Skip to main content

Megszállók és megfigyelők

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Horvátország java részén látszólag minden a legnagyobb rendben van. Zágrábban mondén élet virul, a tengerpart szokásos vendégsereglete sem maradt el az idén, s bár a dalmát partvidéki konfliktusok, az időnkénti Zadar, Sibenik, Split és Dubrovnik elleni támadások és a Kotori-öböl északi partjának birtoklásáért épp most kibontakozó újabb háborúskodások a turizmust lényegében az Isztria félszigetre korlátozták, hivatalos adatok szerint Horvátország az idén mégis 1,5 milliárd dollárt inkasszált.

Az ellátás az ország egész területén működik, ostromállapot – leszámítva a háború által közvetlenül érintett vidékeket, a már említett dalmát városokat, továbbá Knin térségét és Dél-Szlavóniát – tulajdonképpen sehol sincs, mindössze a katonai és rendőri ellenőrzőpontok gyakorisága és az időnkénti igazoltatások emlékeztetnek a különleges helyzetre.

A lakosság mégis egyre nyugtalanabb. A gazdasági élet, főként az ipar, jószerével megbénult, az infláció – bár nem mérhető a szerbiaihoz – minden eddigi negatív rekordot felülmúlt. Mindenki a korábbi tartalékokat éli föl; ha egyáltalán hozzányúlhat, mivel a devizabetéteket az állam háborús kölcsönként kezeli, ezért bizonytalan időre zárolta. Ennek megfelelően immáron Horvátországban is virágzik a valuta-feketekereskedelem, a szépen rendbehozott zágrábi Jelasics téren épp úgy, mint Fiume, Pula sétálóutcáin, reménykedő fiatalemberek próbálnak túladni elértéktelenedő horvát dinárjaikon.

A munkanélküliség, az ipar visszafogása jó alkalom arra, hogy megszabaduljanak a Horvátországban (vissza)maradt szerbektől. Naponta tucatjával kerülnek utcára a nem-horvát nemzetiségűek, a hatóságok pedig nem is nagyon csinálnak titkot abból, hogy ezek az emberek nem csak munkaerőként jelentenek számukra felesleget. Igaz, a Saborba, a parlamentbe delegált szerb képviselők időről időre szóvá teszik a diszkriminációkat, de hatásuk is eléggé esetleges.

A horvát vezetés rendeletben kötelezte a lakosságot, hogy ez év október 8-ig rendezze állampolgárságát. A kisebbségek számára ez új kihívást jelent, mert horvát állampolgárságot – mely feltétele lesz a munkavállalásnak épp úgy, mint a tulajdonjog érvényesítésének – automatikusan csak azok kaphatnak, akik a jelenlegi Horvátország területén születtek, illetve akik bizonyítani tudják horvát származásukat. Bár a rendelkezés nyilvánvalóan főként azokat a szerbeket és bosnyákokat akarja kizárni az állampolgárok köréből, akik az elmúlt évtizedekben vándoroltak be, illetve telepedtek le az országban, nem kevés nehézség elé állítja a többi nemzetiséget is, főként azokat a magyarokat, akik valaha a Vajdaságból kerültek át jelenlegi horvát területekre.

A horvát és a szerb ellentét mindenekelőtt azokat sújtja, akik egzisztenciájukat a mai Horvátországban teremtették meg, de javaik – elsősorban ingatlantulajdonuk – egy része a Vajdaságban található. Minthogy Zágráb az állampolgárság megszerzésének feltételeként azt szabta, hogy meg kell válni az egykori „jugoszláv” állampolgárságuktól, a szerbek viszont a tulajdonjog folytonosságát a korábbi állampolgárság megőrzéséhez kötik, most ezrek próbálnak valamilyen – természetesen alig legális – lehetőséget találni arra, hogy mindkét elvárásnak megfeleljenek.

Hasonló bizonytalanságoknak néznek elébe azok is, akik kétségkívül a jelenlegi Horvátország területén látták meg a napvilágot, de szülőföldjükről elmenekültek, minthogy otthonaikat – főként Dél-Baranyában – még mindig a szerb csapatok tartják megszállva. Úgy tűnik az ő „különleges” helyzetük orvoslását sem akarja elsietni a zágrábi vezetés, s az ebbéli okok közül aligha zárható ki, hogy az érintettek túlnyomó többsége magyar nemzetiségű.

E problémák a jelek szerint egyre inkább szemet szúrnak a nemzetközi megfigyelőknek is. Nem véletlen, hogy mindenekelőtt az állampolgárság körüli bizonytalanságok, illetve a dél-baranyai kétszeres hontalanok ügye szerepelt az ENSZ menekültügyi főmegbízottjának képviseletében a helyszínen járt Robert Adamson tárgyalásain is. Úgy tűnik, az Eszék főterén Tudjman politikája ellen tüntető menekültek ezreinek támogatását tudván maga mögött, a diplomatának sikerült elérnie, hogy Zágráb meghosszabbítsa az állampolgársági igények benyújtására korábban kiszabott terminust. Továbbá azt is, hogy végre konkrét tárgyalások kezdődjenek a szerb megszállás és ENSZ-ellenőrzés alatt álló kilenc dél-baranyai falu jövendő sorsáról; azaz, hogy mikor és milyen biztonsági intézkedések eredményeként költözhetnek oda vissza a korábbi lakók.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon