Skip to main content

Kupa Mihály legszebb négy éve

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Nem azért vállaltam a pénzügyminiszterséget, hogy gyorsan megbukjak. Hosszú ideig miniszter akarok maradni, nagy terveim vannak – hangsúlyozta szinte mindegyik nyilatkozatában Kupa Mihály.

Nagyobb szükség van egy jó állam kiépítésére, mint a piaci reflexek további erősítésére – mondta Kupa tavaly nyár elején egy összejövetelen. Éppen akkoriban, amikor az első Antall-kormány szervezésének idején már szóba került Kupa miniszterjelöltként. De Antall hű követője lett a pártállami parlament éppen hogy kialakult reflexeinek. Az akkori, a mostaninál kevésbé demokratikus parlament Kupát – egyetlen hozzáértő jelöltként – kigolyózta az Állami Számvevőszék vezetői közül. Joggal, hiszen kezdeni kellett valamit azzal a lelkiismeret-furdalással, amit a képviselőknek az adótörvény elfogadása és népszerűtlensége okozott…

Antall tehát ezt a hagyományt követte, és a tavaszi nagytakarítás igézetében Kupát mint terhes ballasztot kihajította a szárnyaló hajóból…

A miniszterelnök mára beadta a derekát. De akkor, azon a nyári napon, Kupa beszéde még egy lehetséges pénzügyminiszter belépőjeként volt hallható. Egy olyan emberé, akit nagyon vonzott a bársonyszék – nem kis részben önigazolásként –, de aki kivételesen alkalmasnak is tűnt e posztra.

A jó államhoz – pontosabban annak megközelítéséhez – négy évre van szükség. A központi, az önkormányzati, a közüzemi és az alapítványi feladatok újraosztásához időre van szükség – amelyhez a forrásokat is hozzá kell rendelni. Jelenleg azonban káosz van – mondta. Az akkor formálódó önkormányzati törvényről úgy vélte, hogy tipikus esete annak, amikor csak a bevételeket kötik össze a piaci kényszerekkel, de a kiadásokat nem, s az önkormányzatokra továbbra is ránehezedik a korábbi feladatok tömege.

Az adóreform folytatásakor alapkövetelmény, hogy széles alapokra kell helyezni az adórendszert. De illúziókba ettől nem szabad ringatni magunkat. Nyugaton az adómértékek változása semmiféle élénkülést (vagy visszaesést) nem hozott – állította. Az adó elsősorban költségtényező, s nem konjunkturális eszköz. A befektetések megtérülését alapvetően befolyásolja az adómértéken kívül az amortizációs rendszer, az inflációs ráta és a társadalombiztosítási terhek. Ezeket a rendszereket is rendezni kell a fellendüléshez. S – példaként – nem a különböző adóértékek magasak, hanem például a 43 százalékos társadalombiztosítás. Amit persze nálunk sokan összevonnak a nyereségadó-terhekkel. Amiért egy nyugatnémet egyetemistát – jegyezte meg némi malíciával – kapásból rúgnának ki az egyetemről…

Az adórendszer kritikájaként elmondta – igazolódott is év végére –, hogy a VÁNYA-ból és a vagyon utáni részesedésből nem lehet számítani a „betervezett” pénzösszegekre. Az áfabevételek a gyorsuló infláció mellett is egy helyben topognak. Egyedül az szja teljesíti a várakozásokat, ez pedig már egyfajta béradóként működik.

A világpiaci változásokon túl a költségvetés legnagyobb tehertételét a nagy ellátási rendszerek – egészségügy, oktatás stb. – növekvő terhei jelentik. S ha ezeket teljeskörűen kompenzálnánk, az a költségvetés teljes szétverését jelentené.

Az 1991-es költségvetés láttán megnyugodhatunk. A költségvetést nem verték teljesen szét, legalábbis ami az ellátó rendszerek költségeinek kompenzálását illeti. Ízlelgethetjük a végeredményt. Ha Kupa prognózisa helytálló, akkor legalább négy évig. Hacsak el nem söpri a terveket valamiféle időszaki nagytakarítás, s akkor esetleg tovább.

Miután Antall József alig fél éve magabiztosan meghátrált Kupa miniszterré jelölése elől, Kupa azt jósolta, ő lesz a köztársaság harmadik pénzügyminisztere. A jóslat megalapozottnak tűnt. Most csak az a kérdés, ki előzte meg a korát. A miniszterelnök úr ismerte föl váratlanul korán korlátait, vagy csak az új pénzügyminiszter úrnak fogyott el a türelme? Vagy Kupa Mihálynak lesz négy boldog éve a tervei megvalósításához…
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon