litvánok többsége még ma is értetlenül áll a fejlemények előtt. Vonatkozik ez a legfelső vezetésre éppúgy, mint a politikát alapvetően befolyásolni képes klérusra is. Vytautas Landsbergis elnök még egy héttel ezelőtt mélyen meg volt győződve arról, hogy a Nyugat tud és fog is segíteni Litvániának. Csak az elmúlt napok sokatmondó kudarcai nyomán nyilatkozott úgy a sajtónak, hogy: „Amerika elárult minket!”

S nem csak Amerika. Szintén az elmúlt napokban épp Landsbergis hivatala tette közzé, hogy a környező államok legtöbbjét – közöttük Magyarországot is – felkérték volna a közvetlen segítségre. A magyar kormány viszont válaszában állítólag egyértelműsítette, hogy a konkrét segítséget, illetve a litván függetlenség elismerését csak akkor látná kivitelezhetőnek, ha előbb „Olaszország vagy az Egyesült Államok hasonló lépésre szánná el magát”.

Ebben reménykedni azonban, alighanem merő illúzió. Mint ahogy az a terv is illúziónak számít, hogy a magára maradt Litvánia esetleg olajszállító tankhajókat bérelne, s ezen az úton önellátóvá válnék, s függetleníthetné magát a moszkvai blokádtól. Bár 19-én, egy a Legfelső Tanács székházában tartott sajtóértekezleten Landsbergis még bátran kijelenthette: nem hisz abban, hogy Moszkva arra vetemednék, hogy erőszakkal ijessze el a bérelt teherhajókat a litván partok közeléből. Ma már az elnök is óvatosabb e téren, s szavaiból az derül ki, hogy újabb moszkvai agressziókkal esetleg mégis lehet számolni, s erre nemcsak az otthoni jelek figyelmeztették a kormányt, de az a tartózkodás is, amellyel a skandináv államok, a litván miniszterelnök asszonyt, Kazimiera Prunskienét fogadták.

Ennyi baljós jel, s főképp a nemzetközi szolidaritás feltűnő hiánya bőségesen indokolná, hogy akár nemzeti alapon is, de Litvánia egységesen szálljon szembe a moszkvai kihívással. S bár az ország lakossága – szándékait és főképp vágyait ítélve – egységes, a politikai szervezetekről és csoportosulásokról ez korántsem mondható el. A legjelentősebb mozgalmon, a Sajudison kívül nemcsak ókonzervatív, Moszkva leplezetlen ügynökeit tömörítő kommunista párt létezik, de egy nemzeti jellegű is, mely – a Gallup Intézet felmérései szerint – igyekszik kisajátítani a moderátor s a centrumerő szerepét, ami népszerűségét az elmúlt hetekben igencsak gyarapította.

A hét végén tartott második kongresszusán a Sajudis is majdnem kettészakadt. A párttá válás, illetve a népmozgalomjelleg megőrzésének konfliktusában szinte felőrlődött az eddig meglevő imponáló egység. Aztán győzött mégis a józan ész, vagy talán a helyzetből adódó kényszer, s a Sajudis vezetése – kompromisszumos formában bár, de – újra deklarálta egységét. A bizonytalan jövő azonban ezzel még nem múlt el Litvánia felől, annál is kevésbé, mert Moszkva céljai egyértelműek, a Nyugat szándékai viszont annál kevésbé azok. S e tisztázatlan – bár alighanem hősi – pillanatban nem valószínű, hogy új, a litvánok számára is értékelhető helyzetet tud teremteni a lettek egyértelmű, de egyelőre még nem hivatalos bejelentése, hogy május 9-én (!) ők is kikiáltanák függetlenségüket.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon